Саботаж в Бучанській раді – всі заступники Федорука звільнилися

0

Троє заступників мера Бучі екс-регіонала Анатолія Федорука написали заяви про звільнення. Зі своїх посад вирішили піти екс-регіонал та депутат Київської облради від партії “Наш край” Ярослав Добрянський – перший заступник Федорука, заступниця з гуманітарних питань Лариса Матюшенко та заступник з питань ЖКГ Олександр Смолькин.

Депутати підтримали бажання заступників мера більшістю голосів.

Про це редакції “Громади Приірпіння” розповідає депутат Бучанської ради від “Свободи” Іван Окоєв.

“Хоч заяви заступники подавали окремо, на мою думку, рішення про відставку – це колективне сплановане рішення. Єдиний, хто пояснив, чому йде, це Добрянський. Він сказав, що будучи депутатом облради він може для Бучі зробити більше, ніж на посаді заступника мського голови. Для мене залишається загадкою, як він рік суміщав депутатство й посаду заступника? Тому, його причина виглядає сміхотворно”, – розповідає Окоєв.

“Ст. 42 закону “Про місцеве самоврядування” говорить, якщо припинені повноваження міського голови, то його повноваження здійснює секретар ради. У зв’язку з тим, що у нас відсторонений і секретар, ми запропонували депутатм включити до порядку денного проект рішення про припинення повноважень діючого секретаря ради та обрання нового, щоб секретар почав виконувати обов’язки голови та забезпечив фінансову життєдіяльність міста. Зокрема, мова йде про невиплату заробітних плат працівникам бюджетної сфери. Але депутатська більшість не підтримала нашої пропозиції. Це питання фактично не обговорювалося. Що хвилювало більшість і що більшість обговорювала з-півгодини, так це звернулися до Президента Петра Порошенка, Парламенту, Київської облради та сусідніх громад з листом про те, що в місті Буча стався фінансовий колапс”, – додає депутат.

1

На сесію прийшли бучанці, для яких стало сюрпризом масове звільнення чиновників ради.

“Спочатку звільнилася керуюча справами виконкому Галина Сурай, потім начальник ЖЕКу Володимир Кравчук відправився на лікарняний, а сьогодні ще три заяви на звільнення написали заступники міського голови. Це зайвий раз підтверджує, що всі вищеперераховані особи працювали не за заробітну плату в Бучанській раді, а “сиділи” на конкретних дерибанних схемах та мали від них доходи, які не показються в їхніх деклараціях. Простою мовою, ці люди обкрадали нас з вами.
Однак, скільки б не крали, а прийшов таки цьому край. Тому, працювати на одну заробітну плату, опікуючись проблемами простих бучанців, не в їхніх шкурних інтересах. Є ще й другий зиск в цьому масовому звільненні – оскільки попри парки, Дзідзьо та весь бутафорний піар влади, громада масово не вийшла на захист Федорука, то нас всіх просто вирішили взяти в заручники”, – переконаний громадський діяч Віктор Бархоленко.

1

Депутат від партії “Наш край” директор школи № 5 Михайло Наконечний був занепокоєний невиплатою зарплат бюджетникам. Зазвичай, Наконечний голосує в унісон з  “Новими обличчями”. Депутат звернувся до головуючого, яким з-поміж депутатів обрали відстороненого від посади секретаря ради екс-регіонала Василя Олексюка, з проханням виплатити заробітну плату працівникам бюджетної сфери:

“Прохання до Добрянського, якщо сьогодні не вирішиться питання в нотаріальній конторі, – відкликати його заяву на час до вирішення, тому що говорити про якісь там бунти – це абсурд, тому що я знаю, що в галузі освіти люди розумні, управляємі і з здоровим глуздом, вони чують і бачать. Справа в тому, що ми переживали і не такі часи, було що не отримували і по 5 місяців заробітну плату. Якщо сьогодні у Добрянського не вийде вирішити це питання в нотаріуса, то він може відкликати свою заяву, а ми можемо переглянути це питання. Поскільки все рівно  не треба накаляти ситуацію, і доводити її до абсурду. Тому що без підпису вести фінансові справи неможливо. Тут ситуація термінова і в першу чергу вона повинна бути на користь справи. Якщо такий варіант приймається, то залишить право відкликати цю заяву. Тому що завтра може бути ще більше ексесів”.

