Нові обличчя не хочуть розраховуватися з людьми за роботу

0

Як голова Коцюбинської ТВК я ввела новообрану селищну раду в повноваження 19 серпня. Сьогодні 31 серпня і члени ТВК та ДВК, а це майже сотня коцюбинців, не можуть отримати кошти за свою роботу на виборах. Також ми не можемо заплатити близько 30 тисяч гривень за виготовлення бюлетенів. Зауважу, що завдяки цим самим бюлетеням депутатами стали зокрема й ті, хто раніше ними не був.

За попередньої каденції, коли в реєстрі була в.о. селищної голови Юлія Главацька я зверталася до неї офіційно листом, щоб вона терміново зібрала депутатський корпус і відголосувала зміни в бюджет. Коли приїздила з Ірпеня заступниця міського голови Ірпеня Лідія Михальченко, то вона наголошувала на тому, що гроші зайшли на Коцюбинське і ними треба розпорядитися, бо у фінансистів будуть проблеми. Гроші до нас надійшли з обласного бюджету. Ірпінська міська рада це прийняла і слово залишилося за депутатами Коцюбинської селищної ради.

Юлія Главацька не спомоглася скликати сесійне засідання для перерозподілу коштів, але, коли ухвалою суду на посаді відновилася законно обрана селищна голова Ольга Матюшина, пані Главацька надумала скликати псевдосесію. І тоді хоч би для годиться обговорила з депутатами попередньої каденції це питання.

30 серпня селищна голова у Будинку культури скликала позачергову бюджетну сесію. Очікування громади, що після перевиборів депутати будуть працювати як слід – не виправдалися.

Депутатка Людмила Узерчук запропонувала голосувати окремо за кожен пункт бюджетного проекту рішення і за кожен КВЕД.  Депутати цю пропозицію підтримали. Але коли селищна голова, сказала, що тепер за зняття кожного пункту треба буде голосувати поіменно депутати від Нових облич знітилися. Юлія Главацька почала запевняти, що за це питання не треба голосувати поіменно, хоча самі ж Нові обличчя внесли пропозицію голосувати за кожен пункт і КВЕД окремо. І ця пропозиція була підтримана.

Матюшина почала поіменно зачитувати прізвища депутатів і тоді Нові обличчя не знали що робити. Коли дійшли до Катерини Ющенко-Корбут, то вона сказала, що не розуміє за що голосує.

Без імені

Цікаві у нас депутати. Виходить, коли голосування колективної безвідповідальності, то вони готові тягнути руку аж бігом. Але питання бюджетне. Тому може настати і не колективна відповідальність. Але такої відповідальності депутати від Нових облич і кілька самовисуванців – бояться.

Все припинилося, коли дійшли в поіменному голосуванні до Сергія Даніша. Депутати попросили 5 хвилин перерви, щоб обговорити це питання.

Після перерви поіменно питання вже не ставили. Я розумію селищну голову, бо депутати від Нових облич, як і раніше, могли саботувати прийняття бюджетних рішень. Відповідно, селище, як роз’яснила Ольга Матюшина, могло у середу вже залишитися без світла. Селищна голова також не раз акцентувала увагу, що членам ДВК та ТВК треба розрахуватися за роботу. Документи треба здавати в держархів. Поліція охороняє щодня. За друк бюлетенів рада не розрахувалась.

Нагадую всім, що без оплати залишилися майже сотня людей і це все – мешканці селища, які працювали не один день для того, щоб організувати надскладний виборчий процес.

Кілька разів пропозиція депутатки Людмили Узерчук залишити людей без грошей набирала 13 голосів (11 депутатів Нових облич та 2 самовисуванці). Новим обличчям не вистачало 1 голосу. І вони з третьої спроби таки дотисли свою ініціативу.

Без імені

Хоча голосування не було поіменним, як голова ТВК я хочу, щоб громада знала поіменно тих, хто позбавив людей зароблених коштів.

Зокрема це були новообрані депутати, які своїм статусом завдячують виборцям і роботі членів ТВК і ДВК:

Сергій Даніш, Іван Лизун (двоє депутатів Нових облич), Олексій Зінкевич, Олександр Хвостенко (два самовисуванці).

Також голосували за те, щоб залишити людей без грошей і депутати попередньої каденції, чиї дії спричинили перевибори в Коцюбинському:

Павло Назарук, Людмила Узерчук, Катерина Корбут-Ющенко, Марина Ходаковська, Сергій Міщенко, Анатолій Столяр, Ігор Рожанський, Галина Багінська, Юлія Главацька (9 депутатів Нових облич попередньої каденції) та самовисуванець Владислав Євсєвєєв.

