В Ірпені громада виступила проти вирубки – створили опорний пункт

0

В Ірпені па вул. Котляревського, де розташована нова “гаряча” точка. Це сосново-дубовий гай. Забудовники почали вирізати столітні дерева й готувати місце під будмайданчик.

Депутати Ірпінської міської ради від партії “Свобода” закликали мешканців Ірпеня зупинити знищення дерев і об’єднатися для боротьби з забудовниками. На зустріч з депутатами прийшло близько 100 ірпінців. Всіх турбувало збереження цієї рекреаційної зони, оскільки знищення останньої зеленої зони у цьому районі, по вул. Котляревського, спричинить неминуче незворотні екологічні наслідки.

“З метою збереження існуючих лісопарків, дана земельна ділянка ще 19 червня 2003 року рішенням Ірпінської міської ради № 337-12 була визначена і внесена до списку земельних ділянок рекреаційного призначення (парки, сквери). Цим же рішенням заборонено використання земельних ділянок рекреаційного призначення не за цільовим призначенням (всього 37 земельних ділянок). В 2011 році влада “регіоналів” навіть скасувала вищезгадане рішення, але після нашого звернення і втручання прокуратури (був протест Прокурора Ірпеня) – “регіонали” були змушені відмінити своє ж незаконне рішення. Так що це землі РЕКРЕАЦІЙНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ!”, – розповідає депутат Ірпінської ради Богдан Мельничук.

Конфлікт на Котляревського триває давно. Але до недавнього часу активістам вдавалося відстояти цей лісок. Місцеві мешканці повстали проти дій забудовників і встановили захисний опорний пункт на Котляревського кілька днів тому, після того як невідомі під покровом ночі вирізали чималий понад два десятки живих сосен.

Про нічну вирубку повідомив у соцмережі мешканець Ірпеня Олексій Недашківський.

Всіх вразило фото, які автор виклав у facebook, де чітко було видно ще свіжу тирсу від спиляних сосен.

На ділянці активісти створили опорний пункт з захисту зеленої зони.

“Все свідчить про те, що готується черговий будівельний майданчик.Той факт, що все це робиться “по – щурячому”, під покровом ночі, особливо обурює. І це вже не перший раз, коли забудовники роблять саме таким чином: невідомі вирізають вночі, аби ніхто з людей не бачив! Це їхня методика! Людей вони бояться. Обурює й те, що влада на всі звернення громадян  не реагує, більше того, сприяє цьому свавіллю забудовників! Активістам за збереження зеленого Ірпеня погрожують, над ними вчиняють фізичні розправи, можна згадати тут чимало випадків побиття місцевих активістів, але за цей кримінал до сьогоднішнього дня ніхто не поніс покарання.”- Розповідає депутат Ірпінської ради Лаврентій Кухалейшвілі.

“Ми провели у неділю, 25 лютого, загальні збори, на яких було підписано звернення до міського голови Карплюка, під яким підписалось багато місцевих жителів. Але навчені гірким досвідом, ми не надіємось на нашу владу, тому ми самі будемо протистояти злочинцям. Жителі налаштовані рішуче! Бо всі вже побачили, що якщо нічого не робити, за короткий час від тих лісів, якими славився Ірпінь, залишаться лише сумнозвісні мерські парки, у яких продовжують гинути дерева, а потім виростають чергові багатоповерхівки”, – додає депутат.

Окрім звернення до мера, жителі , які проживають в цьому районі, звернулись до правоохоронних органiв з проханням захистити парк, одну із останніх в Ірпені вцілілих від забудови зелених зон.

“Люди обурені бездіяльністю влади міста, яка дивовижно не має впливу на порушників, що створюють чисельні екологічні проблеми майбутнім поколінням ірпінчан. Вже знищено цілі квартали живої природи, чим славився Ірпінь, а славу “місту парків” принесла непохитність активістів у захисті зелених зон рідного міста. Тільки активність і непорушність у власних переконаннях принесе перемогу і ще один парк з’явиться на стороні СМУ поруч із Покровським, Героїв Стельмаха та Дитинства”, – переконаний депутат Ірпінської ради від “Свободи” Сергій Глиняний.

Активісти наголошують, що не мають наміру відступати. Саме за активної і принципової позиції громади вдалося відстояти і врятувати від знищення в Ірпені 7 зелених зон північної частини Ірпеня, серед яких:  парк “Героїв” (пл. 1.1 га), “Відпочинку” ім. Стельмаха (7 га), “Дитинства” (0, 37 га), “Курган” ( 8 га), “Покровський” (3,5 га) та невеличкий сквер на Гостомельському шосе, площа якого 0, 28 га.

Активісти  звертаються до жителів Ірпеня з проханням приєднатися до них на захист парку на Котляревського. Наступна масова акція протесту мешканців Ірпеня запланована 4 березня, о 14. 00 год.

Авторка: журналістка Ніна Костенко

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539