Багатії та злидні Бучанської ради: найбільші статки в “батьківщинівців”

0

Найбагатші депутати міськради – Сотніков та Квашук. Перевізник маленького міста заощадив 10 мільйонів. Учасник дерибанної схеми Бучанського межигір’я має майже 5 мільйонів. Представник “Нових облич” Мостіпака заробив понад 5,6 млн за рік і вирішив піти працювати заступником Ворзельської голови Людмили Федорук. Член бюджетної комісії Данюк працює неофіційно й не відчуває проблем з тим, що розпоряджається грошима чесних платників податків. Депутат-злидень Османов перерахував “Батьківщині” на 2 тис. грн. більше ніж заробив за рік.

Хто і як “сколотив” капітал?  

Майже 10 млн грн удалося заощадити депутату Бучанської ради від “Батьківщини”, який лобіює інтереси перевізників у регіоні, Олегу Сотнікову. Громада Приірпіння детально проаналізувала його декларацію.

До Бучанської ради Сотніков був депутатом в Ірпінській міській раді, неналежним чином відвідував засідання і лобіює  інтереси перевізників. Отримати коментар у головного “батьківщинівця” Бучі, який мав би бути доступним для виборців, журналістам ЧЕСНО не вдалося. На телефонні дзвінки та смс Сотніков не відповідає.

Ще один “батьківщинівець” Олег Квашук, якому під час депутатства вдалося заощадити майже 5 млн грн також спілкуватися з журналістами відмовився.

“Я телефоном нічого коментувати не буду. Пишіть питання в письмовій формі”, – говорить депутат.

Журналісти відправили Квашуку перелік питань, проте відповідей на них так і не отримали.  Нагадаємо, Квашук відомий тим, що, будучи депутатом Бучанської ради, був причетний до оформлення землі через підставних осіб, яка в подальшому стала власністю комуніста Ігоря Калєтніка. Люди, на яких оформлювалася земля, на камеру розказали журналістам, що свою землю переоформлювали на Квашука, який зараз має чи не найбільші статки.

Ще один мільйонер – голова земельної комісії у Бучанській раді  “батьківщинівець” Роман Янковий зміг заощадити більше 4 млн грн. Частину з цих коштів Янковий зберігає на банківських рахунках і отримує чималі відсотки. Зокрема, за 2016 рік родина депутата отримала майже 100 тис. грн процентів від вкладів у банках.

Як депутату вдалося заощадити мільйони при доволі скромній заробітній платі викладача – 65 тис. грн, з’ясувати не вдалося. Депутат, так само як і його однопартієць Квашук, попросив викласти запитання в письмовій формі. Журналісти виконали побажання депутата, але той відповіді так і не надав.

Ймовірно, “батьківщинівці”, які раніше давали коментарі ЧЕСНО, після скандалу з партійним фінансуванням, де фігурувало незаконне використання персональних даних, синхронно вирішили не відповідати на коментарі.

Депутат від “Нових облич” Вячеслав Кухаренко задекларував більше 2-х мільйонів грошових активів. Щоправда, в декларації депутат показав мізерний дохід. Від заняття підприємницькою діяльністю він та дружина заробили за рік близько 44 тис. грн. Для них двох ця сума є нижчою за прожитковий мінімум. Та попри малі заробітки Кухаренку вдалося заощадити більше 2-х млн грн, які він тримає готівкою.

Пояснювати звідки такі заощадження Кухаренко спочатку відмовився, але в процесі розмови з журналістами сказав, що це йому лишилося у спадок від бабусі й дідуся.

“Я нічого по телефону не буду коментувати. Нема в мене часу. Вибачте, але нема в мене часу взагалі. Дивіться, мені 43 роки, то за цей час, я думаю, що можна такі кошти нажить. Це невеликі кошти, я вважаю..”, – говорить журналістам Кухаренко.

