Дії колекторів: погрози вивезти дітей в ліс, випустити кишки, забрати квартиру

0

“У цей час почалися дзвінки з погрозами. Дзвонили чоловіки. Якщо не повернемо грошей, то дітей вивезуть в ліс. Нам випустять кишки й відберуть квартиру і в сина машину,” – розповідає жінка, до якої телефонували колектори.

Зразу поясню своє ставлення до боргів за комунальними тарифами. Треба платити 100 % і не затримувати виплати тоді, коли ти отримав якісних послуг рівно на 100 %.

Якщо Вам послуги надали неякісні, то треба у суді відстоювати свою правоту. Я пишаюся такими громадянами як Людмила Буток, коли на неї тисли деякі сусіди, депутати “Нових облич”, а вона в судах доводила незламно, що не отримала того, за що вимагають гроші. І довела таки, що має сплатити мало не на 16 тисяч менше.

Тому перша мотивація, яка змушує платити – це якісно надані послуги, прозорий тариф і політика запровадження економії, яка дозволяє утримувати тариф на тому ж рівні триваліший час.

Що робити комунальній установі з боржниками, які не платять за якісні послуги? Вести з ними переговори, залучати до розмови депутатів. У маленькому селищі це може дати свій результат. Зі злісними неплатниками, якщо послуги надавалися якісно, треба боротися через суд.

Олексій Зінкевич підписав договір з ТОВ “КК “Служба стягнення заборгованості”. Це сталося 6 травня 2016 року. Рівно через місяць після того, як Ольгу Матюшину після перевороту зняли з посади депутати. Договір діє до 31 грудня 2016 року й може бути пролонгований, якщо сторони за місяць не попередять одне одного про намір його розірвати.

Засновник колекторської компанії Анатолій Сак, який, судячи з інформацією в інтернеті, може бути пов’язаний із букмекерською діяльністю. Про діяльність колекторської фірми та її методах можна почитати на форумах ще у 2011 році.

Безымянный

До договору є додаток, де вказані 100 прізвищ боржників станом на 1 квітня 2016 року. З-поміж інших й ті, хто отримує субсидію, тобто апріорі є соціально незахищеною верствою населення. У цьому списку є споживачі, які завинили менше 5 тисяч гривень, а є ті, чий борг понад 30 тисяч. Загальна сума боргу на 100 людей перевищує 1,5 млн гривень.

Колектори повинні отримати 25 % від суми грошовий коштів, які надійдуть УЖКГ “Біличі”, яке чомусь самостійно було не в змозі впоратися з божниками. Про це йдеться у додатку до договору, де є список 100 боржників. Якщо загальний борг складає понад 1,5 млн, то колектори мали б отримати дещо менше 400 тисяч.

Цікаво, що у договорі є пункт про конфіденційність. У ньому йдеться: “Будь-яка інфомрація,яка отримана однією з Сторін внаслідок виконання нею зобов’язань за договором (вибивання грошей колекторами або розрахунок з колекторами- прим. авт.), є конфіденційною та не підлягає розкриттю, розголошення та (або) поширенню в інший спосіб Боржнику та (або) третім особам без письмового дозволу іншої Сторони, як під час дії цього Догорову, так і після закінченняйого дії… Дія цього пункту Договору не поширюється на випадки, коли розкриття, розголошення та (або) поширення в інший спосіб інформації є необхідним для Виконавця (колектора – прим. авт.) зобов’язань за Договором”.

І далі більше: “Сторони усвідомлюють, що відомості, які містяться в цьому Договорі, є комерційною таємницею та щодо них встановлений режим обмеженого доступу.”

Коцюбинці твердять, що задля “вибивання” боргу їм телефонували і залякували. Але про це ніхто не писав офіційно аж доти, доки керівника установи УЖКГ “Біличі” Олексія Зінкевича селищна голова звільнила. Десь за тиждень після того, як це сталося, люди понесли в селищну раду звернення.

Безымянный

Такі звернення селищна голова перенаправляє до правоохоронних органів разом із договорами та документами, які Олексій Зінкевич підписав з колекторами.

