В Ірпені зносять людські гаражі – на їхньому місці може бути висотка

0

Ірпінська міська рада незаконно може забирати землю під гаражами кооперативу “Іскра”. Вони розташовані в Ірпені на вул. Стельмаха. Землю, на якій розташовані  гаражі, без будь-яких погоджень  з власниками влада віддає під нову дорогу – під’їзд до Будинку письменників та Меблевої фабрики. Так твердять власникик гаражів.

Гаражі  належать робітникам колишньої меблевої фабрики. Люди багато років пропрацювали на цьому виробництві, аж доки фабрика не закрилась. Ці гаражі –  це приватна власність людей. Є державний акт на право постійного користування землею, всі документи оформлені належним чином, люди платять гроші за оренду вчасно, жодних заборгованостей немає.

“У нас понад 40 гаражів. Завдяки дбайливому обслуговуванню будівлі перебувають у належному для виконання своїх функцій стані. Забрати у нас їх може лише суд на тих підставах, що гаражі використовуються не за призначенням, і якщо є заборгованості. Ні одного, ні другого ми не маємо, тому ми не розуміємо, на якій підставі хочуть забрати наше майно. Влада не має права зносити гаражі без погодження  з людьми.  Безпосередньо власників гаражів кооперативу  влада  навіть не знайшла можливим поставити до відома. Люди дізнались про це випадково, коли потрібно було отримати нові кадастрові номери, так як цього вимагає  новий  закон про кадастр”, – говорить Тетяна Лакомська, екс-голова правління кооперативу “Іскра”.

Право на користування землею люди отримали ще у 2001 році, про що свідчить рішення Ірпінської міської ради, підписане тодішнім очільником Володимиром Скаржинським.

Однак, коли власники гаражів звернулися до міської ради, щоб отримати нові кадастрові номери на вказану землю, їм цього зробити не дозволили.

“Справа в тому, що у нас був один державний акт на земельну ділянку, де розміщувалися і наш кооперативний будинок, і гаражний кооператив. Треба було його розділити на два – окремий на будинок, окремий – на гаражі. Ми це зробили. Далі постало питання внести ці ділянки до Держгеокадастру. Для того, що Дергеокадастр це зробив, необхідне рішення Ірпінської ради. До цього часу такого рішення немає. Чиновники затягують цей процес і дають нам чергові завдання – то адресу треба змінити, то замовити план в БТІ, то ще щось”, – розповідає член гаражного кооперативу “Іскра” юрист Олег Ополінський.

“Минулого тижня, у середу, ми пішли на прийом до мера Володимира Карплюка. Його не було, а прийом вела його заступник Лідія Михальченко. Вона зробила вигляд, що здивована і вперше чує про наші проблеми й направила нас за новими документами. В результаті, ми написали листа до Карплюка, в якому просимо розглянути питання наших гаражів на найближчій сесії Ірпінської ради. Є інформація, що Карплюк хоче побудувати на місці гаражів будинок. В такому випадку, у нас взагалі не буде прибудинкової території. Я думаю, що треба збирати людей і йти на сесію, щоб ставили наше питання на голосування”, – переконаний Ополінський.

Дії влади не зрозумілі для людей. Оскільки влада, забираючи їхнє майно, не запропонувала їм  жодної альтернативи. Також не відомо, яким саме рішенням Ірпінської ради й коли було прийняте рішення забрати гаражі під дорогу.

“Нещодавно у нас у дворі була виїзна земельна комісія. Сусіди бачили як депутати приїхали, подивились і сказали, що у вас території  біля будинку багато, гаражі можна й сюди перенести. Висновків цієї комісії нам не показали. Тобто під таким соусом ще й територію біля будинків хочуть врізати! А  те, що  тут дітей багато і їм треба десь гуляти, то нікого не хвилює. Вже зараз люди ставлять машини  у дворі, бо більше немає де, а тепер ще й гаражі забирають!”, – занепокоєна Лакомська.

Ми намагались дозвонитись до депутата цього округу Святослава Куценка (Нові обличчя), однак не змогли  і залишили повідомлення на автовідповідачі з надією отримати відповідь.

Також намагались зв’язатись із членами земельної комісії. З членів комісії з нами поспілкувався Іван Лехман (Партія захисників Вітчизни), який сказав, що з приводу гаражного кооперативу “Іскра” питання дійсно розглядалось на земельній комісії.

