Звіт за півроку роботи в КСР Олександри Куцан

0

Я стала депутатом КСР півроку тому. До 2015 року я ніколи не думала, що доведеться йти в депутати.

Живу в селищі з 2009 року. Спершу проживала на Пономарьова. Потім переїхала на Меблеву 11-б. Тут мешканці більш часто обговорювали місцеву політику, ніж на Пономарьова. Дізналася про дерибан лісу, хвилювали питання тарифів “Мастер-Енерго”. Ще у нас під боком на приміщення колишнього дитсадка “Білочка” накинув оком тодішній депутат Микола Ільницький. Мешканці воювали з самозахопленням землі.

Були оголошення, що слід приходити на сесії, бо там депутати дружно все дерибанять. І я пішла. Завітала на кілька сесій в селищній раді при екс-регіоналові Вадимові Садовському і зрозуміла одне: там не прийнято було, щоб депутати щось обговорювали, з чимось сперечалися. Там був, як правило, в спірних питаннях один голос проти або утримався. Дивувало, чому нема людей. За 2016 рік громада змінилася. І підзвітність депутата – це обов’язок перед виборцями.

Після обрання я відвідала всі сесійні засідання ради і всі засідання комісій. Написала приблизно 30 актів. Доводилося писати не лише по своєму округу. Писала акти для переселенців в Миколи Ільницького, які самі ж скаржилися на мене, аби я не приходила до них та по округу Владислава Євстєфєєва, який в слеищі не живе. Направила 39 депутатських звернень щодо питань ЖКГ, транспорту та інших питань.

З виборцями я зараз тримаю і особистий зв’язок, спілкуюся через спеціально створену групу в соцмережі та проводила прийом громадян у спеціально відведений час, про який інформувала мешканців Меблевої.

Для того, щоб громада знала, що відбувається в раді, в перші ж дні нової каденції ми ініціювали встановлення інформаційного стенду на кінцевій 745 біля ради, куди вивішують важливі документи для громади і повідомлення.

Я перед виборами казала, що хочу очолити комісію з питань ЖКГ. Зі мною до неї мали увійти: Олександр Ковальчук, Ліна Радуда, Людмила Буток, Ігор Чижевський. На жаль, ані Буток, ані Чижевський до ради не потрапили. Але, до честі їм, вони залишилися активними учасниками життя громади. Зокрема Буток зробила громадський аудит в УЖКГ “Біличі”. Результати я оприлюднила.

Одразу після введення в повноваження я створила разом з Ковальчуком та Радудою депутатську групу “За якісне ЖКГ”. Ми чудово розуміємо, що в умовах фактичного банкрутства УЖКГ “Біличі” (борг близько 16 мільйонів) питання комунального сервісу для громади одне з нагальних.

Ковальчук та Радуда входять до комісії й сумлінно відвідують засідання. До комісії також увійшли депутати Олексій Зінкевич та Анатолій Столяр. Про засідання комісії та порядок денний я намагаюся по можливості інформувати заздалегідь, щоб кожен міг прийти і взяти участь, як депутати, так і члени громади. Також я звітую перед громадою про те, що було на засіданнях комісії.

На жаль, члени комісії не підтримали мою ініціативу закріпити за кожним членом комісії по 5 округів, щоб була чітка зона відповідальності кожного. Але колеги підтримали принцип розподілу завдань між членами комісії з подальшою потребою звітувати про їхнє виконання під протокол. Після засідання комісії я як голова розподіляю задачі рівномірно й наступного засідання заслухаю, на якій стадії перебуває їхнє виконання.

Подала звернення до “Укрпошти”, аби вони для своїх клієнтів зробили нормальні сходи. Це центр селища.

Дякую всім, хто долучився до написання заяв. “Укрпошта” почала роботи, але не завершила сходи. В квітні ми чекаємо на відновлення робіт і контролюємо це питання.

Без імені

А тим часом ми взялися за інші сходи. Розварбували їх в школі. Я вдячна всім, хто підтримав мою ініціативу. Ми написали 45 неправильних дієслів англійською мовою, щоб діти легше їх запам’ятовували.

Малювати доводиться не лише сходи неправильними дієсловами. Доводится малювати ще й плакати. Кожна проблема має ім’я. Це  – ями імені Мілюкова – керівника “Мастер-Енерго”. Він тут провів розриття і не зробив належний благоустрій.

Аналогічна ситуація в приватному секторі з ямами імені депутата Павла Назарука. Теж доводиться і тут малювати.

