Компанія «Покровський Двір» у Чабанах знищує водні об’єкти (відео)

0

Компанія «Покровський Двір» намагається збудувати два багатоповерхові будинки у смт Чабани на Київщині, на місці двох джерел, озера та русла малої річки Дніприк, що суперечить нормам природоохоронного законодавства та завдає значну шкоду довкіллю. Про це “Громаді Київщини” повідомили екологи і місцеві мешканці. 

Дніприк є притокою ріки Сіверка, яка впадає в Дніпро. Витоки струмка Дніприк є ботанічною пам’яткою місцевого значення, що оголошено рішенням Київської обласної ради п’ятого скликання № 391-21-V від 12 грудня 2008. Основна частина Дніприка протікає через все селище вже поза межами заповідної території. До річки Дніприк впадають два джерела, місце розташування яких повністю віддане під забудову. Вся ділянка, що огороджена парканом під будівництво – прибережна захисна смуга і заплава р. Дніприк.

Компанія «Покровський Двір» отримала дозвіл на початок будівництва і прикривається ним, всупереч вимогам законодавства щодо охорони земель водного фонду, якими є і прибережні захисні смуги і заплави малих річок. Керуючись дозволом, ділянку обнесли будівельним парканом, зруйнували природний вигляд заплави та наявної тут водойми, прорили в заплаві систему дренажних каналів з метою знищення джерел. Земельна ділянка, яка забудовується, належить забудовнику на праві приватної власності. При цьому забудовник на суміжній ділянці, яка є державною власністю, будує дренажні канали попри відсутність будь-яких дозволів, у тому числі проекту гідротехнічної споруди.

У березні 2017 року мешканці прилеглих до джерел будинків викликали поліцію і таким чином зупинили незаконні роботи. За фактом цієї події 19 березня 2017 року Києво-Святошинським відділом поліції ГУ НП у Київській області відкрито кримінальне провадження №12017110200001555 за статтею ККУ 197-1, ч 1 (самовільне зайняття земельної ділянки). Незважаючи на це, 30 березня 2017 року «Покровський Двір» намагались продовжити незаконне вкладання труб. Місцеві мешканці знову втрутились і знову за допомогою поліції зупинили роботи. Але 21 квітня забудовник пригнав техніку і за допомогою тітушок, котрі не дозволили мешканцям заблокувати роботу техніки, вклали таки труби безпосередньо в русло струмка.

На сьогодні будівельна техніка повністю закопала залишки джерел, щоб продемонструвати, що їх на ділянці взагалі не було.

Не відобразили забудовники ці джерела і в детальному плані території, на якій здійснюється будівництво. Проте місцеві жителі добре пам’ятають, що ще в березні  на ділянці були джерела і озерце, до якого вже встигли прилетіти качки.

Засипане озеро пам’ятають не тільки місцеві мешканці, але й самі качки, які прилітають на ділянку і сідають на воду у дренажній канаві.

Згідно із ч. 1, 2 ст. 3, ст. 4 Водного Кодексу України, ст. 58, ч. 2 ст. 59, ст. 60, ч. 4 ст. 83, ч. 4 ст. 84 Земельного Кодексу України землі під водними об’єктами, зокрема зайняті поверхневими водами: водотоками (річки, струмки), штучні водойми (водосховища, ставки) і канали; іншими водними об’єктами; підземними водами та джерелами; внутрішніми морськими водами та територіальним морем, як землі зайняті водним фондом України, а також прибережні захисні смуги вздовж річок, морів і навколо озер, водосховищ та інших водойм не можуть передаватися у власність громадян, оскільки є землями водного фонду України. Відповідно під питанням стоїть законність передачі земель водного фонду у приватну власність забудовника для здійснення будівництва.

Відповідно до положень ст. 61 Земельного кодексу України, прибережні захисні смуги є природоохоронною територією з режимом обмеженої господарської діяльності. У прибережних захисних смугах уздовж річок, навколо водойм та на островах забороняється, зокрема, будівництво будь-яких споруд (крім гідротехнічних, навігаційного призначення, гідрометричних та лінійних), у тому числі баз відпочинку, дач, гаражів та стоянок автомобілів. Відтак вищеописані дії по забудові прибережної захисної смуги є незаконними та підлягають припиненню.

З травня 2014 року Верховний Суд України постановив низку судових рішень з аналогічних ситуацій, в яких суд зазначив правову позицію щодо протиправності забудови об’єктів водного фонду, у тому числі русел річок, прибережних захисних смуг. Незважаючи на норми законодавства та обов’язковість правових позицій Верховного Суду України для всіх установ, підприємств та організацій, забудовник продовжує будівельні роботи, які призведуть до знищення водного об’єкта.

Особливу стурбованість викликає небажання посадових осіб селищної ради Чабанів сприяти гармонійному розвитку селища і обрана радою стратегія конфлікту, оскільки це лише всіляко сприяє незаконному будівництву.

Громада Чабанів 26 квітня 2017 року направила колективне звернення з приводу цієї проблеми до прокуратури Київської області, до Київської обласної державної адміністрації, а також до Київської обласної ради.

Одним з існуючих правових механізмів зупинити ці незаконні дії забудовника є пред’явлення позову органами прокуратури, як це передбачено ст. 23 Закону України “Про прокуратуру”. Громадська організація Екологія-Право-Людина (ЕПЛ) звернулась до Генеральної прокуратури України з вимогою подати позов до суду в інтересах держави щодо захисту прибережної захисної смуги річки Дніприк.

Необхідно першочергово вжити заходів для забезпечення позову шляхом заборони вчиняти забудовнику та іншим особам будь-які дії щодо будівництва на частині земельної ділянки, на якій знаходяться джерела, та у межах прибережної захисної смуги річки Дніприк.

Окрім того, ЕПЛ звернулась із заявою про злочин, передбаченого ч.1 ст.242 КК України «Порушення правил охорони вод», до Святошинського управління поліції ГУНП України у м. Києві.

Команда ЕПЛ та громада Чабанів продовжує працювати над зупиненням незаконного знищення двох джерел, озера та русла малої річки Дніприк. За детальною інформацією просять звертатися за контактами:

сторінка присвячена проблемі “Екоцид в Чабанах” https://www.facebook.com/savechabany/

Наталія Арутюнян, активіст громади Чабанів, +380 98 610 62 82

Олексій Василюк, еколог ЕПЛ, vasyliuk@gmail.com, +380 32 225 76 82

Наталія Куць, юрисконсульт, natalia.kuts1@gmail.com, +380 32 225 76 82

Нагадаємо, “Громада Київщини” раніше публікувала матеріали про дерибан земельних ділянок на дренажному каналі в селі Гатне і забудову притоки річки Сіверки.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539