“Було це десь наприкінці березня. Голові кооперативу було роз’яснено, що для того аби це питання розглянути та  ухвалити на сесії,  потрібно спочатку надати список членів кооперативу. Ми повинні були визначити кількість гаражів, які збудовані в межах кооперативу, тобто чи нема самовільно збудованих гаражів. Тут нічого складного  нема. Є чіткий алгоритм таких дій, які вже раніше здійснювала земельна комісія по іншому кооперативу: визначити межі ділянки, на якій законно збудовані гаражі, зобов’язати облаштувати територію, на якій стоять гаражі, а вже потім виносити це питання на сесію. Тобто земельна комісія просила дати список людей, які є власниками гаражів, однак , наскільки мені відомо, більше жодних документів від кооперативу не надходило. Хоча  голова кооперативу у розмові визнала, що є кілька гаражів, які були самовільно добудовані. Із – за цього питання було відкладено. Чи надходили документи від кооперативу на  раду чи кудись, мені не відомо, але на земельній  комісії це питання більше не розглядалось”, – говорить Лехман.

Тим часом голова гаражного кооперативу стверджує, що всі необхідні документи  надавали. І списки всіх членів кооперативу  вони відіслали на раду, чому вони не зайшли на земельну комісію, не розуміє. Голова кооперативу зазначила, що ще тоді пояснювала, що незаконних тобто самовільно збудованих гаражів на землі кооперативу немає , є два гаражі, які добудував виконком і вони знаходяться в оренді у виконкомі. До того ж, коли вони були на прийомі  у заступниці Лідії  Михальченко, то  намагались їй передати всі документи  і списки у тому числі, однак Михальченко їх не взяла,  виштовхавши з кабінету.

Днями голова  кооперативу отримала листа з міськради за підписами секретаря ради Юрія Денисенка і заступника Карплюка Дмитра Христюка, що їхнє питання було передано на розгляд земельної комісії і буде винесене на найближчу сесію. У такому разі голова кооперативу питає , що ж , за словами чиновників, буде  виноситись на сесію, якщо  від земельній комісії  вони так і не дочекались відповіді…

Лакомська показує новий Генплан міста. На фото видно, що на цій території вже ніяких гаражів нема.  А є дорога до майбутніх житлових забудов та торговельних центрів на території Меблевої фабрики. Дорога виходить до Будинку творчості письменників, територію якої вже зараз активно піддають вирубці. На місце розчисток завозять асфальт  та будівельні матеріали.

Тетяна Лакомська, яка багато років була головою кооперативу, а потім за станом здоров’я  справи кооперативу передала доньці Валентині, говорить, що серед людей ходять чутки, нібито мер Ірпеня Володимир Карплюк викупив котельню і територію меблевої фабрики і тут буде будуватись:

“Хоча я не розумію як можна будувати на території меблевої фабрики, земля якої у буквальному сенсі слова отруєна лаками, фарбами, всілякою хімією?  У нас в кооперативі дуже багато людей вже літнього віку, є інваліди,  для яких машина – це  не розкіш, а питання життя, бо гаражі – поруч, у разі потреби завжди під рукою, а тепер, коли їх заберуть, що робити людям?”

“Ми  розуміємо, що місто має розвиватись, але ж не можна розвивати місто за рахунок людей, ціною їхнього здоров’я, нервів? Що це за розвиток такий? Нас ніхто не зібрав на слухання, не спитав, чи хочемо ми, щоб цей район тут забудовувався багатоповерхівками? Люди вкрай обурені. Якщо Карплюк хоче війни, то він її отримає. Ми готові палити шини, виставляти намети, так як нещодавно було на Гостомельському шосе.  Невже Карплюк не зрозумів, для чого люди там поставили шибеницю з опудалом мера?”, – запитує Валентина Лакомська.

Неважко здогадатися, чому гаражі стали на заваді меру-нуворишу. Останній, попри масові протести та акції продовжує  будувати  по всьому місту багатоповерхові житлові будинки.  Дедалі менше стає  вільних п’ятачків землі, де мер міг би втулити чергову забудову. Тому руки  забудовників  вже тягнуться до функціонуючих об’єктів, приватних садиб, врізаються на території шкіл та прибудинкових територій існуючих житлових будинків.

Навантаження на комунікації  зростає, перенаселення міста вже дається взнаки через дефіцит місць у садочках, школах, вільні шматки забудовуються відразу ж комерційними проектами, приватників уже зараз виганяють з власних будинків.

Люди, на чию приватну власність замахнулася міська влада, поки що вимагають від мера роз’яснень. А також  вирішення питання у правовому полі з урахуванням їхніх інтересів. Оскільки закон вимагає узгодження подібних рішень влади з місцевою громадою. Але у разі, якщо влада стане зносити гаражі, люди  готові до рішучих дій.

Авторка: Ніна Костенко, журналістка

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539