Приірпіння можуть включити до Києво-Святошинського району

0

Києво-Святошинська райрада відклала розгляд проекту рішення щодо повернення Ірпеня до складу району. Про це “Громаді Приірпіння” повідомив голова Києвао-Святошинської райради Олександр Тігов.

“У вівторок на президії ради всі депутати проголосувади за те, щоб звернулися до Верховної ради України з проханням повернути назад до Києво-Святошинського району міста Ірпінь, Бучу та селища Гостомель, Ворзель та Коцюбинське.  Але вже в середу ввечері депутати від Укропу і Свободи сказали, що не будуть голосувати за це звернення, не пояснюючи свого рішення. Стало зрозуміло, що голосів не вистачить і я зняв це питання з порядку денного”, – зазначає Тігов.

Голова фракції “Свобода” в Києво-Святошинській райраді Олександр Однороманенко в своєму коментарі “Громаді Приірпіння” пояснює, чому не підтримали рішення на початку тижня й потім передумали:

“У Свободи не було бажання ніколи приєднувати Ірпінський регіон до Києво-Святошинського району, ми навіть не встигли з проектом ознайомитися, а на погоджувальній раді ми проголосували, щоб це питання зайшло в сесійну залу. Ми виступаємо за децентралізацію, за те, щоб влада на місцях належала громаді. Відповідне рішення було не правильне з точки зору закону, так як Буча – місто обласного значення. Місцева громада повинна сама визначатися, де вони хочуть бути”.

Схожа риторика передувала в коментарях під постом Олександра Тігова в соцмережі. Мер Бучі Анатолій Федорук та його права рука Василь Олексюк почали висловлювати невдоволення через таке рішення Києво-Святошинської райради.

1

Депутат Андрій Вентов з УКРОПу теж комаентує ситуацію:

“Питання не пройшло жодної комісії, у депутатів не було часу навіть вивчити передумови його виникнення. Вже не говорячи про юридичний аспект і правові наслідки такої ініціативи. Будь-яка зміна в житті певної громади повинна хоча б бути узгоджена з цією громадою. Проте жодних не те щоб громадських слухань, позицій окремих людей, представників ірпінського регіону не було почуто. За таких умов голосувати або впроваджувати будь-які серйозні зміни, тим паче територіальні без серйозних обговорень та аналізу наслідків не можна”.

Але голова райради Тігов наголошує, що внесе питання на розгляд депутатів знову:

“Потрібна якась логічна юридична розв’язка – вже 10 років як закінчився так званий “шведський експеримент”, а ці населені пункти досі не повернуті до складу району. Депутати зараз у відпустках, коли повернуться ми будемо збиратися й приймати якісь рішення. У нас серйозні плани. Насамперед, ми хотіли б повернути Ворзелю статус рекреціаційної зони й заборонити там будь-яку багатоповерхову забудову.”

Нагадаємо, у 2001-му році, в рамках шведського експерименту, був створений Ірпінський регіон, до якого увійшли місто Ірпінь та селища Буча, Гостомель, Ворзель та Коцюбинське. До експерименту ці населені пункти були у складі Києво-Святошинського району.

5 квітня 2001 року термін “Ірпінський регіон” був закріплений законом і визначався як “територія, яка включає в себе місто обласного значення Ірпінь та селища БучаВорзель, Гостомель, Коцюбинське Київської області, що мають спільні особливості розвитку, єдину соціально-економічну інфраструктуру”. Цей термін був введений в Законі України “Про державно-правовий експеримент розвитку місцевого самоврядування в місті Ірпені, селищах Буча, Ворзель, Гостомель, Коцюбинське Київської області”.

Хоча цей закон втратив чинність 01 червня 2006 року, однак термін “Ірпінський регіон” продовжує вживатися. Проте, тепер він не включає Бучу, яка з 1 січня 2007 отримала статус міста обласного значення і вийшла із підпорядкування Ірпінської міської ради”.

Таким чином експеримент закінчився ще 10 років тому, а Гостомель, Ворзель і Коцюбинське продовжують віддавати податки до Ірпеня. Вже через кілька років після втілення експерименту, громада Приірпіння виходила на страйки й вимагала пояснень від влади, що вони отримали від цього закону. Про це ще в 2003-му році писав журналіст Михайло Свистович:

“Ворзельчани не бажають влади ірпінчан над своїм затишним містечком з курортним повітрям, гостомельчани взагалі оминають Ірпінь, оскільки там немає електрички, і Гостомель сполучається з Києвом автобусами в об’їзд Ірпеня, бучанці прагнуть, щоб їхнє найбільше в Україні селище отримало статус міста, вважаючи його, а не Ірпінь, справжнім центром регіону, а коцюбинці ледь не стовідсотково мріють приєднатися до Києва, бо до столиці від них – 500 метрів, а до Ірпеня – 5 км. Не зважаючи на відсутність видимих результатів експерименту ректор Академії державної податкової служби України Петро Мельник, ставши народним депутатом у парламенті минулого скликання за списками НДП (очолював її обласну організацію), пролобіював прийняття Закону України “Про державно-правовий експеримент розвитку місцевого самоврядування в місті Ірпені, селищах Буча, Ворзель, Гостомель, Коцюбинське Київської області”, і таким чином 5 квітня 2001 року “шведський” експеримент став “державно-правовим”. Згідно цього Закону була створена Координаційно-наглядова рада експерименту, яку очолив звичайно ж Петро Мельник”.

“Однак і після прийняття Закону нічого для пересічних громадян не змінилося, і знову ніхто не знав, з чим же треба їсти той експеримент? Співпраця з шведами продовжувалася, але знову таки люди бачили тільки поїздки й фуршети. Агентство з питань міжнародної співпраці та розвитку (SIDA) затвердила 18 грудня 2001 року виділення на проект “Розвиток місцевого самоврядування у м. Ірпінь” 8 460 000 шведський крон, що становить понад 1 млн. доларів США (агенція-виконавець проекту – Шведська Асоціація Органів Місцевого Самоврядування). Куди і на що пішли ці гроші влада не повідомляла, як не повідомляла нічого конкретного про експеримент взагалі, а про кошти я взагалі дізнався з сайту шведського посольства. Мешканці селищ (а деякі з них виробляють продукції на душу більше ніж власне Ірпінь) підозрювали Ірпінську владу у намаганні забрати ними ж зароблене під свій контроль. І все це загалом аж ніяк не сприяло позитивному іміджу експерименту”, – додає Свистович.

З того часу в Приірпінні, яке складалося з 1 міста Ірпінь та 4 селищ – Буча, Ворзель, Гостомель, Коцюбинське – відбулися зміни. Буча стала містом і з початком децентралізаційного процесу в Приірпінні почалися адміністартивні зміни. Гостомель вирішив створити окрему об’єднану громаду і приєднати до себе населені пункти з сусідніх районів Києво-Святошинського та Бородянського. Саме тому ЦВК відтермінувало призначення виборів у новій громаді.

Буча також планує розширення і об’єднання з населеними пунктами сусідніх районів (Бородянського та Києво-Святошинського).

Щодо Ірпеня, то це місто планує об’єднуватися з іншими населеними пунктами.  Громада Коцюбинського, яке вкраплене в територію міста Києва, в судовому порядку скасувала рішення про об’єднання селища в одну громаду з Ірпенем.

Прокуратура Ірпеня вже має підпорядкування Києво-Святошинського району. Питання про приєднання Ірпеня до Києво-Святошинського району можуть розглянути восени.

 

 

Tagged with:

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539