Подружжя депутата-“регіонала” облради Ареф’єва судиться з бучанцями

0

Бучанська міська рада замовила детальний план забудови в межах вулиць Лісова, Вокзальна, Паркова. Це сталося, як виявилося, ще у 2011 році.

Територія під забудову – 9,2 га.

Розробниками виступили “Бучабудзамовник”, а профінансувало розробку –  ТОВ “Комфорт – ЛТД”.

Як з’ясувала “Громада Прірпіння”, засновниками цієї фірми є депутат Київської  облради – “регіонал” Сергій Ареф’єв та його дружина.

реэстр

Нагадаємо, що Ареф’єв, який входить в облраді у земельну комісію, полюбляє подорожувати з депутатами облради на Аляску та лижварські курорти. На фото він – ліворуч.

aref_lyzhi

Рішення про розробку детального плану забудови прийняли без обговорення з громадою Бучі.

“Громадських слухань не було. До того ж, до детального плану забудови включили наш приватний сектор. Так як згідно норм ДБН, на території 2, 6 га, які в оренді в ТОВ “Комфорт -ЛТД”, будівництво 9-ти поверхового будинку заборонене. Тим паче, впритул до приватного сектору та за рахунок наших будинків, вони розробили детальний план, орієнтовною площею 9,2 га”, – розповідає місцева мешканка Наталія.

Світлана

Після прийняття рішення мешканці приватного сектору подали до суду позов на Бучанську міську раду в особі міського голови Анатолія Федорука.

“У людей ніхто не питав їхньої думки щодо багатоповерхового будинку впритул до їхніх осель. Це їх обурило і вони подали позов”, – розповідає адвокат Сергій Андрієнко, який вже 4 роки бореться із незаконною забудовою.

Поки тривала судова тяганина, детальний план попри спротив громади був розроблений і затверджений Бучанською радою.

Мешканці мікрорайону Мельники подали до суду новий позов на Бучанську раду. Тоді ж, як розповідають учасники процесу, третьою стороною на боці відповідача до справи приєдналося ТОВ “Комфорт – ЛТД”.

Після того як громада подала другий позов, про визнання недійсним детального плану, влада та забудовник провели так звані громадські слухання.

“Про громадські слухання нам, місцевим мешканцям не повідомили. Ми випадково побачили оголошення на дверях тенісного клубу “Кампа”. На слуханнях був присутній заступник Федорука – Геннадій Дмитренко, архітекторка Валентина Ткаченко, забудовник Нєлюбін та представник Сергія Арєф’єва. В плані забудови нам показали 9-ти поверховий будинок.

кампа, проект

На слуханнях всі були категорично проти висотної забудови й звертали увагу на те, що земля знаходиться в оренді з цільовим призначенням – будівництво та обслуговування готельного комплексу та спортивного клубу.

кадастр

Але нас ніхто не слухав, хоча ми й подали скаргу, що слухання пройшли з порушеннями”, – розповідає як проходили слухання Наталія.

Потім були ще одні громадські слухання, на яких внесли в протокол перелік вимог місцевих мешканців.

“Ми просили заборонити висотну забудову, тому що тут рекреаційна зона. Просили не знищувати цінні породи дерев, адже тут чи не єдиний у Київській області грабовий ліс.

грабовий ліс

Вони все внесли в протокол. Ми проголосували проти і нас була більшість. Але Арєф’єв, не дивлячись на це, всеодно почав будувати, посилаючись на детальний план, прийнятий Бучанською радою”, – додає Наталія.

Місцеві стверджують, що будинок почали будувати на джерелах, не провівши при цьому жодної експертизи з геології. Хоча люди наполягали на цьому ще на громадських слуханнях.

експертиза

Натомість, проектанти послалися на те, що свого часу на даній території проводилися роботи з меліорації.

відповідь, сюр

“Так, дійсно, осушення було замовлене ще в 2004 році але в нашому мікрорайоні воно було проведене не до кінця. Ливньовка була кинута посеред городу. Люди просили її закінчити але нам сказали, що грошей нема. Так і кинули в городі. Неодноразово викликали Федорука. Він приїздив і казав, що все зробиться як буде інвестор. Інвестор, за його словами, мав вирішити в нас і питання водопостачання й каналізації”, – ділиться своїми бідами місцева мешканка Світлана.