Ні для кого не секрет, що це роблю я. Я підходжу і кажу строки вирішення проблеми. Якщо нема реакції я втілюю те, що обіцяла в життя. На моє переконання громада не має платити гроші з бюджету за те, щоб вирішувати проблеми, які мають конкретних винуватців. І наша задача змусити їх вирішити ці проблеми.

Це питання розглядалося і на комісії. Ями імені Назарука під протокол пообіцяв з потеплінням заасфальтувати депутат Ірпінської ради Богдан Слюсаренко. Тому чекаємо на асфальтування ям.

Що стосується “Мастер-Енерго”, то більшість знає, що цей опалювальний сезон ми пережили завдяки титанічним зусиллям волонетрів, частини депутатів і селищної голови Ольги Матюшиної.

Не раз нам мали відключати подачу газу і могло порвати труби. Громада виходила не раз під ГРП.

В цей час Ольга Матюшина проводила перемовини з ОДА, Нафтогазом та іншими установами, писала заяви в прокуратуру, щойно виявила, що “Мастер-Енерго” гроші за опалення брав, а з моменту обрання Матюшиної фактично з Нафтогазом не розраховувася, заводячи селище в колапс. Відкриті кримінальні провадження. В “Мастер-Енерго” провели обшуки.

Ми вистояли. І селище попри те, що “Мастер-Енерго” і депутати Нових облич шантажували нас і посеред опалювального сезону вимагали віддати з бюджету за корупційною схемою і без рішення суду 4,6 млн грн, в березні ми залишилися з опаленням. Головна задача зараз зробити все, аби стати незалежними від послуг “Мастер-Енерго”.

Контроль роботи УЖКГ “Біличі”

Через кілька місяців роботи в раді стало зрозуміло, що УЖКГ “Біличі” просто не в змозі з попереднім керівництвом впоратися з такими проблемами як виплата ЗП та освітлення сходинкових клітин. Ніхто не міг пояснити природу 16-мільйонного боргу.

На жаль, депутати зволікають з тим, щоб запустити роботу нового комунального підприємства. Це дозволило б перевести послуги, які надає УЖКГ “Біличі”, крім водовідведення, на нове КП і в разі блокування рахунків УЖКГ “Біличі” нам би не вимикали світло і т. п.

До виборів в мене на окрузі селища голова обіцяла громаді, що після виборів, якщо виборці дадуть достатню кількість депутатів в раді, то керівництво УЖКГ “Біличі” буде змінено. Свою обіцянку голова виконала. Це дался нелегко. Але керівництво змінили.

Людмила Буток одразу ж зробила моніторинг діяльності й виявила низку порушень. Новий керівник УЖКГ “Біличі” Олійник оприлюднив звіт громаді про ситуацію з комунальним підприємством. Депутати 2 каденцій поспіль звіту від колишнього очільника УЖКГ “Біличі” Олексія Зінкевича так і не змогли добитися.

З огляду на те, що раніше ми не могли почути звіт керівника комунального підприємства перед громадою, підзвітність дає позитивну тенденцію.

Нашому комунальному підприємству треба заповнити вакансії і я прошу всіх долучатися до пошуку якісних працівників, бо це наше з Вами спільне підприємтсво.

Стало зрозуміло, що якісно прибрати селище ми не зможемо через брак техніки. Це питання в УЖКГ “Біличі” вивчав депутат і член комісії з питань ЖКГ і транспорту Олександр Ковальчук. Стара техніка себе віджила.

Безымянный

Комісія з питань ЖКГ підтримала рішення щодо закупівлі техніки, але воно мало пройти бюджетну комісію. На жаль, депутати не підтримали нашу позицію – закупити тракторець для якісного очищення вулиць і сміттєвоз. Трактор коштує десь в районі 400 тисяч гривень. Ірпінь, для розуміння, на святкування Дня міста витратив 300 тисяч тільки на сцену та екран, з якого була трансляція. Ц ігроші заплатили політику від Нових облич. Ми не просимо виділити нам з бюджету гроші на святкування. Навіть Новий рік зустрічали практично силами волонтерів.

Ми не просимо техніку купувати в когось з політиків чи їхніх родичів. Ми в депутатів Нових облич, які в КСР складають більшість в бюджетній комісії, просимо погодити закупівлю хоча б одного трактора, щоб наступна зима не була для нас знову стихійним лихом. Найбільша проблема з прибиранням провулків приватного сектору. Туди один трактор просто не встигає доїхати, поки чистить центральні вулиці. Аналогічна історія з дворами в Коцюбинському.