Коли я перед сесійним засіданням я особисто питала Сергія Даніша, який себе позиціонує як голова Нових облич, чи готові вони проголосувати за перерозподіл коштів у цьому питанні, то він мені відповів, що голосувати – це їхнє право… Шкода, що депутати не розуміють, що їхня робота – це перше обов’язок перед людьми ніж право на політичні ігри.

Постає закономірне питання: що ж тепер робити? Бо я як людина порядна і відповідальна несу відповідальність і перед колективами ТВК, і ДВК і перед підрядником, який нам друкував бюлетені і перед поліціянтами, які зараз охороняють документи. Ті самі бюлетені, завдяки яким депутати отримали свій статус і повноваження і на які ДЕРЖАВА виділила кошти.

На це питання дав відповідь публічно депутат Назарук: Ви хотіли виборів – ви їх провели.

І ще була одна фраза на грані геніальності: “Ми не снімаєм фінансірованіє. Ми снімаєм вопрос.”

А як депутати можуть прийняти рішення про бюджетне питання й вирішити його, якщо зняли його з розгляду?

От таку відповідь ми, члени територіальної громади почули від депутата.

Результат пошуку зображень за запитом "денег нет но вы держитесь"

“Я чудово розумію, що депутати по суті взяли в заручники селище і не голосували б за бюджетне питання і селище було б без світла, якби не усунули з нього оплату за роботу людей на виборах. Я наголошувала, що робитиму сесійне засідання виключно з бюджетних питань, щоб ми відголосували все, що є важливим для селища. Як людина я вважаю, що депутатська більшість тут вчинила просто нелюдяно. Якщо хтось не хоче визнавати результати виборів, як про це заявили депутати з групи більшості, то тоді ті, хто не був депутатами не ходять на сесії і не голосують – це є принципова позиція особливо для чоловіків. А так я бачу безпринципність в результаті якої страждають наші ж односельці,” – наголосила Ольга Матюшина.

“Як селищна голова додам, що є вихід із ситуації. Треба щоб ТВК подало позов до селищної ради. Я готова як селищна голова його визнати у повному обсязі й людям виплатять гроші. Бо як голова, на щастя, я маю повноваження, щоб приймати це рішення. Інтереси селищної громади воно жодним чином не зачепить. Ці гроші направлялися з бюджету кількома рівнями вище з цільовим призначенням на вибори. Депутатській більшості залишається просто думати, в кого вони позичатимуть очі, коли йтимуть по селищу і дивитимуться людям у вічі. Всі питання вирішуються, хай навіть це займе якийсь час. Але ми живемо в селищі. Тут просто сісти у свій лексус і поїхати від громади в якийсь заміський будинок не вийде. Ми ж всі одне одному сусіди. Я буду надзвичайно рада, якщо депутати усвідомлять хоча б пост-фактум, що вони зробили,” – наголошує голова.

Тому ТВК готуватиме позов до суду, якщо депутати найближчим часом не одумаються. Знаєте, які б не були результати виборів, хто б не переміг на окрузі, чи представник Нових облич, чи самовисуванець, і члени ДВК, і члени ТВК виконали свою роботу. І ніхто не посмів порушити закон. У нас за законом може бути кримінальна відповідальність за те, що ми не виконаємо як слід свій обов’язок.

Як виявилося, у нас в новообраній владі є 14 боягузів, які так бояться свого нелюдяного рішення, що тихо мліють під час поіменного голосування і саботують його. Зате в колективі радо тягнуть 14 рук, щоб уникнути поіменної відповідальності. Не забувайте, що Вас всіх і голову, і 26 депутатів обрали для того, щоб ви працювали в інтересах громади, а не лобіювали інтереси груп.

Під час сесійного засідання було чітко видно, хто є самостійним депутатом, який діє в інтересах громади, а у кого діє кругова порука. Тільки не стало сили духу навіть на те, щоб сказати: “я проти” напроти свого прізвища.

Як голова ТВК приношу вибачення всім членам ТВК та ДВК, які в наслідок дій депутатської більшості вже 2 місяць не отримали оплати за титанічну працю в нелюдських і стресових умовах. Ми це питання все одно вирішимо.

Без іменіАвторка: Людмила Демченко, голова Коцюбинської ТВК

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539