Прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом невиплати зарплат бюджетникам Бучі

0

Генеральна прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом умисної невиплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери у місті Буча.

Про це повідомляють у прес-службі ГПУ.

На даний час прокуратура перевіряє правомірність дій осіб, відповідальних за виплату заробітної плати.

“Наразі існує підозра, що зазначені факти були умисно спланованими з метою підбурювання незадоволення працівників бюджетної сфери міста для створення негативних настроїв щодо діяльності Генеральної прокуратури, стимулювання до участі у акціях протесту”, – йдеться у повідомленні ГПУ.

У своєму коментарі журналістам на прес-конференції під ГПУ 11 листопада начальник відділу департаменту ГПУ з розслідування у особливо важливих справ у сфері економіки Володимир Гуцуляк заявив, що невиплата зарплат бюджетникам в Бучі – це саботаж.

“Це робиться в рамках саботажу, з метою невигідно показати дії Генеральної прокуратури і в такий спосіб змусити людей протидіяти нашій роботі. Тому що, для багатьох бюджетників питання землі є більш далекі, аніж хліб і молоко дома. Тому.. ми відкрили провадження за фактом невиплати заробітної плати, хоча це наша не профільна стаття. Ми об’єднали цю справу з загальною справою по Бучі і зараз зосередили основну увагу власне на доказуванні цього факту”, – повідомив Гуцуляк.

Як відомо, з 1 листопада в Бучі були заблоковані всі фінансові платежі. Про це повідомлялося на офіційному сайті Бучанської ради.

1

Заступник Бучанського голови Анатолія Федорука екс-регіонал Ярослав Добрянський особисто брав участь у нарадах бюджетників, де розповідав про те, що виплати не здійснюються через діяльність Генпрокуратури та суду.

7 листопада на сесії Бучанської ради депутати відмовилися включити в порядок денний пропозицію депутата від “Свободи” Івана Окоєва про обрання нового секретаря. Обрання нового секретаря дозволило б вирішити фінансові питання.

8 листопада, під час розгляду апеляційної скарги секретаря ради екс-регіонала Василя Олексюка, щодо відсторонення його від посади, Олексюк заявив, що його необхідно поновити на посаді. Він сказав, що місто знаходиться в стані колапсу й заблоковані бюджетні виплати, а його поновлення на посаді буде сприяти стабілізації ситуації.

Того ж дня, через кілька годин після ухвали Апеляційного суду про поновлення Олексюка на посаді бюджетники отримали зарплати.

Вчителька Бучанської школи № 5 Тамара Перевозник повідомила редакції “Громади Приірпіння”, що смс-повідомлення з відділу освіти про заробітну плату їй на телефон прийшли 8 листопада, о 17:54.

Депутат міськради Іван Окоєв переконаний, що Федорук та Олексюк в суді говорили неправду.

“На сесії міськради Добрянський сказав, що тільки Федорук мав право першого підпису. Також він зазначив, що після сесії від їде в казначейство вирішувати питання заробітної плати. Враховуючи те, що заробітну плату бюджетники отримали у вівторок увечері, а міжбанківський переказ зазвичай триває більше одного операційного дня, то можна припустити, що платіжні документи були підписані в понеділок, 7 листопада. Якщо це дійсно так, то можна стверджувати, що платіжні документм підписав хтось із заступників, які, до слова, звільнилися цього ж дня”, – розповідає депутат Бучанської ради Іван Окоєв.

“Аргументи секретаря міськради Олексюка в суді я вважаю безпідставними, тому що він не мав відношення до здійснення фінансових операцій в місті. Олексюк, якщо вірити Добрянському, не мав права першого підпису. Для того, щоб його отримати йому потрібно було пройти реєстрацію в органах юстиції, вступити в повноваження ВО міського голови і лише на підставі реєстраційних документів він би зміг оформити право першого підпису. А судячи з того, що бюджетники отримали зарплату у вівторок ввечері, можна з впевненістю констатувати, що працівники бюджетної сфери трималися владою міста в заручниках”, – переконаний депутат.

10 листопада Апеляційний суд міста Києва розглянув скаргу Федорука щодо арешту та відсторонення від посади. Під час судового засідання Федорук фактично повторив слова Олексюка про колапс та зупинку життєдіяльності міста.

Нагадаємо, бучанський активіст Віктор Бархоленко повідомив ГПУ про злочин в частині невиплати зарплат бюджетникам Бучі.

 

 

 

 

Tagged with: ,

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539