Експерт: Рішенням міськради не можна скасувати містобудівні умови

0

Рішення про скасування містобудівних умов для СІЗО Ірпінь старанно приховує. За кілька днів до голосування, яке відбулося 23 січня “Громада Приірпіння” довідалася, що містобудівні умови, які видав головний архітектор Ірпеня планує скасувати Ірпінська містка рада.

Депутати про це довідалися безпосередньо на сесії. Це питання стояло останнім в порядку денному і звучало воно так: “Про визнання такими, що втратили чинність містобудвні умови і обмеження…”

Сам проект рішення Ірпінська міська рада старанно приховувала майже тиждень. Його не видали ані депутатам, ані головам фракцій ВО “Свобода” і БПП. “Громаді Приірпіння” вдалося отримати проект рішення ось в такому вигляді.

Текст був одразу ж відправлений для надання юриличної оцінки експерту Юрієві Брикайлу, який як юрист допомагав громаді Коцюбинського та Софіївської Борщагівки у протистоянні дерибанам землі.

“Містобудівні умови та обмеження надаються відповідними спеціально уповноваженим органами. Про це йдеться у ч. 3 ст. 29 Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності”. Ні Наказ № 109, ні Закон України “Про регулювання містобудівної діяльності” не містять положень щодо скасування вже виданих містобудівних вимог або положень щодо втрати чинності вже виданими МУОЗЗД. Окрім того, ЗУ “Про місцеве самоврядування” не надає радам повноважень щодо скасування (визнання такими, що втратили чинність і т. п.) МУОЗЗД. Також місцеві ради не наділені повноваженнями тлумачити та ро’яснювати номраи чинного законодавства. З огляду на це, рішення міської ради є таким, що суперечить чинному законодавству і не може скасовувати МУОЗЗД“, – переконує Юрій Брикайло, який спецыалызуэться саме на земельних питаннях.

“Містобудівні умови було видано після набратння чинності ЗУ “Про регулювання містобудівної діяльності” (він набрав чинності 12.03.2011 року). На момент видачі зазначених МУОЗЗД чинною була форма, затверджена Наказом Мінрегіону №109 від 07.07.2011 року. Зазначений Наказ був скасований Постановою КМУ №584 від 25.05.2011 року (набрала чинності 06.06.2011 року). Таким чином, станом датау видачі МУОЗЗД для СІЗО була чинною форма, яка містила, серед іншого, графу з “строком чинності”. Оскільки, Закон України має вищу юридичну силу, ніж підзаконні  нормативно-правові  акти (в даному випадку Наказ) (див. Лист Мінюсту від 30.01.2009 року №Н-35267-18), то, у випадку суперечності норм  підзаконного  акта  нормам закону  слід  застосовувати  норми  закону,  оскільки він має вищу юридичну силу. Отже, зважаючи на положення ч. 8 ст. 29 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», видані містобудівні умови є чинними до завершення будівництва об’єкта незалежно від зміни замовника”, – додає Брикайло.

Нагадаємо, що селищна голова Ольга Матюшина призначила громадські слухання на 10 березня. Вони відбудуться о 16:00 в Будинку культури.

“Те, що рішення Ірпеня приховували так старанно, наводить мене на думку, що на громадських слуханнях депутати від Нових облич, аби відбілити Ірпінь дістануть це рішення і радо повідомлять громаді, що містобудівні умови скасували. Тобто вони намагатимуться бути героями і переможцями, які ще вчора кричали, що я кажу громаді нісенітниці, бо містобуівдних Ірпінь не видава. Писали офіційно, що містобудівні умови вони не видавали. А тепер скасовують те, що не видавали”, –  каже журналістка Ірина Федорів, яка мешкає в селищі Коцюбинське.

“В ЗМІ ж поширювали інформацію, що будівництво СІЗО ініціювала Матюшина, яка до видачі містобудівних умов, на відміну від Ірпеня, не має жодного відношення.  Звісно, що в більшості людей немає юридичних компетенцій, аби фахово зрозуміти, що їх вкотре дурять неправомірними рішеннями. Найгірша ситуація полягає в тому, що Мін’юст може дуже легко скасувати таке рішення в судовому порядку. І тоді в судовому порядку вони отримають підтвердження того, що містобудівні умови таки чинні. Тепер питання до Іреня: навіщо вони це зробили? З огляду на те, як легко депутати Нових облич приймають рішення про щось незаконне, це може свідчити про дві речі: або в них юриличні компетенції нульові й вони дійсно не мислять, що творять, або безкарність за переворот, за голосування щодо приєдання до Ірпеня змушує їх відчувати такими всесильними, що вони сьогодні на сесію в Коцюбинському готують чергову локшину на вуха АТОвців – роздадуть з барського плеча їм землі Укрзалізниці під гаражі. Як колись Садовський ділянки в лісі людям. Люди не роблять висновків,” – резюмує журналістка.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539