Рік освіти в Бучі: чому скасували безкоштовне харчування для дітей

0

Вчителі повідомили батькам про те, що дітей більше безкоштовно не харчуть. Як відомо, 2017-й рік оголошений міською владою “Роком освіти та спорту”.

“Новий рік з гірляндами за півмілдьйона відсвяткували. Тепер обід буде коштувати 19 гривень. Окремо друга страва – 15 грн. Полуденок для дітей, які лишаються на групу продовженого дня, коштуватиме 10 грн.”, – розповідає мама учня Бучанської школи № 5 Світлана.

Зі слів жінки, для батьків це стало сюрпризом, оскільки офіційних повідомлень про платне харування у школі не було.

На офіційному сайті Бучанської міської ради інформація про скасування безкоштовного харчування для учнів та дошкільнят відсутня.

Натомість сторінка у соцмережі facebook, яка має назву “Бучанська міська рада. Офіційна сторінка” повідомляє рішення виконкому про вартість на харчування для школярів та про безкоштовне харчування для пільгових категорій дітей міста.

Окрім цього, адміністратори “Офіційної сторінки” повідомляють, що дітям пільгових категорій, які не потрапили до садочків через відсутність в них місць і перебувають на електронній черзі, з бюджету міста будуть виплачувати кошти на харчування.

Проте діти, які не підпадають під пільгову категорію, на компенсацію від міста можуть не розраховувати.

Також на допомогу не варто розраховувати й батькам дітей дошкільного віку, які відвідують дошкільні навчальні заклади Бучі. Їм доведеться сплачувати за харчування 90% від вартості обіду.

Нагадаємо, 28 січня 2016 року, депутатами Бучанської ради було прийняте рішення про забезпечення безкоштовного харчування дітей в навчальних закладах Бучі на 2016 – 2017-й роки. Це рішення було прийняте й підписане Федоруком після того, як громадськість почала протествати проти введення плати за харчування дітей на початку 2016-го року.

Начальник Бучанського відділу освіти Олег Цимбал переконаний, що рішення депутати приймали лише на 2016-й рік:

“Сесія в минулому році приймала лише на 2016 рік, а цього року виконком прийняв рішення дітей в дошкільних закладах харчувати 90% за рахунок батьків і 10% за рахунок бюджету, а в школах 100% за рахунок батьків. Такі зміни відбулися у зв’язку з бюджетним кодексом. Ірпінь у нас 100% вже 2 роки годує дітей за рахунок батьків. Всі пільгові категорії нам вдалося залишити. Це поки перший квартал, а далі подивимося як воно буде”.

Як з’ясувалося, за відміну безкоштовного харчування депутати Бучанської ради не голосували. Член освітньої комісії “свободівець” Іван Окоєв не розуміє, чому кошти на харчування дітей 1 – 4 класів в 2017-му році не заклали:

“Відповідно до порядку надання послуг з харчування дітей, затвердженого Кабміном, органи місцевого самоврядування можуть забезпечувати харчування учнів інших категорій та передбачати на зазначену мету відповідні видатки з місцевих бюджетів. Минулого року було прийнято зміни і доповнення до комплексної програми “Програма розвитку освіти міста Буча на 2016-2017 рік, про те, що учні 1-4 класів харчуватимуться за кошти місцевого бюджету. Але чомусь в 2017 році кошти під це не заклали. Міський голова анонсував, що 2017 буде роком освіти в місті Бучі, то почався він з “приємних” новин для батьків: за харчування дітей доведеться платити. Отакий то він – рік освіти”.

Екс-депутат та громадський діяч Віктор Бархоленко не розуміє, чому бюджетом міста Бучі чиновники розпоряджаються нераціонально й чому мільйони бюджетних коштів витрачаються на непотрібні речі:

“У зв’язку з вступом в силу в Україні Закону “Про децентралізацію” місцеве самоврядування перебрало на себе державні функції господарювання. Зокрема, це стосується освітньої галузі. Тепер затрати на утримання навчальних закладів повністю залежать від місцевих рад. Це цілком логічно, так як на місцях видніше як розпоряджатися фінансами. Але, як виявилося, у нас в Бучі, це має зворотній ефект. Не зрозуміло, чому такий великий бюджет міста, з якого місцева влада може витрачати мільйони гривень на новорічні гірлянди та інші прикраси, не може знайти кількох мільйонів на фінансування харчування в школах та садочках дітей простих бучанців”.

“Як ви думаєте, для чого Федорук, якого й так тягають по судах, робить такі непопулярні для себе кроки? Відповідь до банальності проста, в бюджеті Бучі дірка. Причиною цьому є непродумана та незбалансована політика Федорука в управлінні містом. Таке враження, що Федорук вважає бучанців такими собі папуасами, які швидше купляться на красиві блискучі гірлянди аніж будуть вимагати чогось, що має їм належати за законом. З іншого боку, спостерігаючи за окремими мешканцями Бучі, які не можуть влаштувати дітей в садочки та школи, але в захваті від парку, на жаль, мушу констатувати, що папуаси таки серед нас є. До слова, у Львові цього року продовжили для дітей програму безкоштовного харчування. А Федорук тільки те й може, що перед виборами поширювати листівки про те, що він на другому місці після Садового в якомусь невідомому рейтингу кращих мерів. Уже б не позорився”, – додає Бархоленко.

Фото на кавер: сайт Бровари. Маєш право знати

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539