Добре, що зараз депутатська група, яку очолює Олена Сокотюк, “Приватний сектор” підтримує нашу позицію щодо спецтехніки.

Натомість бюджетна комісія пролобіювала бюджет проїдання і затвердила без програм бюджетним коштом ремонт дахів. Я голосувала проти бюджету, оскільки на моє глибоке переконання треба було для витрат наших спільних податків затверджувати програму і визначати за певними критеріями пріоритетні ремонтні роботи.

Більше того, знаючи, що готують на бюджетну сесію, ми разом з Ліною Радудою та працівниками УЖКГ “Біличі” обійшли майже всі дахи.

і підвали.

Оглядали їх і вивчали ситуацію.

Навіть перерахувавши площу даху (довжину і ширину) і помноживши її на суму, яку закладали в бюджеті на ремонт 1 м2 ми дійшли висновку, що ніхто жодних розрахунків не робив. Просто цифри взяті з голови. На моє неодноразове звернення до заступника селищного голови Петра Пушанка з проханням надати кошториси, я не отримувала нічого.

Як депутат, голова комісії з питань ЖКГ (профільні питання, до речі для заступника Пушанка), мешканець селища Коцюбинське я стверджую: від Пушанка, який отримує заробітну платню з наших податків, живе у Ворзелі, до речі, користі громаді не просто 0,0 %. А взагалі ми йдемо в мінус. Неодноразово Пушанко саботував виконання роботи, а часто він просто шкодить населенню й за його вини ми мало не залишилися без вуличного освітлення, бо він не проінформував, що РЕС збирається відключати освітлення, коли за нього вже заплатили і в раді були платіжки. Щодо Пушанка, то я неодноразово наголошувала на сесії колегам, що цю людину треба звільняти. Ми не можемо в повній мірі вимагати в апарату ради якісної роботи, в тому числі й в сфері ЖКГ, поки у нас профільний заступник саботує роботу і шкодить населенню.

На засіданні комісії ми заслухали звіт заступника селищного голови Петра Пушанка. Відео з комісії можна переглянути на сайті громади. Я регулярно публікую все для коцюбинців. Роботою заступника селищного голови, який дістався нам у спадок від екс-регіонала Вадима Садовського, не задоволені не лише депутати, а й мешканці селища. Навіть сам він під час звіту сказав, що міг би робити більше. Лісова 20а скаржиться, що місяцями чекала, доки Петро Пушанко з’явиться у них й допоможе скласти необхідні документи щодо котельні, аби переати її в майбутньому належим чином для новоствореного ОСББ.

Комісія з питань ЖКГ визнала роботу заступника селищного голови незадовільною. Проект рішення про його взільнення має розглядатися на сесійному засіданні, але, оскільки він є депутатом Ворзельської ради від Нових облич, я впевнена, що депутатська більшість буде керуватися під час голосування політичними амбіціями, а  не критеріями об’єктивної оцінки роботи чиновника, який отримує зарплатню з бюджету. На засіданні комісії з питань ЖКГ Пушанка захищали саме депутати від Нових облич.

Більше того, мене дуже дивує позиція депутатів, які замість того, щоб дослухатися до експерта з енергоефективності Євгена Куцня зацькували його. Я була на нараді в УЖКГ “Біличі” й питання модернізації нашого водопостачання та теплопостачання вважаю №1.

Комісія з питань ЖКГ в особі 3 з 5 її членів (я, Олександр Ковальчук, Ліна Радуда) провели за допомогою волонетрів моніторинг 393 та 745 маршрутів. Інформацію оприлюднили для громади.

Дані направлені в ОДА й озвучувалися на робочій групі в ОДА. Тривають перемовини з перевізниками.

На залишок коштів, які ми отримали від коцюбинців як пожертву на проїзд, ми придбали 2 “шустрики”. Оскільки бюджетна комісія блокує поповнення техніки для УЖКГ “Біличі” такі пристої значно полегшать роботу двірників, які як правило є літніми людьми. Найкраща ціна була знайдена в Кропивницькому. Нам привезли на заощаджені гроші 2 таких “шустрики”.

Вони такі зручні в користуванні, що впоратися з снігом може навіть 5-річна дитина.  Один “шустрик” працюватиме на кінцевій 393, а другий на кінцевій 745. Дякуємо громаді за небайдужість і довіру до того, що ми робимо.

Зауважу, що “шустрики”, як і снігоприбиральна ручна техніка в УЖКГ, можуть працювати тільки в умовах свіжого неталого снігу.

