ЦВК відтермінувала вибори в Гостомельській об’єднаній громаді

0

Київська облдержадміністрація звернулася повторно до Центральної Виборчої Комісії. КОДА вимагає провести вибори у новій Гостомельській об’єднаній громаді, до якої увійшли Горенка, Мощун, Озера.

ЦВК встановила, що Гостомельська селищна об’єднана територіальна громада утворена територіальними громадами, розташованими на території трьох суміжних адміністративно-територіальних одиниць: міста обласного значення Ірпінь, Києво-Святошинського та Бородянського районів Київської області.

“Вирішення зазначених питань належить до повноважень Верховної Ради України. Проте постанова Верховної Ради України про зміну меж міста Ірпінь, Києво-Святошинського та Бородянського районів Київської області у зв’язку з утворенням Гостомельської селищної об’єднаної територіальної громади до ЦВК не надходила. Відтак Комісія встановила відсутність правових підстав для призначення Центральною виборчою комісією перших виборів депутатів Гостомельської селищної ради об’єднаної територіальної громади та Гостомельського селищного голови за зверненням Київської ОДА і оголошення виборчого процесу відповідних місцевих виборів,” – повідомили “Громаду Приірпіння” у ЦВК.

Нагадаємо, що у зв’язку з децентралізацією, розпочався процес об’єднання територіальних громад. До Приірпіння входить два міста – Буча та Ірпінь, які не належать до жодного району Київської області. Ірпінська міська рада представляє, окрім міста, три селища – Гостомель, Ворзель та Коцюбинське.

“ЦВК посилається, що повинна бути постанова, але з закону “Про добровільне об’єднання громад” цей пункт прибрали. Натомість в законі “Про територіальний устрій” сказано, що в населених пунктів мають бути спільні межі. Бородянська райрада може прийняти рішення про зміну своїх меж стосовно села Озера. Так само Києво-Святошинський район проголосує за зміжу меж стосовно Горенки, а Гостомель увійде до Києво-Святошинського району, як це було до шведського екперименту. В принципі це технічні питання. І ми зможемо при бажанні пройти цей шлях за два місяці. Будемо міняти межі районів. Експеримент вже давно закінчився, а кошти Гостомель, Ворзель і Коцюбинське продовжують віддавати в бюджет рпеня. На якій підставі?

Якщо виходити з першого кварталу, то в Гостомельській громаді буде більше 100 мільйонів гривень бюджету, які зараз віддаються в Ірпінь на фонтани і на парки у Коцюбинському”, – розповідає депутат Гостомельської ради та член робочою групи з питань об’єднання громад Юрій Марчук.

Гостомель, який має чи не найбільше надходжень в бюджетні кошти за рахунок підприємств, які працюють на території селища, вирішив створити свою громаду і об’єднатися з ще 3 населеними пунктами.

Голова Гостомельської селищної ради екс-регіонал Юлій Прилипко може сісти за грати на термін до 12 років. Весною йому вручили підозру. Зараз майже увесь склад Гостомельської селищної ради, як і земельна комісія, підконтрольний родині Прилипків.

Що стосується Бучі, то Буча силою приєднала до себе Ворзель і громада позивається, щоб скасувати це рішення. Для цього у Ворзель селищною головою міський голова Бучі Анатолій Федорук відпарвив свою сестру – Людмилу Федорук.

Спершу Буча планувала приєднати до себе і Гостомель, і всі ті села, які приєдналися до Гостомельської об’єднаної громади.

Без імені

Що стосується Коцюбинського, то депутати попри волю громади теж, як і в Ворзелі, проголосували за те, щоб приєднати Коцюбинське до Ірпеня. Активісти селища вже скасували у судовому порядку. Ірпінь також хотів приєднати до себе мало не 2 десятки населених пунктів попри те, що інфраструктура міста (садки, школи, комунікації), як і в Бучі, не готові навіть для того, щоб забезпечити належним чином мешканців Ірпеня.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539