Угода Мерів: як Коцюбинське стане енергоефективним

0

Зі стовпів селища зникла вся зовнішня реклама. Це сталося за одну ніч. Напередодні комісія інвентаризувала  стовпи вуличного освітлення. Це означає, що за попередньої влади розмістили рекламу безкоштовно на комунальному майні. Громада могла заробляти. І може заробляти ще більше, якщо втілити програми енергоефективності.

Громада досі не має зливостоків для дощової води. Виходить, коцюбинці платять за дощову воду. Це при тому, що найбільшим боргом УЖКГ “Біличі” значився борг “Київводоканалу”.

Селищна голова Ольга Матюшина у грудні 2016 р підписала  Угоду Мерів та приєдналася до Ініціативи Євросоюзу з підтримки енергоефективності муніціпалітетів. 7 квітня цього року, згідно даних Звіту з енергоменеджменту Коцюбинського, проведеного фахівцями ДП «Київоблбудінвест» разом с УЖКГ “Біличі”,  –  за рахунок інженерних рішень та встановлення системи обліку економія бюджету може скласти до 40% витрат на енергоресурси.

Це суттєвий ресурс. Заощаджені гроші на енергоефективності можуть піти на потреби громади та розвиток селища. На що саме – вирішує громада в особі депутатів, які розподіляють бюджетні кошти.

Загальна сума для енерго-модернізації першочергових об’єктів смт Коцюбинське може скласти 30 – 40 мільйонів гривень. Це десь 3-4 річних бюджети селища, які за жодних обставин не витрачаються на енергоефективність у такому обсязі.

Енергоефективість напряму стосується житлового фонду, водоканалу та освітлення – встановлення ІТП, утеплення підвалів, заміна освітлення під’їздів, встановлення нового насосного обладнання водоканалу та лічильників, системі автоматизованого обліку та диспетчерізаціі, інтелектуальне вуличне освітлення.

Приблизний розподіл об’ємів фінансування:  житловий фонд 15-17 млн грн., вуличне освітлення 3-5 млн грн., водоканал 12-15 млн грн. Період реалізації проектів з урахуванням можливої економії, при активних діях громади і якісній роботі депутатського корпусу – 2-3 роки.

Основним джерелом фінансування проектів Коцюбинського розглядається позика у гривні під 3% річних від НЕФКО – Північна Екологічна Фінансова Корпорація згідно програми “Енергоефективність муніципалітетів”  та грантові кошти фонду Е5Р разом з позикою від НЕФКО – для подання заявки на фінансування необхідні наявні енергоаудити об’єктів та розрахунок енергоефективності.

Однак, можливості розвитку вимагають певні конкретні зобов’язання від місцевої влади – затвердження Плану Дій Сталого Енергетичного Розвитку до 2030 року та затвердження 15-20% співфінансування заходів з місцевого бюджету. У якості співфінансування приймаються також усі витрати, зв’язані з підготовкою проектів.

Угода Мерів – широке коло програм та ініціатив, започаткованих європейськими інституціями. Це дає змогу реально отримати ГРАНТОВУ фінансову допомогу від міжнародних донорів для реалізації підготовлених проектних пропозицій.

Як підписанту Угоди Мерів, у травні 2017 р Коцюбинському було запропоновано подати свої проекти до гранатового конкурсу “Мери для економічного зростання”- EuropeAid.

За допомогою ГО “Синергія” та ГО “Спільний розвиток громад” розроблено та подано Концепцію розвитку Коцюбинського “Реформація” з загальною сумою гранту 780 тис евро, строком реалізації 48 місяців та розвитком на 5 років.

Концепція передбачає кілька базових проектів по основних напрямах:

підтримка малого та середнього підприємництва – запуск Центру адміністративних послуг та Центру енергоменеджменту з револьверним Фондом фінансування для створення нових ОСББ у 29 першочергових будинках, відновлення теплиці для озеленення Коцюбинського.

Зараз розсаду для озеленення селища вирощують і жертвують волонтери.

Розвиток спортивної інфраструктури та відновлювальної медицини – нове багатофункціональне поле для футзалу, басейн, сауна, спеціалізований масажний кабінет, оновлення інфраструктури ФК “Біличанка”.

Розвиток Біличанського лісу та рекреаційного Коцюбинського – створення технічної бази вело Клубу City Cross-Cuntry, оновлення технічної бази команди спортивного орієнтування Belichi-Cup.

Результат пошуку зображень за запитом "belichi cup КУцан дмитро"

Точка зростання  для селища –  Будинок Культури та Центр адмінпослуг.

У рамках Угоди Мерів після її підписання, селище повинно розробити План дій сталого енергетичного розвитку (ПДСЕР) та Базового кадастру викидів СО2. Далі до фінансування залучаються донори, облрада, Мінрегіонбуд. І на третьому етапі кожні 2 роки треба звітувати про позитивні результати скорочення викидів СО2, розвиток території селищем та обмінюватися досвідом з іншими муніципалітетами.

Хочеться вірити, що депутати Коцюбинської селищної ради погодять співфінансування, оскільки Буча та Ірпінь давно працюють за Угодою мерів і блокування в селищі енергоефективності – це протидія стратегічному розвитку всієї громади.

Автор: Максим Жук – експерт з енергоефективності та управління міжнародними проектами ДП “Київоблбудінвест”

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539