Податківці підозрюють ірпінського забудовника у несплаті податків

0

Забудовник Ірпеня приховав 153 млн. грн. доходів від продажу нерухомості. Йому загрожує кримінальна відповідальність. Про це повідомляє головне управління ДФС у Київській області.

Працівники Державної фіскальної служби у Київській області провели документальну перевірку фізичної особи-платника податків, який одночасно є директором та засновником шести підприємств Київської області та міста Києва.

“Наразі встановлено, що він брав участь у будівництві багатоповерхових житлових будинків в місті Ірпені Київської області та систематично отримував дохід від продажу майнових прав на квартири у новобудовах. Протягом 2015-2016 років ним фактично реалізовано громадянам більше 200 об’єктів нерухомості. При цьому сума незадекларованого доходу склала майже 153 мільйони гривень”, – йдеться у повідомленні ДФС.

“У результаті проведеної податківцями Київщини перевірки, сума додаткових нарахувань податків і зборів склала понад 75 мільйонів гривень, яка має бути сплачена до бюджету держави у встановлений чинним законодавством термін”, – додають у прес-службі ДФС.

Як повідомляють різні джерела “Громади Приірпіння” в Ірпінській міській раді та ДФС в Київській області, мова йде саме про забудовника Ігоря Оверка – депутата Ірпінської міської ради з партії “Нові обличчя”.

Нагадаємо, Оверко задекларував 568 квартир, 400 з яких він продав за ціною в кілька разів нижче ринкової. Середня вартість квартири Оверка склала 150 тис. грн. Площа квартир Оверка становила більше площі стадіону “Олімпійський”.

Юрист Юрій Брикайло, який спеціалізується саме на земельних питаннях, говорить, що оформлення квартир на забудовника може бути пов’язане з ухилянням від сплати податків:

“Треба дивитися договори, за якою ціною продаються ці квартири. Також він мав вказати вартість квартир на момент оформлення на себе та на момент продажу. Якщо ціна на квартири в декларації не вказана, не проблема укласти договір на продаж квартири за 10% від її реальної вартості, сплатити з цих коштів 8,5% податку, а решту 90% отримати готівкою. В цьому може бути економія”.

“Громади Приірпіння” поцікавилися у забудовника Ігоря Оверка, чи відомо йому щось про повідомлення на сайті ДФС.

“Мені про це нічого не відомо. Давайте з вами разом зайдемо на сайт ДФС і почитаємо цю новину. Як ви бачите, тут не вказують жодного прізвища. Я думаю, треба подати запит і вам нададуть відповідь. Київщина ж не обмежується лише Ірпенем, є ще Боярка, Вишневе, Вишгород. Ви всіх забудовників обзвонюєте? Я вам ще раз повторюю, мені про це нічого не відомо. На разі мені нема чого коментувати з цього питання”, – говорить в коментарі “Громаді Приірпіння” Ігор Оверко.

Щодо інших регіонів, то в новині чітко сказано, що мова йде про продаж квартир в Ірпені, а не у Вишневому, Боярці чи Вишгороді, як твердить Оверко в своєму коментарі.

Також у новині йдеться, що забудовник, про якого йде мова, є директором і влансиком 6 підприємств. На питання, скількох підприємств Оверко є власником, депутат відповів, що не пам’ятає:

“Я не пам’ятаю, скільки там підприємств, я не лише будівництвом займаюся, є й інші види діяльності. Я з 2001-го року займаюся підприємницькою діяльністю, я відкривав, закривав підприємства. Точно не можу сказати, скількох підприємств я є власником”.

Оскільки сам Оверко не пам’ятає, скількох підприємств він є власником, ми порахували підприємства, які він вказав в декларації. Їх загалом вявилося п’ять – на одне менше, ніж в офіційному повідомленні ДФС.

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539