На питання, яким видом підприємницької діяльності займається депутат, відповідати відмовився, але сказав, що це не будівництво:

“Дивіться, ніякого будівництва, підприємницькою діяльністю займався – це раз, а друге – в мене бабусі, дідусі були, які залишили нерухомість…”

Екс-голова земельної комісії, який прославився тим, що виганяв представників громади з засідань, Микола Григорусь (БПП) задекларував 1,2 млн грн. З них – 35 тис. доларів – це його кошти, решта – кошти дружини, які подружжя тримає готівкою. При цьому, дохід Григоруся досить скромний – пенсія 22 тис. грн та зарплата та пенсія дружини, яка вчителює в місцевій школі – сумарно 80 тис. грн на рік.

На питання, як удалося заощадити більше мільйона, Григорусь сказав, що не має часу розмовляти з журналістами, далі попросив написати питання в електронній формі, але сказав, що електронну пошту забув.

Коли журналісти згодом запитали Григоруся, чи згадав він свою електронну пошту, то депутат відповів, що дуже зайнятий, бо багато працює:

“Дівчата, я ж працюю! Мені працювать треба, мені гроші зароблять треба! Сім’ю кормить! Нащо мені ваші е-мейли?  Це ж для бездєльніков. Я ж працюю кожну секунду!  Мені отут треба, отут! Дівчата, що мені оті ваші питання? Це питання задають ті, хто не працює!.. А я з технікою зв’язаний! Я город тримаю, дівчата, то приїздіть, то й  мені допоможете. Я працюю кожну секунду! Мені 60 – і я працюю!, – додає депутат і кладе слухавку”.

Нагадаємо, родина Григоруся фігурувала у скандалі з виділенням земельної ділянки АТОвцю Роману Головатенку. Конфлікт полягав у тому, що Головатенко одразу після отримання землі в лісовій зоні Бучі “подарував” її дружині Григоруся, який тоді був головою земельної комісії.

Хто з депутатів заробив найбільше?

Як виявилося, з-поміж тих депутатів, які мають найбільші статки, до списку тих, хто отримав найбільші доходи потрапив лише “батьківщинівець” Олег Квашук. Але навіть він посів лише 5 місце у цій п’ятірці, заробивши 375 тис. грн за рік.

Найбільше грошей у 2016 році заробив депутат від “Нових облич” Сергій Мостіпака. Його дохід склав 5,6 млн грн. Майже всі ці кошти – це дохід від заняття підприємницькою діяльністю депутата, за його словами, займався він логістикою, та його дружини, яка отримала 500 тис. грн дивідендів. При таких великих заробітках родині депутата не вдалося заощадити жодної копійки.

Знехтувавши прибутковим бізнесом, Мостіпака вирішив змінити сферу діяльності й влаштувався на державну службу – заступником Ворзельської селищної голови Лариси Федорук, яка є рідною сестрою мера Бучі.

У коментарі ЧЕСНО Мостіпака заявляє, що пішов у заступники, щоб працювати “на благо своєї країни”:

“Так, я був підприємцем, але на даний час всю справу  передав батьку, займався логістикою, а логістика може бути незалежно  від того, чим я займатимусь. Тепер працюю заступником Ворзельського селищного голови. Пішов туди, де, я вважаю, що  можу бути більш корисним. Я ж живу у цій країні, і мені не байдуже, де житимуть мої діти. Якщо Бог  дає мені сили і здоров’я, то я буду робити все на благо своєї країни”.

Депутатка від БПП Ніна Хуторянська задекларувала майже 2 млн грн доходу. Це кошти від заняття підприємницькою діяльністю її чоловіка. Примітно, що родина депутатки не володіє жодним майном, не має автомобілю та не змогла заощадити жодної копійки.

“Я зараз знаходжусь у декретній відпустці, у мене троє діток, на яких я отримую соціальну допомогу. Мене утримує чоловік, він – підприємець, займається харчуванням. Задекларовані кошти – це те, що дала мені податкова, бо чоловік здає декларацію як підприємець. Сума, яка показана,  це обігові кошти, по іншому я й не могла показати”, – говорить Хуторянська.

