Екскурсія до серця телеканалу СТБ – “Вікна-Новини”

0

Разом з іншими дітьми нашого селища я побувала на екскурсії на телеканалі СТБ.

“Екскурсія – це заохочення для  для тих, хто бере активну участь в культурному, освітньому та спортивному житті  Коцюбинського: виступає на концертах до свят, бере участь або організовує спортивні змагання або перемагає в шкільних олімпіадах,” – каже мешканка нашого селища та журналістка Ірина Федорів, яка працювала раніше на телеканалі у програмі “Вікна-Новини” й допомогла організувати екскурсію.

“Запрошувались  учні 10 та 11 класів, яким треба визначатися з професією у найближчі роки. Хотілося б, аби підлітки винесли з цієї екскурсії дещо більше, ніж просто фото зі студії “Вікна-Новини”. Зрозуміли навіщо працюють журналісти і хоча б трохи ознайомилися з виробництвом на загальнонаціональному рівні”, – додає Федорів.

Ми поїхали в студію, де виробляють новини на цьому каналі. Нас зустріла ведуча програми “Вікна-Новини” Тетяна Висоцька. Спочатку ми пішли в так зване “серце” новин – це місце, де працюють режисери, редактори та журналісти.

Після того, як журналіст дізнався про подію, він її докладно описує, потім подає редакторами, які в свою чергу перевіряють логічність викладу події, можуть підказати творчі чи креативні ходи, а літредактор вже виправляє граматичні помилки та одруки.

Треба відзначити, що на СТБ працює випусник нашої 18 школи – Сергій Стеценко.

Результат пошуку зображень за запитом "Монтаж сюжетів СТБ"

Саме він провів перший обмін полоненими на Луганщині. Тому телеканал СТБ доводить, що якщо старанно вчитися і мати мету – можливо все. Не просто працювати на загальнонаціональному телеканалі, а й перетнути лінію фронту, визволивши наших бійців. І для того, щоб показати нам 20 чи 30 хвилин відео команда журналістів, операторів, режисерів, продюсерів може працювати не один день і не один тиждень.

“Я в захваті від робочого процесу і атмосфери на телебаченні. Мене дуже вразила робота оператора та телеведучі. Дуже сподобалось, хочу тепер ще більше дізнатися про таємниці телебачення. Екскурсія промайнула дуже швидко, хочу ще,” – каже Віктор Бодня.

Але новини більшою мірою знімаються і видаються в той самий день. А це означає, що десятки людей мають працювати дуже оперативно і злагоджено як один організм.

Результат пошуку зображень за запитом "Вікна-Новини монтаж"

Випусковий редактор приймає рішення, який сюжет буде першим у випуску і які сюжети варті того, щоб потрапити в анонс, бо вони найбільш цікаві чи найбільш важливі. Кожен журналіст намагається, щоб саме його тема і сюжет був відзнятий так, щоб потрапив або на початок випуску, або на початок тематичного блоку і був проанонсований.

Випусковий редаткор також слідкує за тим, щоб довжина сюжетів (хронометраж) сумарно суворо збігалися з тим часом, який відвели для новин. Тому ще до монтажу сюжетів кожен журналіст знає, що він за одну чи дві хвилини має розказати глядачам про головне.

Ось як про те, що нам розповідала на СТБ, в своєму Інстаграмі написала сама ведуча – Тетяна Висоцька.

Потім ми пішли в кімнату, де монтують сюжети.  У цій же кімнаті у звукоізольованому приміщенні сідає журналіст або ведучий, які начитують сюжет або підводку. Так за кадром з’являється голос журналіста. І далі на цей голос накладається відеоряд, який ілюструє те, що каже журналіст.

Там розміщено  багато моніторів, на яких кожному з яких показується окреме відео, із зазначенням хронометражу, накладаються необхідні спецефкти. Режисер монтажу разом із журналістом визначає, які кадри вони залишають для того, щоб перекрити написаний журналістом і вичитаний редакторами текст. Для того, щоб цей процес був максимально швидким – журналісти орієнтуються в хронометражі і знають відео посекундно. Без цього змонтувати сюжет за 15 хвилин до ефіру буде нереально.

Випусковий режисер збирає всі заплановані редакторською групою новини і починає готувати все для випуску новин – перевіряє готовність сюжетів та звіряє хронометражі, щоб все могло вміститися у відведений для новин час. Далі все передається в ефірний корпус. Особливість телеканалу СТБ в тому, що новини виробляються в одному приміщенні, а ефірний корпус – в іншому. Тому ведучий перед випуском за будь-якої погоди разом з випусковою групою має йти в інше приміщення, щоб вийти в прямий ефір.

Після цього ми пішли до іншої будівлі, де знаходилась сама студія. Спочатку ми пішли до гримерної. В очі кинулись дуже великі столи з косметичними інструментами та засобами. 

