Радник Кличка купив у Києві квартиру за 149 тисяч гривень

0

Депутат Київської облради від БПП Сергій Федорченко придбав сину столичну квартиру площею 40,4 кв. м. Про це йдеться в його декларації за 2016 рік, яку проаналізував Громадський рух ЧЕСНО. Сім’я чиновника живе за межею бідності. Крім того Федорченко у 2014 році при проходженні перевірки не декларував наявні в нього земельні ділянки.

 


 

Сергій Федорченко подав декларацію як посадовець – заступник начальника відділу аналітичного забезпечення діяльності Київського міського голови у КМДА і задекларував 67 тис. 599 грн зарплати.

Жодних заощаджень, згідно з декларацією, сім’я з чотирьох осіб не має. Офіційно депутат якось прожив рік із родиною за межею прожиткового мінімуму.

У декларації за 2014 рік Сергій Федорченко вказав 79 тис. 781 грн сукупного доходу сім’ї, що на 12 тисяч 182 грн більше, ніж депутат заробив як радник Кличка у 2016 році – 67 тис. 599 грн.

Дивіться, це питання не до мене – це питання до держави, тому що на сьогодні я є держслужбовцем. Працюю на держслужбі. Зарплату не я визначаю – визначає держава, в якій ми живем. І скільки призначили – стільки і получаєм. Вся зарплата йде на карточку офіційну і других зарплат ми не получаєм, – каже радник міського голови і депутат обласної радиФедорченко.

Але далі в розмові депутат зізнається, що крім офіційної зарплати таки підробляє консультантом у неробочий час.

Не те що складно – нереально складно. Виживали за счьот того, що працюємо ще так, ну буває консультантом… консультіруємо в неробочий час, – зізнається депутат облради й радник Кличка в доходах, які, ймовірно, не задекларував.

У декларації грошей від консультацій політик не відобразив.

Що ж тримає держслужбовця на такій відповідальній, проте низькооплачуваній посаді?

При порівнянні декларацій 2014 і 2016 року виявляється, що в 2014 році Федорченко задекларував лише 2 земельні ділянки площею 2 га і 0,318 га, а також квартиру 26,52 кв. м свою і квартиру дружини площею 42 кв. м.

У 2016 році в посадовця вже у власності 8 земельних ділянок на Київщині у Макарівському районі, 9 земельних ділянок у Броварах у співвласності.

Зауважимо, що набуття права на земельні ділянки в Федорченка вказане з 2007 року. Чому ж тоді в декларації за 2014 рік лише дві ділянки?

Ми вказували, тут ми вєздє все время указували. А ця електронна декларація – вона більш детальна. Замовляли акти і згідно з державним актом вносили дані в декларацію…, – не розгублюється Сергій Федорченко, проте питання, чому ці ділянки не були в декларації за 2014 рік залишається відкритим.

Зауважимо, що депутат пройшов перевірку за результатами розгляду його декларації за 2014 рік у ДПІ у Дарницькому районі.

Квартира дружини депутата в декларації за 2016 рік залишилася, квартира Федорченка площею 26,52 кв. м з декларації зникла, але депутат про це, здається, не в курсі.

А що, її (квартири 26,52 кв.м – прим. ЧЕСНО) немає? Ми в налогову здали всі документи – все, що в декларації, в мене все написано, все. Куди і що перемістилося, куди що додалося. Все відкрито, – дивується Федорченко.

Натомість у 2016 році у сина депутата, який ще навчається в школі, з’явилося придбання – квартира в Києві площею 40,4 кв. м куплена всього за 149 тис. грн. Але вартість такої супер-покупки депутат забув.

Дивіться, я не пам’ятаю, зараз прийду додому візьму декларацію… треба подивитися. То я вам зможу детальніше розказати. Просто сказати в телефон, якщо не пам’ятаю, то буде виглядіть глупо й нечесно, – каже депутат Федорченко.

Депутат так і не перетелефонував ЧЕСНО.

Зауважимо, що дешевше вдалося купити нерухомість хіба що голові облради Ганні Стариковій, яка у 2015 році купила квартиру під Києвом за 4 тис. доларів.

Зауважимо, що операції від 150 тис. грн і вище мали відбуватися за безготівковим розрахунком. Купівля і продаж майна за 149 тис. 999 грн притаманні також і депутатам Київської міської ради.

Найближчим часом Громадський рух ЧЕСНО опублікує аналіз декларацій депутатів Київської обласної ради. Нагадаємо, ЧЕСНО вже проаналізував декларації депутатів Київської міськради.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539