Майже півмільйона грн доходів задекларувала депутатка від БПП Людмила Войналович. Усі ці кошти – це заробітна плата чоловіка депутатки. При цьому, заощадити йому вдалося 185 тис. грн. Згідно з декларацією, Войналович не заробила за рік жодної копійки.

“У мене чоловік працює в банку, задекларований дохід – це його офіційна заробітна плата. Я раніше працювала приватним підприємцем, але закрила його, воно було не прибуткове”, – розповідає Войналович.

На 20 тис. грн менше від родини Войналович заробив за рік депутат Бучанської ради від “Партії захисників Вітчизни” Олексій Гарбуз. Переважно, ці кошти – це дохід від заняття підприємницькою діяльністю депутата. 59 тис. грн – це заробітна плата дружини Гарбуза, яка працює у Ворзельській раді. З таким заробітком родина Гарбуза не заощадила ні копійки.

Дізнатися, чим займається Гарбуз та куди витратив майже півмільйона грн, журналістам не вдалося. Депутат телефоном сказав, що надасть відповіді на питання письмово.

“Як керівник підприємства: скільки я  сплачую податків, скільки робочих місць, скільки отримую ЗП, я показую в декларації, яку я подаю у податкову. А як депутат я працюю безоплатно. Це як громадська діяльність. Але всі питання прохання сформулювати у письмовій формі”, – говорить Гарбуз.

Телефоном непокоївся чи будемо так аналізувати декларації інших, і запитав про Таможнього, чи будемо ми перевіряти його декларацію.

Журналісти надіслали Гарбузу запитання у соцмережу, після цього він запропонував зустрітися, проте точної дати зустрічі так і не призначив і на запитання не відповів.

Як прожити рік з 0 доходом?

Троє депутатів отримали нульові доходи за 2016 рік. Це Руслан Данюк, Дмитро Паустовський та Анна Ісламова.

Найбідніший депутат Бучанської ради Руслан Данюк від “Партії захисників Вітчизни” не заробив за рік жодної копійки. У декларації він указав, що безробітний. Згідно з декларацією, нічого за рік не заробила й дружина депутата. Окрім цього сім’я депутата не має жодних активів. Яким чином виживає депутат і що їсть його єдина дочка, незрозуміло.

“Я зараз офіційно не працюю, доглядаю за пристарілими батьками. Як живу? Брат живе за кордоном, ото й допомагає. Виходить, що мене утримує рідня, але я й сам працюю, хоча й не офіційно. Живу з того, що підробляю на підсобних роботах. Роботи такої вистачає, то й на життя ніби вистачає. Ще спроможний сам  на себе заробити  своїми руками:  комусь дах зробити, хтось просить якісь інші роботи зробити, то й роблю…, – розповідає Данюк.

Судячи з коментаря депутата, він працює не офіційно й не платить податки в бюджет, при цьому він член бюджетної комісії і розпоряджається податками тих, хто працює офіційно й вносить ці податки в бюджет.

“Ну, заробив якусь копійку, то що мені її у декларацію вносити чи як? Це ж не на постійній основі… разово.. і це не такі гроші великі… Дружина вчителює, у нашій школі №4, то вона там свою декларацію заповнювала, чого я її буду вносити?”, – додає Данюк.

Нагадаємо, НАЗК вимагає вказувати доходи усіх членів родини, вказаних в декларації, якщо вони такі мають.

“Маю доньку. Вчиться  в медуніверситеті, на платному, там стипендії не отримує, бо ж не бюджетне навчання, а на комерційному ніхто не платить. А хто платить за навчання? Бабуся оплачує…  Ви ж зрозумійте, що оце депутатство у мене стільки часу забирає!.. Треба з нього тікати..  Ви навіть не уявляєте, яка ця робота! Вона ж не оплачується, то на добровільних засадах все! А я  в день по десять актів, буває, складаю. Тільки те й роблю, що акти пишу! .. А чого йшов у депутати? Та люди просили!   Це вже потім дізнався, що ото вся Нова Буча, отой весь квартал – мій.. Це ж немало роботи!.. А входжу я в фінансово – бюджетну комісію.. На комісії ходжу, так. Запрошують, коли для кількості, вірніше, для звітності треба, що провели… Бо коли я приходжу, то уже все до мене вирішено, Тому корупції у мене не шукайте…”, – говорить депутат.

