Декларація Карплюка: НАЗК влаштовує повну перевірку

0

30 червня розпочалася повна перевірка декларації мера Ірпеня за 2015 та 2016 рік.

Про це йдеться у листі  від Нацагенції, який “Українській правді” передав експерт центру “Ейдос” Гліб Канєвський. Окрім Володимира Карплюка, повну перевірку декларацій проведуть ще у 26 осіб. З-поміж них депутати, прокурори, судді та інші суб’єкти декларування.

Перевірку цих декларацій доручено провести члену НАЗК – заступнику голови Руслану Радецькому.

“По Карплюку почали перервірку не через якусь окрему заяву нашу чи Вашу, а через масові повідомлення у ЗМІ про збагачення мера та підозрілі квартири. Відповідно, НАЗК може самомстійно ініціювати переваірку. Треба контроювати, коли НАЗК почало перевірку і коли заврешить. Будь-яка первірка має завершитися через 90 днів. Якщо вони складуть якісь висновки – треба обов’язково контроювати наетапі написанні проекту до затвердження членами НАЗК. Вже є прецеденти, що вони не зважають на важлитву інфомацію і “забувають”, – зауважує експерт центру “Ейдос” Канєвський.

“Якщо знайдуть адмінпорушення – це може бути конфлікт інетерсів, невчасно внесена інформація, подарунок посадовій особі – Карплюк може через суд  отримати штраф і може бути внесений в реєстр корупціонерів. Якщо виявиться, що він приховував свтої статки, то це вже кримінал. Це робота прокуратури і НАБУ. І може бути увязнення до 2 років. Щоб НАЗК було об’єктивним, то громаді і активістам треба старатися і контролювати, як відбуваєтсья перевірка. НАЗК фактично отримало право після відкриття перевірки поза межами кримінального провадження збирати інфомрацію про статки Карплюка – можуть в банки, БТІ та інші установи звернутися. Зберуть на міського голову повний комплект інформації. Головна задача проконтролювати, щоб ця інфомрація лягла в рішення а не просто використовувалась для політичних історій,” – додає експерт.

Нагадаємо, що подружжя мера Ірпеня у 2016 році суттєво збідніло. Заробітна платня міського голови склала 76 506 гривень. Дружина заробила менше 61 тисячі. На депозитах мерська сім’я отримала майже 200 тисяч. При цьому сім’я Карплюка придбала в Ірпені 2 будинки за 9 тисяч доларів.  Але при цьому суттєво зменшилася кількість квартир. 

У соцмережах жартують, що Карплюк переписав майно на кота

“Найбільше розсмішило в декларації Карплюка те, що він задекларував пам’ятник Тарасу Шевченку. І щойно він вніс зміни в декларацію в лютому місяці, як одразу це низка ЗМІ поширила, ” – зауважує експерт центру “Ейдос” Інна Грищенко.

При цьому читачі зауважуть, що а абсолютно різних ЗМІ інформація була поширена майже однакового характеру. Зокрема щодо абзацу про продавця скульптури.

“Я більш, ніж переконана, що це просто був запланований піар-хід, який підказав Карплюку або політтехнологі і медіаконсультант Сандея Аделаджі Петро Щербина, або депутат Ірпеня Максим Плешко. Останній завжди позиціонує мера Ірпеня як нібито великого книголюба і нахвалює на загал його бібліотеку. А Карплюк вже всім відомий тим, що не відповідає на питання активістів, а запитує про день народження Тараса Шевченка або Лесі Українки. Так було нещодавно в парку під час зустрічі з місцевою журналісткою Михайлиною Скорик,” – додає Грищенко.

Раніше Володимир Карплюк декларував 67 квартир та дохід у понад 20 мільйонів гривень. Це виявив Громадський рух ЧЕСНО, який проаналізував декларацію депутата за 2014 рік. У 2016 році разом з дружиною мер Ірпеня задекларував дохід дещо менше 4 мільйонів і у них залишилося лише 14 квартир.

Як повідомляло “Радіо Совбода” Карплюк не задекларував свій бізнес як забудовник в Польщі.

Нагадаємо, в Ірпінькій міській раді відбулися обшуки у червні 2017 року. Як потім з’ясувала “Громада Приірпіння” членів Ірпінського виконкому підозрюють в виведенні грошей через покійника.

Влітку 2016 року обшуки провели в будинках мерів Ірпеня та Бучі. Генпрокуратура підозрює владу Приірпіння у незаконному дерибані 890 га зелених зон. Тоді мер Ірпеня втік з країни. Мешканці Пріирпіння поширювали фотожаби.

Тоды наголосили, що Карплюка попередили про обшуки. Як пізніше з’ясувалося, один з прокурорів орендує житло в Карплюків.

Генпрокурор Юрій Луценко під час свого звіту у Верховній Раді у 2017 році наголосив, що набйлижчим часом справи по меру Ірпеня та Бучі будуть передані до суду. Ситуацію в Приірпінні, яка виникла з побиттям активістів, що протидіють забудовникам, Луценко порівняв з гангстерським Чикаго.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539