Окремо хочу подякувати УЖКГ “Біличі” за креативну ідею – снігову гірку на території школи. Це не лише добре для дітей, які там каталися, а й дало можливість звести сніг, аби він після того, як розтане, не потрапив в систему водостоків й ми не платили Водоканалу за прогін води від талого снігу.

Ще одна ініціатива була дуже корисною – це накладки на сходи.

Такі бюджетні пристої захищають сходи від ожеледі, а відвідувачів селищної ради та поліклініки від падінь.

На Меблевій поблизу сміттєбаків ми не просто ліквідували стихійне сміттєзвалище.

Ми засадили місце смітника деревами. Як показала практика, огороджене і засаджене місце, на щастя, вже не закидають сміттям знову.

Поблизу пожежної частини, де є приміщення УЖКГ “Біличі” нарешті привели територію в порядок, прибрали сміття та побілили фасад, який мав ось такий жалюгідний вигляд.

Тепер все одного кольору і на території немає битих вікон та іншого сміття.

Але в плані благоустрою все одно залишається над чим працювати і техніку з благоустрою в раді, і УЖКГ “Біличі”.

Робота в окрузі (Меблева 11, 11а, 11б)

Нове керівництво УЖКГ “Біличі” відреагувало на моє прохання і на Меблевій проклали частину доріжку. Роботами керував Ігор Чижевський. Решту плануємо завершити навесні.

Попередній керівик УЖКГ “Біличі” Олексій Зінкевич, на жаль, не спрмігся цього зробити. Хоча цей будинок по суті є будинком, в якому розташований офіс “Біличі”.

Після звернення до УЖКГ “Біличі” на кінцевій 393 встановлена зупинка та урни.

Урни стають на заваді тим, хто хоче припаркуватися там, де місце відведене для виходу пасажирів з 393. Прошу всіх ставитися з розумінням. Це питання я ініціювала на прохання мешканців.

Також смітник на Меблевій 11 з’явився на прохання мешканців. Я попросила, щоб люди самі обрали місце розташування.

На Меблевій 11а та 11б заасфальтували дірки.

Позабюджетним коштом вдалося вирішити аналогічну проблему в окрузі Оксани Недашківської (теж Меблева).

Контролюються показники лічильників тепла. Я їх доводжу до відома мешканців округу.

На Меблевій зараз мій сусід Євген Вєліканов тестує енероефективну систему, щоб ми за освітлення платили менше. У 1  під’їзді вже стоять лед-лампи. За місяць вийшла суттєва економія.

У 2 під’їзді лампи замінені частково. Ми це зробили завдяки акції, коли мешканці Меблевої брали солодку вату. А кошти, які ми отримали, спрямували на закупівлю лед-ламп.

На Колодія (Масляну) ми вирішили зібрати кошти і замовити апарат з виготовлення цукрової вати. Завдяки цьому апарату ми не лише встановлюємо лед-лампи, а й назбирали під час свята понад 1200 гривень для Центру адопції тварин Тетяни Щербакової. Цей центр забирає собак та котів з вулиці, щоб знайти їм турботливих господарів.

Мешканці мого округу, які проживають на Мбелевій 11-б, свого часу відмовилися від того, щоб працівникик УЖКГ “Біличі” прибирали прибудинкову територію. До того, як стати депутатом і головувати в комісії ЖКГ, де вирішуються проблеми всієї громади, я встигала вирішити питання з прибиранням прибудинкової території і залучала для цього людей.

Іноді, самі мешканці виходили, щоб прибрати сніг або перед морозами вимести калюжі.

Я просила, щоб хтось з мешкнців взяв на себе цю функцію з організації прибирання прибудинкової території. Але ніхто не зголосився. Тому я вирішила, що треба ініцювати перехід в УЖКГ “Біличі”, щоб нам знайшли двірника й ми контролювали його якість роботи. Були зібрані підписи більшості мешканців за цю пропозицію. Лист поданий до УЖКГ “Біличі”. Двірника вже знайшли. Я його проінструктувала.

Мушу констатувати, що доводиться боротися не лише за якісну роботу влади чи комунальної установи, а й за те, щоб мешканці мали належний рівень культури. Я кілька місяців намагалася з’ясувати, хто курить на балконі й кидає під балкони недопалки. Недопалки при цьому я дбайливо збирала в пакет. Зрештою я виявила цю людину і у жмені повернула викурене. Сподіваюся, це дисциплінуватиме всіх.

Ще є одна звичка бігти зранку й в смітник під під’їздом, куди кидають дрібне сміття, яке нам абсолютно не важко виносити, кидати пакети з побутовим сміттям. Це займає весь об’єм смітника на день на перед. Я повідмляю виборцям про те, що так робити не слід.