Ще одна безробітна депутатка Бучанської ради Анна Ісламова від партії БПП також не заробила за рік жодної копійки. Депутатка вказала в декларації, що вона тимчасово безробітна. Тим не менше, Ісламова якимось чином змогла заощадити 55 тис. грн готівкою.

Журналісти намагалися поцікавилися, за які доходи живе злиденна депутатка та де бере кошти на бензин для дорогого авто Mercedes-Benz ML 350 . Але на телефонні дзвінки та смс вона не відповідає.

Когорту злиднів Бучанської ради поповнив депутат Дмитро Паустовський, який також за рік не заробив ні копійки. Єдиний дохід депутата – це 21 тис. грн страхових виплат від Військової частини 3027НГУ. При цьому, Паустовський зміг заощадити 75 тис. грн, які тримає готівкою.

Депутат відомий тим, що разом з “Охоронним підприємством “Щит України”, співвласником якого він є, захищав інтереси забудовників в Ірпені та Гостомелі й виступав проти громади цих населених пунктів та вимагав земельну ділянку в сусідньому селищі Гостомель. Паустовський повідомив, що живе за ті кошти, які відклав до АТО й планує влаштовуватися на роботу.

“Ну, я працював і вісім років назад, і сім… І до АТО працював… Ці гроші, ще, не, до АТО я пішов пацювати.. залишилися. Тепер я їх витрачаю. Мені ж 37 уже.. Щось потрачено з цих заощаджень, щось залишилося. І то вже треба влаштовуватися десь на роботу, тому що заощадження заощадженнями, а робить десь треба”, – розповідає депутат.

Паустовський додає:

“Охоронка не прибуткова, у нас заказів немає, вона якби юридично числиться і все, вона не прибуткова повністю. Там нульовий бюджет. Ну, ви ж самі знаєте, що ми хотіли в Бучі почать охороняти там школи те, се, але нас виперли з Бучі, образно кажучи. Була така політична воля. Ми грубо кажучи охороняли півроку. У місяць нам за охоронку освіта платила по-моєму 6 тис. грн. Ви розумієте, цього не вистачає навіть на зарплатню двох охоронців, не рахуючи податки. За рахунок того, що в охоронній фірмі колишні АТОвці, працювали на добровільних началах в надії, що може будуть якісь замовлення, які почнуть нам приносити прибуток. Але замовлень нема і я так думаю, що директор фірми вже, мабуть, закрив її”.

Нагадаємо, Паустовський активно підтримував екс-регіонала Анатолія Федорука й навіть перекривав Варшавську трасу. Ймовірно, сподівання на лояльність мера не виправдалися.

Депутат Бучанської ради від партії “Свобода” Іван Окоєв переконаний, що депутати злидні – це здобич для бізнесменів, які мають в регіоні інтереси:

“Більшість депутатів прийшли в міську раду здебільшого відстоювати  власні бізнес-інтереси або своїх патронів, але аж ніяк не інтереси громади. Наочним прикладом цього були голосування, що стосувались детальних планів територій 191,5 га – це будівництво “Нової Бучі” та будівництво по вул. Островського, де на першому місці стояли лобіювання інтересів забудовників, а не думка громади. Звичайно, для того щоб ефективно виконувати депутатські функції потрібно багато вільного часу, а для тих, хто працює з 9 до 18 взагалі становить труднощі достойно представляти інтереси громади”.

Окоєв додає:

“На моє переконання, депутатська робота повинна бути оплачувана, як, приміром, у сусідній Польщі. А зараз у нас це більше схоже на волонтерство. Виникає безліч спокус, і треба мати неабияку силу волі, щоб їм не піддатись. А так малозабезпечені депутати стають здобиччю для різного роду бізнесменів і згодом починають в міській раді обслуговувати їхні інтереси”.

