Енергоефективність Коцюбинського: навіщо підписали Угоду мерів?

0

Селище взяло на себе зобов’язання підвищити енергоефективність. Ми також маємо скоротити викиди вуглецю на 30 % до 2030 року. Коцюбинське отримало право брати участь у залученні зовнішнього фінансування для досягненння цієї мети. А це значить, громада може отримати кошти для підвищення енергоефективності та енергобезпеки. Наразі до цієї програми долучилося понад 100 міст України.

Ці зобов’язання  й можливості Коцюбинське взяло на себе після підписання угоди мерів у місті Славутич, куди я поїхала у відрядження для підписання угоди разом з іншими мерами міст. Хоча, насправді, це була офіційна формальність, оскільки фактично ми долучилися до цієї європейської ініціативи значно раніше.  Про це громаді детально розповідав Максим Жук – експерт з енергоефективності та управління міжнародними проектами ДП “Київоблбудінвест”.

У січні місяці ми моніторили будинки на предмет тепловтрат взимку.

Ми склали відповідні проекти на основі енергоаудиту. Пілот вже запущений на Пономарьова. Тут будуть прокладені нові мережі.


“Цього року близько 40 міст України організовують заходи сталої енергії. Наразі Україна є найбільш енергоємною країною в Європі. Завдання ЄС полягає у виведенні України у сферу енергоефективності та чистої енергії, задля досягнення європейського рівня», – зазначає під час свого виступу   заступник голови Представництва Європейського Союзу в Україні.

У Славутичі ми відвідали об’єкти, які вже налагодили процеси енергоефективності. Тут ми вивчали досвід утеплення шкіл та дитсадків.

Славутич підписав угоду мерів 2009 року, план дій рада затвердила 2013 року і от результати.

Загальний бюджет Проекту у Славутичі становить 925 937 €, з яких 721 937 € — це грантові кошти Євросоюзу та 204 000 € — це кошти міського бюджету.

До слова, під час підписання угоди мерів, міський голова Володимир Карплюк приїхав і поїхав. Можливо, очікував, що тут будуть високопосадовці, такі як голова ОДА Олексаднр Горган та Міністр регіонального розвитку Геннадій Зубко. Ірпінь, на відміну від Бучі, навіть свого представника не залишив, щоб переймати досвід.

Нагадаю, що першим кроком для того, щоб приєднатися до Угоди мерів стала поїздка з представниками інших населених пунктів до Єревану восени 2016 року. На жаль, на сесійному засіданні перед поїздкою до Єревану, депутатська більшість не проголосувала за те, щоб я підписала Угоду мерів. Більше того, громаду через підконтрольні ірпінській владі сайти, намагалися абсолютно безпідставно переконати, що до Єревану я поїхала нібито у справах власної фірми.

До того, як на “Правді Ірпеня” вийшла ця ганебна дезінформація, яка була націлена на дискредитацію, я публічно повідомила про Угоду мерів та про те, що на бюджетній сесії депутати завалили голосування. І повідомила громаду про поїздку в Єреван та мету поїздки.

Я надала на звернення очільника фракції Нові обличчя Сергія Даніша, копії запрошень для того, щоб всі переконалися це офіційна поїздка. До мене приходили правоохоронні органи, які були змушені реагувати на звернення Даніша. Селищна рада відписувалася місяць щодо цього питання. Це при тому, що всі знали публічно про ситуацію, я інформувала громаду в Facebook і в Єревані був мер Фастова – представник Нових облич.

Просто Сергій Даніш вирішив, що в працівників селищної ради дуже багато вільного часу,  який, на його думку, нам нема куди витрачати. Я ж чесно запостила з геолокацією фото, де видно з ким і де я на конференції.

Хочеться комусь чи ні, навіть при повному байкотуванні і неголосуванні за розподіл бюджету селища (а у нас майже 11 нерозподілених мільйонів податків громадян станом на кінець червня), ми будемо залучати зовнішні інвестиції в наше селище.

Тут треба наголосити, що ми можемо отримати зовнішнє фінансування виключно тоді, якщо буде співфінансування з бюджету селища. Тобто депутати мають відголосувати (!!!). Ми за трактор або за сміттєвоз не можемо відголосувати понад півроку. За 5 місяців, до травня місяця, рада взагалі відголосувала лише 2 питання. У червні депутати взагалі втекли з сесійного засідання, не попередивши ні мене, ні громаду.

Тому, шановні сусіди, ми всі живемо в маленькій громаді. Я як селищна голова буду робити все можливе й надалі, щоб залучати зовнішні інвестиції, але голосують або не голосують Ваші представники – депутати, яких Ви обрали. І контролювати їхню роботу може виключно виборець.

Хотілося б, щоб про Коцюбинське в ЗМІ писали не лише негатив. Від цього залежить інвестиційний клімат в селищі. До нас прикута увага всієї України. Ми маємо довести, що молоді демократії, які зароджуються, можуть бути життєздатними і працювати на користь громади навіть, якщо їм протидіє серйозний бізнес-ресурс. І я переконана, що історія боротьби громади за ліс, за демократичні цінності й свої права – додасть нам шансів перед грантодавцями.

Фото на кавер: Васильківський інформаційний портал.

Без іменіАвторка: Ольга Матюшина, голова смт Коцюбинське

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539