Екскурсія для літнього табору Коцюбинського

0

На базі 18 школи діє літній табір. Тут проводять дозвілля більше 100 учнів різних освітніх закладів. 30 травня ми влаштували учням кінопоказ фільмів-подорожей Юрія Багрянцева.

“У кінострічці показали старі дачні будинки Рильського та Носова, про які розповідав Микола Луків перед цим на творчому вечорі в Будинку культури селища Коцюбинське, Свято-Троїцьку церкву, знаменитий музей Ворзеля Уварівський дім, 600-річний дуб-прадуб та селище Гостомель, яке вже має півтисячі років. Діти, звісно, хотіли б побачити ці місця не лише у фільмі, а й на власні очі,” – розповідає коцюбинець Володимир Маслюк, який прийшов на перегляд фільму.

Дітям було дійсно цікаво. Питали мене, які старі назви буи в Ірпеня. Спершу була назва Ірпінський роз’їзд, потім були Ірпінські дачі і лише з 1911 року місто почало називатися просто Ірпінь.

Питали про Миколу Носова і його “Незнайка”. Діти не знали, що Незнайко родом з Ірпеня. Перші глави “Незнайки” дійсно були написані в Ірпені, де жив автор, його дитинство пройшло в Ірпені й будинок навіть його зберігся.

Ось фото цієї садиби.

У п’ятницю 2 червня для учасників літнього табору дають автобус і я повезу їх на екскурсію. У мене є кілька розроблених мною екскурсійних маршрутів. Ми вирушимо за маршрутом “Золоте кільце Приірпіння” – Гостомель, Ворзель, Рубежівка та Ірпінь. З Ірпеня поїдемо назад в Коцюбинське.

Діти на власні очі побачать в Гостомелі старовинну козацьку Покровську церкву.

Результат пошуку зображень за запитом "Покровська церква гостомель"

У Бучі ми відвідаємо парк Булгакова, де був будинок Булгакова. Будинок письменника згорів під час громадянської війни.

Результат пошуку зображень за запитом "Булгаков Буча"

Булгаков в Бучі грав в театрі свої перші спектаклі, коли був гімназистом. Працював кондуктором на залізниці 1912 році. Я, до речі, розробила окремий екскурсійний маршрут, присвячений саме темі Булгакова.

У Ворзелі діти побачать будинок графині Наталії Уварової. Її батьком був відомий меценат Терешенко, який володів цукровими заводами, коли помер залишив своїй доньці у спадок саме цю дачу – Уварівський дім.

Результат пошуку зображень за запитом "ворзель уваровский дом"

Дуже красива архітектура. Зараз тут на першому поверсі Музей історії Ворзеля, а на другому поверсі Музей ворзельського підпілля. Ми з дітьми туди попадемо.

У Рубежівці є старовинна церква, де є пам’ятник Петру Могилі. Тут, як твердять записи Петра Могили у щоденниках, які зберігаються в бібліотеці ім. Вернадського він прийняв монаший постриг 1622-1625 роках.

Якщо встигнемо в Ірпені ми заїдемо до кринички – це цілюще джерело, до якого ходили навіть хресним ходом з Лаври. Зараз це ландшафтний парк – гірологічний заповідник. Звідти маємо направитися до санаторію “Ірпінь”. Тут є старі будинки – ровесники Ірпеня. Їх можуть побачити діти.

З Ірпеня ми вже повернемося до селища Коцюбинське. Чесно кажучи, детально історію саме селища Коцюбинське я не вивчала, але чула, що є книжка про історію селища. Я ж свого часу видала кілька книжок про історію нашого краю, зокрема “Ірпінь знайомий-незнайомий” та “Ірпінь. Історія вже поруч”.

Авторка: Олена Плаксіна, краєзнавець Приірпіння

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539