Депутат від “Партії захисників Вітчизни” Микола Йощенко за рік заробив менше прожиткового мінімуму – усього 38,4 тис. грн.

Йощенко володіє на 30% ТОВ “Типографія клякса”, в це підприємство він вклав 56 тис. грн. Саме на ТОВ “Типографія клякса” виділено земельну ділянку в лісовій зоні Бучі. Зараз стоїть питання про зміну цільового призначення цієї землі під багатоповерхову забудову.

Окрім роботи в типографії, яка, очевидно, не приносить Йощенку прибутку, депутат працює головою ЖБК “Стікольний”.

Депутат не вказав заощаджень, натомість має зобов’язання за договором лізингу перед Приватбанком на суму 107 тис. грн. У своїй декларації Йощенко вказав дружину та сина. Дружина Галина Йощенко за рік нічого не заробила й грошових активів, так само як і чоловік, не має.

Як виживає депутат, журналістам з’ясувати не вдалося. Ні на телефонні дзвінки, ні на смс він не відповідає.

Голова фракції “Партії захисників Вітчизни” Олександр Таможній, який за рік задекларував майже мільйон і якому не вистачило кілька тисяч до ТОП-5 багатіїв, розповідає, що розпочато процедуру відкликання депутатів від цієї партії – Миколи Йощенка та Олексія Гарбуза.

“До мене як до голови фракції та лідера команди надходять численні звернення як індивідуальні так і колективні, письмові та усні щодо бездіяльності та хамської поведінки депутатів Миколи Йощенка та Олексія Гарбуза. Як голова фракції я не маю законних прав на них вплинути. По закону на них можуть вплинути тільки виборці. Тому, бучанці розпочали законну процедуру відкликання за народною ініціативою. Партія підтримує людей в цьому виборі. На що живуть депутати Данюк та Йощенко – сказати не можу. Знаю лише те, що уЙощенка машина в кредиті і що я давав йому під час виборчої компанії гроші на вибори – це було 10 тис. грн”, – говорить Таможній.

До слова, заробітна плата Таможнього в ТОВ “Агродар-Україна Плюс” склала усього 9 тис. грн на рік і якби не дружина депутата, яка заробила 113 тис. грн, за рівнем доходу він міг би теж поповнити лави злиднів.

З депутатами, яких планують відкликати, поспілкуватися так і не вдалося, аби отримати коментарі і щодо статків, і щодо політичної ситуації у раді.

Ще один депутат від “Батьківщини” Музафар Османов живе за межею бідності. За рік він заробив від заняття підприємницькою діяльністю 48 тис. грн, що нижче прожиткового мінімуму для його родини. Дружина депутата, яка значиться бенефіціарним власником ТОВ “Житлобуд м”, згідно з декларацією депутата, за рік нічого не заробила. Грошових активів родина депутата також не має.

“Ви мене вибачте… Здаю в оренду приміщення, маю магазин, я його здаю в оренду брату, за символічні кошти.. Там родичі займаються.. родину ж треба годувати чимось.. Дружина будівництвом займається, але в минулому році будівництво стояло, нічого не заробила, раніше заробляла, а в цьому році ні – будівництво у нас в селі Святопетрівське, стояло через активістів”, – розповідає Османов.

Невеликий заробіток депутата не завадив йому перерахувати на рахунок партії “Батьківщина” більше 50 тис. грн., що на 2 тис. грн. більше ніж депутат заробив за рік.

Нагадаємо, ЧЕСНО вже проаналізував декларації депутатів Ірпінської ради та зробив моніторинг відвідуваності депутатів Бучанської ради. Ірпінська міська рада на жоден запит ЧЕСНО так і не надала інформацію про відвідуваність депутатів ради і не оприлюднює поіменне голосування, яке допомогло б виявити відсутніх та присутніх депутатів.

Автори: Олена Жежера, журналістка ЧЕСНО, Ніна Костенко, журналістка “Громади Приірпіння” для ЧЕСНО

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539