Результат пошуку зображень за запитом "тетяна Висоцька ведуча"

Також нам показали величезну гардеробну шафу з костюмами для ведучих. В кожного ведучого є затверджений образ – макіяж та грим, а також затверджений гардероб.

Результат пошуку зображень за запитом "гардероб ведучих на СТБ"

Нарешті ми пішли до самої студії. У студії було спеціальне покриття підлоги, тому там не можна було ходити у взутті: або в спеціальних капцях, або босоніж.

Нам дозволили кожному відчути себе ведучим: ми сідали у крісло ведучого за столом для новин. Поруч із столом є майданчик, де ведучий розповідає новини, стоячи та показує на інтерактивному екрані головні моменти. І все це знаходиться під прицілом величезних камер, посеред яких розташований екран, на якому  “біжить” текст новин, який читає ведучий.

При вході до студії розміщено великий зелений фон, перед яким працює сурдоперекладач. Особисто мені сподобалось те, що екскурсію вела людина, яка сама працює в цій студії, знає всі нюанси та тонкощі  роботи саме в цих стінах.

Мене дуже вразила велика кількість апаратури, багато чого я ніколи не бачила раніше, хоча вже була на екскурсії до імпровізованої студії новин іншого каналу. В кінці екскурсії я записала  на диктофон інтерв’ю з дітьми Коцюбинскього. Це було моє творче завдання – підготувати матеріал на сайт громади.

“Я давно мріяла побувати, як то кажуть “за лаштунками” телебачення  і сьогодні ця мрія збулася. Мені дуже сподобалось. Я навіть не могла здогадатись, що для того, щоб зробити випуск новин, задіяно стільки людей, мене це дуже вразило. Найбільш сподобалось спілкування з ведучою програми “Вікна”. Я дізналась, що за освітою вона вчитель української мови, а ведучою стала, пройшовши кастинг. Телебачення – це така собі магія, створена титанічним зусиллям та злагодженою роботою великої кількості людей,” – говорить Анна Ружанська.

З’ясувалося, що журналісти-телевізійники в Україні мають свою професійну нагороду. Вона називаєтсья “Телетріумф”.  “Вікна-Новини” отримували цю премію 4 рази. Окрім того троє журналістів телеканалу теж стали лауреатами “Телетріумфу” – Наталія Соколенко, Ольга Червакова та Сергій Андрушко.

До речі з володаркою телетріумфу Наталією Соколенко пощастило сфотографуватися дітям Коцюбинського в цьому ж ньюзрумі, куди ми прийшли, але рівно 5 років тому – у травні 2012 року. Тоді екскурсію на телеканал провели вперше.

Тоді ж у фоторепортажі учнів 18 школи Марії Білоус та Ольги Коваленко сфотографували і Сергія Андрушка.

Соколенко, Андрушко та Червакова знімали сюжети у нас в Коцюбинському про захист лісу та життя нашого селища.

“Чесно кажучи мене ведуча “Вікна-Новини” приємно вразила,  бо коли дивишся на неї по телевізору,  навіть не здогадуєшся,  що насправді це такаж людина як ти, з гумором і позитивом. Атмосфера казкова,  відчуваєш себе як за кулісами казки, де створюється така цікава картина. Якщо б у нас було більше часу і можливостей,  то з радістю походила б там ще годинку-дві,  але розумію,  що ми прийшли у робочий час і це могло заважати.  Дуже сподобалось!” – Каже Зоряна Маслюк, яка бере активну участь у розвитку культурного дозвілля селища.

Ставлення до відвідувачів на телеканалі кинулося взнаки не лише Зоряні, а й Дмитрові Куцану:

“Перше, що мені сподобалося – це ставлення. Нас дуже добре прийняли і ставилися з повагою. Я відзначив, що між адміністартивним корпусом і ефірним корпусом є зона для відпочинку працівників, таке рідко зустрінеш. Тобто тут роботодовець дбає про своїх працівників. Коли ми були у студії, то я питав оператора про операторську студійну роботу. Від мене можна було просто відмахнутися, пояснити коротко щось на словах, але оператор включив мені все, показав, детально пояснив. Те ж саме було там, де роблять сюжети для новин”.

На екскурсії побували до 20 дітей з селища Коцюбинське Анна Бурма та Вікторія Асмаловська (бандуристки з нашої школи мистецтв), Єгор Вінейчук (переможець у номінації “Голос школи” у шкільному Х-факторі ), Анна Ружанська та Віктор Бодня (танцюристи студії “Стиль”),  Дмитро Куцан (спортсмен, організатор змагань Bilichi-Cup), Яна Столяр (юна художниця), Дмитро Янусь, Яна Заєць та інші.

Наступна екскурсія для дітей селища запланована до Верховної Ради України на 7 липня. Тут охочі зможуть ознайомитися з роботою парламенту. Записатися на екскурсію можна в приймальні селищної ради.

Авторка: Валерія Сокотюк, мешканка селища Коцюбинське – учениця 6 класу

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539