“У нас вигрібні ями. Інакше він казав – об’єднуйтесь у кооперативи й проводьте. Ми зрозуміли, що допомоги ні від кого не буде, а своїми силами ми не потягнемо прокласти каналізацію та воду, тому поставили кожен в свою криницю насос. Але після будівництва багатоповерхівки вода з криниць майже пропала”, – додає бучанка.

криниця

Жінка каже, що для того, щоб випрати речі або покупатися, доводиться кілька днів чекати аби накачати води, або сподіватися на дощ.

Про проблеми з водою та каналізацією у районі Бучі Мельники на звіті мера Бучі Анатолія Федорука говорила й інша бучанка Людмила.

Коли будівництво вже почалося, містяни, бачачи, що суди затягують, а першу й другу інстанції програно, почали просити забудовника Арєф’єва зменьшити поверховість бідинку. Обмежитися 6-ма поверхами. Натомість, замість обіцяної дев’ятиповерхівки, екс-“регіонал” зводить вже 10-й.

кампа

За інформацією  Бучанської ради,  цільове призначення землі суборендатор “ЖБК “Кампа” не мав права змінювати, а отже, будівництво, яке ведеться, протизаконне.

5

Земля і досі під будівництво та обслуговування готельного комплексу, а зводиться тут багатоповерхова житлова забудова і продаються квартири за  ціною 13 500 за метр квадратний.

продаж квартир

З приводу на їхню думку незаконного будівництва мешканці Мельників зверталися з листами до прокуратури Ірпеня та до всіх депутатів Бучанської ради. Але досі, кажуть, відповіді та допомоги ні від кого так і не отримали.

прок 1

прок 2

В прокуратурі Ірпеня кажуть, що зараз позбавлені права здійснювати перевірку, але направили відповідний запит до міліції.

“Згідно ЗУ «Про прокуратуру» органи прокуратури позбавлені права проводити перевірки у порядку нагляду за додержанням та застосуванням законів, у зв’язку з цим прокуратурою м. Ірпеня вказане звернення направлено до Ірпінського МВ ГУМВС України в області для перевірки доводів, вказаних у зверненні та встановлення наявності, чи відсутності ознак кримінального правопорушення. За результатом проведеної перевірки Ірпінським МВ ГУМВС України в області буде вирішено питання щодо внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань”, – розповідає заступник прокурора Ірпеня Ярослав Костів.

Рішенням судів першої та другої інстанції  будівництво та детальний план забудови було визнано законним, однак законність цих двох судів Вищий адміністративний суд не підтвердив і 17 березня 2015 року прийняв рішення переглянути справу повторно.

“17 березня касаційна інстанція скасувала рішення першої та другої інстанції і направила справу на повторний розгляд в Ірпінський суд. Детальний план став підгрунтям для проектування й будівництва на цьому місці. Якщо детальний план в суді буде визнаний недійсним, кінцевим результатом може бути знесення незаконно побудованого будинку”, – говорить адвокат Сергій Андрієнко.

Але мешканці приватної забудови одностайні, вони проти багатоповерхової забудови біля їхніх будинків.

“Зараз необхідно не дозволити “ЖБК Кампа” знищити залишки лісу й розпочати будівництво інших, запроектованих у цьому мікрорайоні багатоповерхових будинків. Одним вони не обмежуються”, – говорить місцева мешканка Наталія.

буде

Того ж дня, о 17 годині на позачерговій сесії Бучанської ради депутати таємно ухвалили генеральний план розвитку Бучі.

Тим самим, фактично утворивши правову колізію.

Але адвокат стверджує, що так як справа вже в судах, прийняття генерального плану не рятує Бучанську раду та ЖБК “Кампа” від відповідальності за незаконні дії.

Депутат облради екс-“регіонал” Ареф’єв ситуацію телефоном “Громаді Приірпіння” коментувати відмовляється. Він сказав, щоб для того, аби взяти у нього коментар, ми спробували його знайти. Коли і де – не поточнив. Лише кинув слухавку.

Редакція сайту “Громади Приірпіння” готова опублікувати коментар депутата з цього питання.

БезымянныйАвторки: Олена Жежера, журналіст

 

 

 

 

 

БезымянныйІрина Влащук, бучанка

 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539