Гатне: як депутати захищають від Громади будівництво АЗС на газогоні біля траси

0

Восени 2016 року в селі Гатне на вул. Інститутській, 14 почалася незаконна забудова земельної  ділянки, виділеної з грубими порушеннями законодавства України. Там планують збудувати АЗС “ЮПІДЖИ”, замовником якого виступає товариство з обмеженою відповідальністю “Немирів-Ойл”.

Хто почав будівництво і таємно змінив цільове призначення?

У червні 2016 року Гатненська сільська рада за підписом сільського голови Броніслава Корицького  видала два розпорядження про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок і передачу їх у власність громадянам Васьковським Федору Павловичу та Олександру Павловичу.

Затверджувала проекти землеустрою Гатненська сільська рада двох різних земельних ділянок з різними кадастровими номерами під ведення особистого селянського господарства.

Вже перед самим початком будівельних робіт інформація про кадастрові номери земельних ділянок, проекти землеустрою яких затверджувала сільська рада, зникла з публічної кадастрової карти України.

Натомість, на місці цих двох земельних ділянок, з’явилась одна ділянка з кадастровим номером 3222481601:01:051:5367 вже з цільовим призначенням “для розміщення та експлуатації будівель і споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства”. Вже потім, за словами депутатів Гатненської сільської ради та сільського голови, ці ділянки були об’єднані в одну, якій і було присвоєно кадастровий номер  3222481601:01:051:5367. Однак, як змінилось цільове призначення земельних ділянок з “ОСГ” під розміщення та експлуатацію будівель і споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства, посадові особи Гатненської сільради відповісти не в змозі.

Також варто зазначити, що “Укравтодор” не погоджував проекти землеустрою, технічну документацію та межі затверджених сільською радою земельних ділянок, на яких відбувається будівництво автозаправного комплексу.

Києво-Святошинська районна державна адміністрація Київської області у свою чергу зазначила, що “інформація стосовно рішення про затвердження архітектурно-планувального завдання на розробку та збір документації на будівництво комплексу придорожнього серсвісу, АЗС чи іншого об’єкту придорожньої інфраструктури на затверджених Гатненською сільською радою земельних ділянках в райдержадміністрації відсутня.

Варто зазначити, що до земельної ділянки на якій відбувається будівництво АЗС, прилягає ділянка з таким самим цільовим призначенням: “для розміщення та експлуатації будівель і споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства”.

На ній також проводяться підготовчі роботи і вирубка зелених насаджень. Ділянка зареєстрована на Публічне акціонерне товариство “Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд “НОРІС”, яким володіє народний депутат України від партії об’єднання “Самопоміч”  Журжій Андрій Валерійович.
Це може свідчити про те, що ділянка ПАТ “НОРІС” може перейти у власність ТОВ “Немирів-Ойл” для збільшення площі ділянки під будівництво АЗС.

Зауважимо, що  Гатненська сільська рада попри оголошення на офіційному веб-сайті ради про проведення громадського обговорення детального плану забудови території для розміщення багатоквартирного житлового комплексу на земельній ділянці, яка знаходиться у власності ПАТ “НОРІС”  на в’їзді в село Гатне від Одеської траси зі сторони Чабанів, провела громадське обговорення “заднім числом” без громадських слухань. Щодо цієї та інших поруч з нею земельних ділянок наразі відбуваються слідчі дії і відкрито кримінальне провадження.


Вирубка дерев забудовником і газова труба

Земельна ділянка, де відбувається будівництво АЗС, знаходиться в безпосередній близькості від траси “Київ – Одеса”. Вздовж траси ще до початку будівництва знаходилась лінія зелених насаджень.

Вже в процесі підготовки території до будівництва зелені насадження були знищені забудовниками. Зауважимо, що дерева захищали мешканців села від шуму з траси, якою постійно йде нескінченний транспортний потік.

Також по території земельної ділянки пролягає газова магістраль, порушення цілісності якої може спричинити аварію великих масштабів.

Про це також свідчить акт обстеження, який зробили працівники “Київоблгаз”, якого  24 червня на зборах викликали мешканці села Гатного разом з представниками громадських організацій.

Крім того, виконання підготовчих робіт, у тому числі з винесення інженерних мереж та видалення зелених насаджень, може здійснюватися лише на підставі зареєстрованої декларації про початок виконання будівельних робіт чи дозволу на виконання будівельних робіт. Але ні декларації про початок виконання будівельних робіт, ані дозволу на виконання будівельних робіт ДАБІ замовнику будівництва ТОВ “Немирів-Ойл” не надавало. Після зміни цільового призначення земельної ділянки ДАБІ замовнику будівництва ТОВ “Немирів-Ойл” видало лише декларацію про початок виконання підготовчих робіт на земельну ділянку.

Близькість до приватного сектору і траси

Так як приватні будинки знаходяться приблизно у 70-ти метрах від траси  жителі вулиці, будинки яких знаходяться через дорогу до території будівництва АЗС, обурюються шумом і технікою, яка їздить на будівництво.

Строительные (подготовительные) работы проводятся с нарушением норм закона о тишине – машины начинают греметь до 8 часов утра, допустимое количество децибел, скорее всего, превышается, о чём свидетельствуют трясущиеся стены дома и дрожащий земельный участок, на котором дом стоит,  шум от работ наносит непоправимый вред моему 2-летнему ребёнку, у которого нарушился режим сна из-за очень громкого шума, ребёнок стал нервным и дёрганным”, – скаржиться мешканка Єлизавета Мяловська.


Восени мешканці села на місце забудови викликали депутатів сільської ради, селищного голову та представника забудовника, щоб вони відповіли на запитання і скарги жителів.

Але представник забудовника разом із сільським головою Броніславом Корицьким не з’явилися на зборах. Прийшли депутати сільської ради. Вони дозволяли собі підвищувати голос на виборців і на більшість їхніх запитань не відповіли. На запитання, чи буде оповіщено жителів вулиці про сесію секретар сільської ради Петро Дроща заявив, що нібито по закону, сільська рада може не сповіщувати мешканців села про заплановані засідання сесії.

Автори: Віталій Ткачук – голова ініціативної групи мешканців с. Гатне;
Сергій Чагаров, місцевий мешканець, журналіст “Громади Київщини”

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539