Так, це не популярні речі. Але, якщо говорити про те, що ми хочемо чисте селище – починати слід з себе. Аналогічні питання в мене до мешканців Меблевої 11 та 11а. В що мешканці перетворили горища своїх будинків?

У цьому ж не винен жоден начальник УЖКГ “Біличі”, селищні голови Садовський чи Матюшина. Ані депутат Микола Магей, ані депутатка Куцан. В цьому винні виключно мешканці. Тому для того, щоб ми жили в громаді достойно – починаємо дбати за благоустрій наших будинків самостійно.

Дякую мешканцям селища за те, що вони виходять на толоку. Цієї осені ми прибрали ліс та посадили дерева.

На цій толоці ми виявили, що хтось вирвав з асфальту встановлену нами урну. Також була вирвата лавка, яку перед виборами встановили “Нові обличчя”.

Але є й питання не лише до мешканців а й до роботи комунальної установи. Я дуже сподіваюся, що за 2017 рік вдасться оновити кадровий склад і запровадити нові цінності в роботі. За чистоту в селищі залишається відаповідати людина, яка працювала при Олексієві Зінкевичу і я категорино незадоволена її рівнем організації прибирання селища – Ольга Бондаренко. Їй вже повідомили, що її посаду скасовують.

Під смітниками на Меблевій помічені щурі.

Я підготувала звернення на УЖКГ “Біличі”, аби з’ясувати, коли проводили деретизацію. І вимагаю перерахунку, оскільки послуга надана неякісно.

Попередила мешканців округу та селища про те, що невідомі отрують собак. Власники собак та молоді батьки мали б бути уважніші й берегти дітей та домашніх улюбленців від нещастя.

У нашому окрузі стався прикрий інцидент – собака вкусила дитину. Ми її шукали дуже довго. Ситуація ускладнювалася тим, що опис собаки з слів дорослих був дещо різним. Я питала мати потерпілої дитини, чи можна провідати дитину в лікарні – вона, на жаль, відмовила. Волонтери розробили програму та запустили в роботу центр адопції, який покликаний влаштовувати безпритульних собак і котів в сім’ї. Цим питанням займається Тетяна Щербакова. Сподіваюся, що на найближчому засіданні комісії ми розглянемо це питання і спробуємо знайти вирішення проблеми, щоб і влада, і волонтери спрацювали найбільш ефективно для вирішення цього питання.

Я оглянула підвали будинків. Водопровідна мережа у відносно нових будинках у жахливому стані. Звісно, це питання до старого керівництва, але це питання тепер має вирішити і нове керівництво УЖКГ “Біличі”  за підтримки ради, бо, звісно, за умов 16-мільйонного боргу, коштів комунальній установі брати особливо нема де.

Допомога у розвитку культури в селищі

ЖКГ дуже тісно пов’язане з розвитком культури. Я активно долучаюся до організації найрізноманітніших заходів, які проводять в нашій громаді волонтери та місцева влада. Про ці заходи писали вже у своїх звітах і Ольга Матюшина, і Олена Сокотюк, тому я не буду повторюватися.

Єдине, що зауважу, я дуже рада, що наші зусилля з організації 1 вистави в селищі не були марними. Квитки були розпродані.

Зараз до нас знову їдуть творчі колективи на новий театральниц сезон.

Під час святкування Колодія розпродали квитки і на дитячу виставу “Рапунцель”. Квитків не стало за місяць до вистави і акторам доведеться виступати другий раз у той самий день, щоб задовольними попит Коцюбинців. Це надихає.

На другу виставу, присвячену 8 березня, квитки теж розійшлися майже всі. Хто хоче 4 березня відвідати виставу о 19:00 ще має шанс.

Ми як волонтери допомагаємо безкоштовно поширювати ці квитки, бо саме в Коцюбинському відбуваються прем’єри. І якщо у нас квиток коштує 85 гривень, то в Києві за цю ж виставу можна віддати всі 350.

Вперше за кілька десятків років Будинок культури на своїй сцені приймає драматургічні колективи такого рівня. Розвиток культури – це оздоровлення суспільства і його цінностей. А людина культурна й з високими цінностями буде стежити і за комунальним господарством селища. Бо комунальне для неї значитиме – своє.

Наша власність не закінчується за дверима нашої квартири. За дверима нашого дому власність громади й відповідальність за неї тільки починається.

Авторка: Олександра Куцан, Голова комісії з питань ЖКГ та транспорту в Коцюбинській селищній раді

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539