Буча: члени виконкому не проголосували за вирубку лісу біля “Кампи”

0

На засіданні виконкому Бучанської ради розглядали питання вирубки лісу. Територія, на якій планується чергова висотна забудова, розташована по вул. Лісовій, 1а. Орендує її ТОВ “Комфорт ЛТД”. Як відомо, власником цієї фірми є екс-депутат Київської облради від “Партії регіонів” Сергій Арєф’єв. Проте, джерела “Громади Приірпіння” повідомили, що Арєф’єв передав ці землі в суборенду одній з фірм забудовника, який будує в Ірпені на землях рекреації й балотувався в Ірпінську раду від “Нових облич” Антона Мирончука.

На сусідній земельній ділянці, за адресою вул. Лісова, 1б вже збудований 10-ти поверховий ЖК “Кампа”. Його будували родина Арєф’єва разом з забудовником та депутатом Ірпінської ради від партії “Укроп” Віталієм Нелюбіним. Зараз колишні партнери посварилися й ділять майно. На місці цього будинку також ріс ліс.

 

Головував на засіданні виконкому секретар ради Василь Олексюк. Бучанській міський голова Анатолій Федорук прийшов на засідання під кінець.

Заявником до виконкому про надання дозволу на зняття 18 дубів за адресою: вул. Лісова, 1а виступила депутатка Бучанської ради від БПП та директорка ТОВ “Комфорт ЛТД” Алла Карпенко.

У проекті рішення, який зачитав Олексюк, йшлося про те, що можливо надати дозвіл на зняття дерев за умови сплати відновної вартості. Але в проекті рішення вже звучала інша цифра, замість 18 дерев було 4.

Активіст Віктор Бархоленко, який був присутній на засіданні, зауважив, що члени виконкому не мають права розпоряджатися лісом на території Бучі:

“Я попередив членів виконкому, що дане питання розглядається з перевищенням повноважень органів місцевого самоврядування, зокрема, виконкомом Бучанської ради. Так як згідно ст. 7 та ст. 3 Лісового кодексу України, на якій посилався в своїй Постанові Верховний Суд України, ліси 1 категорії захищеності, до яких відноситься і бучанський ліс, знаходиться під охороною і є власністю держави. З вищесказаного випливає, що виконком Бучанської ради не має жодного законного права розпоряджатися лісами в межах Бучі. Тобто, надавати чи не надавати дозволи на зняття дерев та брати за них гроші у вигляді відновної вартості не в їхній компетенції. Більше того, відомо, що ліси на території Бучі не були передані “Лісгоспом” комунальному підприємству Бучі для їхньогго обслуговування. Дії членів виконкому та посадових осіб Бучанської ради підпадають під ч. 2 ст. 364 ККУ – це перевищення повноважень. До речі, саме за цією статтею вручені підозри голові виконкому Анатолію Федоруку та секретарю ради Василю Олексюку“.

“Хоч це питання було зняте з порядку денного виконкому, є всі підстави вважати, що воно може з’явитися на наступному засіданні, про яке громада не буде знати й вони його протягнуть. Зокрема, дане рішення відкриє забудовнику можливість знищити дуби та приступити до освоєння земельної ділянки для реалізації будівельного бізнесу, контрольованого місцевою владою. Схоже на те, що влада і забудовник ще не домовилися про те, кому які перепадуть відсотки, тому з першого разу це питання й не пройшло”, – додає Бархоленко.

На засідання виконкому також прийшли представники громади міста та учасники АТО, які були проти вирубки лісу.

“Пропозиція по зняттю живих дубів по вул. Лісовій була нечітко сформулювана й озвучена тоном, що всіляко вказував на неважливість питання, його незначимість і буденність, з тихим “проковтуванням” кількості основного багатства бучанської громади. В залі одразу піднявся шум і деякі члени виконкому запропонували пояснити їм, що означає “…сухостійних та інших дерев, що знаходяться на ділянці … яка перебуває в субаренді і має цільове призначення “під забудову”. Почались також невнятні, недолугі виправдання необхідності вбивства живих красенів-дубів, переведення стрілок на інженера установи КП “Буча зеленбуд”, а закінчилися з’ясування визначенням головою “Зеленбуду”, яке шокувало присутніх: “в зв’язку з досягненням ними, (дубами) граничного(!) віку… Ноу коментс, як кажуть”, – розповідає як було на засіданні голова Бучанської спілки ветеранів АТО Юрій Єрмолаєв.

Нагадаємо, рік тому Єрмолаєв з іншими активістами та депутатами проводили акцію на захист дубів та грабів на цій земельній ділянці.

1

Член виконкому Галина Савчук звернулася до Олексюка з проханням зняти це питання з порядку денного як не підготовлене:

“Василь Павлович, ви підставляєте усіх членів виконкому!”.

В результаті, питання відправили на доопрацювання.

Мешканці Лісової, які також прийшли на засідання виконкому, обурені діями влади міста, яка ігнорує рішення суду про заборону розпорядження лісом.

“Без дозвільних документів власники ділянки вже намагалися знищити ліс. Перша спроба вирубки вже сталась 21 червня о 9-ій ранку. Встигли знищити 12 грабів, довжиною біля 10 метрів, віком більше 100 років аж поки мешканці не зорієнтувались та не викликали міліцію. Логіка такого поспіху проста і зрозуміла – зрізати швидко, а повернути дерева назад вже неможливо. Також 22 червня відбулась ще одна спроба вирубати ліс, заблокована жителями будинку та поліцією. Не знаю, кому першому прийшло в голову, що жителі якогось будинку, чи забудовник, чи Зеленбуд, чи виконком, чи ще хто інший має право розмінюватись славетним Бучанським Лісом. Треба уточнити, що середній вік буків та грабів, що ростуть поряд з будинком, більший за сто років. Що на ділянці, яка підлягає забудові, наразі нараховується 151 живе та здорове дерево, вкрите листям та пташиними гніздами. Територія, про яку йде мова, налічує 2-а гектари. Також там проростають ольха, ясен та клен”, – розповідає мешканка Бучі Аліна Лізунова.

“На данний момент нами написано вже два звернення до Федорука, запит до КП “Буча Зеленбуд”, поліцією відкрите кримінальне провадження № 12017110040001718 з 23 червня 2017 року, Київо-Святошинською місцевою прокуратурою ініційовано судовий процес по справі щодо визнання протизаконним рішення щодо передачі землі лісу в оренду”, – додає Лізунова.

Нагадаємо, на сесії Бучанської ради було віддано 4 га грабового лісу під багатоповерхову забудову власнику тенісного клубу “Кампа”, Арєф’єву. Окрім цього, на громадських слуханнях щодо розробки Детального плану цієї території було прийняте негативне рішення. Громада проголосувала проти знищення лісу й будівництва висоток. Однак, не дивлячись на це депутати Бучанської ради проголосували за дозвіл проводити на цій ділянці будівельні роботи всупереч волі громади. За зверненням громади Ірпінська прокуратура відкрила кримінальне провадження за статтею 364 КК України, ч.1 – зловживання службовим становищем службовими особами Бучанської міської ради.

Як відомо, мешканці Бучі виступали проти будівництва вже збудованого ЖК “Кампа” та судилися з забудовниками й міською радою. Не дивлячись на суди, будівництво продовжується.

 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539