Але на думку депутата й директора школи не зважили й не поставили на голосування, натомість Олексюк відповів загальними фразами, що вони робитимуть усе можливе, щоб виплатити зарплату.

Далі виступила екс-депутатка від Партії регіонів Ірина Корольова, яка невдало балотувалася до ради від БПП, вона почала з критики судів, Петра Порошенка та Генеральної прокуратури:

“Якщо для вас Україна – це Генеральна прокуратура з Порошенком, тоді пишайтеся цією Україною! А я такою Україною не буду пишатися!”

Корольова цитувала гімн України і казала, що душу й тіло положить за свободу. Її виступ депутати зустріли оплесками, в тому числі аплодували депутати фракції БПП в раді.

До слова, Корольова займається облаштуванням газонів у Бучі за бюджетні кошти й активно підтримує Федорука на мітингах, в судах та на псевдовіче.

Одночасно з критикою й недовірою до Порошенка, Корольва сказала, що люди збирали підписи, в тому числі й до Президента, з проханням припинити тиск на місцеве самоврядування в Бучі.

На сесії більшість депутатів проголосвала й за звернення до територіальних громад Київської області “щодо підтримання територіальної громади міста Буча та неприпустимості тиску на місцеве самоврядування в Україні на прикладі Бучі”.

1

“Люди, які складали це рішення, очевидно, втратили здоровий глузд. Про який тиск на місцеве самоврядування йдеться у зверненні ради? Хто безпосередньо тисне і що автори цього рішення вкладають у це поняття? Не зрозуміло. Якщо вручення підозри меру та секретарю – це тиск на місцеве самоврядування, то почитайте визначення поняття місцеве самоврядування. В першу чергу – це право територіальної громади самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України! Наголошую, Конституції та Законів України! Що ми бачимо зараз в Бучі? Замість того, щоб дочекатися розгляду справи щодо перевищення службових повноважень Федоруком й Олексюком по суті, чиновники створюють ситуацію, близьку до колапсу. Беруть в заручники бюджетників, не виплачуючи їм зарплату й просять керівні органи держави не втручатися в життєдіяльність міста. Але секундочку, представники територіальної громади Бучі, в тому числі й я, хочуть і вимагають чесного й справедливого розслідування у цій справі. Ми хочемо лише одного, щоб закон був один для всіх. Якщо мер та секретар ради не причетні до незаконного виділення землі в Бучі, то в чому проблема? Тимчасове відсторонення від посади – це не вирок, не ув’язнення. Розгляд справи по суті ще не почався, ще навіть не готовий обвинувальний акт. А дії чиновників вже нагадують істерику. Хотілося б спитати цих же депутатів та чиновників, які ще донедавна хотіли втілити в Бучі та сусідніх населених пунктах закон про децентралізацію, – якщо контроль законності рішень ради ви називаєте втручанням в місцеве самоврядування, що буде робитися в такій об’єднаній громаді? Який закон там буде діяти?”, – занепокоєна вчинками депутатів та чиновників Бучанської ради журналістка Олена Жежера.

Після сесії джерела в Бучанській раді повідомили Громаді Приірпіння, що заступники Федорука просять з 8 листопада писати заяви на звільнення з роботи керівників відділів Бучанської ради.

Нагадаємо, у вівторок, 8 листопада в Апеляційному суді розглядатиметься апеляційна скарга на рішення Печерського суду, яким було відсторонено голову та секретаря Бучанської ради від виконання обов’язків.

Станом на понеділок 7 листопада зарплата бюджетникам не вплачена.

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539