Що цікаво, що виконавче провадження у справі заявниці відкрите на кілька днів раніше, аніж Олексій Зінкевич підпирав договір з колекторами. Тобто і судова гілка влади, і виконавча служба спрацювали.

Без імені

Але після цього з слів коцюбинчанки, сума до сплати під час реструктуризації боргу суттєво змінилася. За місяць після виконавчого провадження у договорі реструектуризації її збільшили з 7,5 тисяч до понад 12 тисяч.

Без імені

У договорі йдеться, що борг можна сплачувати упродовж 2 років (24 місяці), сплачуючи щомісяця десь 500 грн. Договір реструктуризації боргу підписав з коцюбинчанкою Олексій Зінкевич.

Без імені

Але проходить зовсім мало часу і мешканка Пономарьова отримує листа від колекторів. Вже ніхто не чекає на сплату боргу частинами, бо мотивація у 25 % преміальних- нова мотиваційна складова для колекторів, яких запросило УЖКГ “Біличі”. Колектори вимагають всю суму до 15 липня (за 2 дні до виборів). У короткі строки жінка має знайти замість 7,5 тисяч вже понад 12. І на все про все десь місяць.

Без імені

А потім були дзвінки, погрози родині, те що потерпіла дуже лаконічно описала у своєму зверненні до селищної голови, коли звільнили Зінкевича.

І це не поодинока заява. Ще одна коцюбинчанка написала заяву, в якій більш детально розписала, як працювали найняті за договором Зінкевичем колектори. І вона зазначає, що це розпочалося в травні:

“У цей час почалися дзвінки з погрозами. Дзвонили чоловіки. Якщо не повернемо грошей, то дітей вивезуть в ліс. Нам випустять кишки й відберуть квартиру і в сина машину.”

Без імені

Може такі умови вибивання грошей мали б бути конфіденційними? Але як депутат я так не думаю. Такі речі мають бути публічними. Тим більше, що підписант договору не лише був керівником УЖКГ “Біличі” він став депутатом Коцюбинської селищної ради.

“Ми маємо апарат комунального підприємства. У тариф закладена робота працівників УЖКГ “Біличі”. Це входить в рентабельність. Тобто саме працівники КП, а не хто інший,має йти в суд й у законний спосіб вимагати в людей сплатити за послуги. Після рішення суду, якщо громадянин не платить за надані послуги має свою справу робити виконавча служба. Для того, щоб подати позов до суду є три роки. У списку боржників є ті, хто з 2007 або 2012 року винен за комірне. Якщо керівництво комунальної установи не позивалося вчасно, то цей борг повернути неможливо. Це бездіяльність через яку підприємству громади завдані збитки. Але дуже вигідно поставитися до своєї роботи халатно, щоб потім домовитися з комерційними колекторами офіційно за 25 % прибутку в прямому розумінні цього слова вибивати гроші з мешканців. Не виключено, що у колишнього керівництва УЖКГ “Біличі” могла бути мотиваційна складова у цій справі. Тим більше, що колектори приходили нещодавно, щоб домовитися про подальшу співпрацю. Як виявилось, в 25% комісії не входив судовий супровід стягнення боргів, судовий супровід вони оцініюють в додаткові 30%, але за такими послугами до них ніколи незвертаються, зрозуміло чому. Однозначно договір з колекторами треба розривати. Людей треба мотивувати до сплати за послуги якісним сервісом і запровадженням економічновигідних інновацій,” – наголошує селищна голова Ольга Матюшина.

Роботу УЖКГ “Біличі” в оновленому складі наша депутатська група продовжує моніторити і результати моніторингу по мірі напрацювань будуть оприлюднюватися до відома громади. Гласність – це інструмент, який дозволяє зробити прозорою роботу комунальної установи. Громада має право знати, що відбувається в її підприємстві. Комунальне – означає “власність громади”. А власник не може ставитися байдуже до свого майна та свого підприємства.

БезымянныйАвторка: Олександра Куцан – голова депутатської групи “За якісне ЖКГ”.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539