Мертві душі-3: Як бюджетні мільйони виводяться через небіжчика

0

Заступник міського голови Ірпеня Дмитро Христюк отримав підозру 28 серпня. Він один з членів виконкому, хто підписував договори з ФОПом-покійником.

Мільйони бюджетних коштів, як твердять правоохоронці, вивели завдяки цій схемі. Чиновник, до слова, не задекларував свою новопридбану квартиру в Бучі. Прокуратура просить суд утримувати Христюка під вартою і готова вручити меру Ірпеня Володимиру Карплюку підозру 30 серпня. Громадський рух ЧЕСНО розшукав родичів небіжчика, через якого виводили мільйони.

Мільйони бюджетних коштів влада Ірпеня виділила фірмі ТОВ “Буденергосоюз”. Товариство зареєстрували у 2016 році на покійного Віталія Дасюка.

Є документи, які підтверджують, що екс-регіонал Дмитро Христюк підписав витрати щодо будівництва зливної каналізації з покійним.

Цей же чиновник підписав однією й тією ж датою – 15 березня 2017 року – три договори з цим же ФОПом. У договорах із Дасюком підписи Дасюка різнилися. Христюк коментувати журналісту ЧЕСНО ситуацію щодо підписання договорів з покійним у прокуратурі перед врученням підозри відмовився і порадив звернутися з офіційним запитом.

Чиновник пробув у прокуратурі кілька годин і вдає, що не розуміє, з якого приводу йому вручили підозру. Він вважає дії правоохоронців політичним замовленням і твердить, що його змушують дати свідчення проти мера Ірпеня Володимира Карплюка.

Прокуратура Київської області на своєму сайті публічно і детально роз’яснила, які статті порушив чиновник з Ірпеня – тут і підробка печаток і навіть незаконне поводження зі зброєю, яку знайшли під час обшуку:

Дії посадової особи кваліфіковано за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації), ч. 4 ст. 28 ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем вчиненого у складі злочинної організації), ч. 4 ст. 28 ч. 1 ст. 205 (фіктивне підприємництво вчинене у складі злочинної організації), ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів вчинене у складі злочинної організації), ч. 4 ст. 28 ч. 1 ст. 366 (службове підроблення вчиненому у складі злочинної організації), ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) КК України.

 

Варто нагадати, що Христюк як колишній заступник голови облдержадміністрації мав розслідувати корупційні випадки та побиття активістів в Приірпінні. Натомість він очолив список партії мера Ірпеня “Нові обличчя” на виборах до облради та з посади заступника голови ОДА вирішив піти заступником до мера маленького міста, що обурило місцевих активістів.

Для нас було зрозуміло, що якщо чиновник рівня заступника голови облдержадміністрації приймає таку пропозицію від мера-забудовника маленького, але дуже багатого на природні ресурси Ірпеня, то він розуміє, що тут йому пропонують дуже вигідні умови. В даному випадку він здав інтереси громади за свої шкурні інтереси, — наголошує активіст Віктор Бархоленко, якого неодноразово били невідомі.

 

Громадський рух ЧЕСНО знайшов рідних небіжчика і вони підтвердили інформацію, що покійний Дасюкуже після смерті був оформлений як ФОП. Договори на витрати мільйонів бюджетних коштів підписав не лише Христюк, а й ще одна заступниця Карплюка Лідія Михальченко.

Будинок, де прописаний ФОП-небіжчик. Фото: ЧЕСНО
Будинок, де прописаний ФОП-небіжчик. Фото: ЧЕСНО

Правоохоронці затримали двох громадян — Валерія Кенсицького і Шота Махарадзе, яких підозрюють в створенні ТОВ “Буденергосоюз”. У соцмережі профіль Кенсицького містить дружні фото саме з заступником мера Ірпеня Дмитром Христюком та іншою заступницею мера Ірпеня екс-регіоналкою Наталею Семко. За столом також сидів депутат ІМР Максим Плешко.

Затримали Кенсицького. Він у 2016 році залучив також згаданого “Громадою Приірпіння”Махарадзе для того, щоб  створити і очолити ТОВ “Буденергосоюз”. Махарадзе погодився на це і оформив ТОВ. Він став засновником та керівником підприємства “Буденергосоюз” за підробленим паспортом на ім’я Віталія Петровича Дасюка. Звідки в нього був той паспорт померлого – поки невідомо. Але покійного не стало за 4 роки до того, як виникло Товариство з обмеженою відповідальністю, – розповідає джерело “Громади Приірпіння” в правоохоронних органах.

Журналісти Громадського руху ЧЕСНО відшукали могилу померлого на одному з кладовищ Київщини – у Вишгородському районі. (Обличчя заретушоване з етичних міркувань).

Могила покійника, через ФОП якого виводились мільйони. Фото: ЧЕСНО

Сільський голова с. Пірнове Сергій Книжников підтверджує, що Віталій Дасюк помер ще у 2012 році і що стосовно небіжчика приходив на сільраду запит із податкової служби:

Їх два брати було, один брат Володимир Петрович помер. Похований у Вищій Дубечні, бо в Пірнове немає кладовища. Другий брат живе у Вищій Дубечні, він там член виконкому… у нього там магазин. Нам запит приходив із податкової по поводу Віталія (покійного – прим. ЧЕСНО)

 

Рідний брат небіжчика Володимир Дасюк, який є фізичною особою-підприємцем, повідомив журналістам ЧЕСНО, що його покійний брат ніколи не займався підприємницькою діяльністю:

Мені про це нічого не відомо, так що навряд чи я вам чимось допоможу… Брат ніколи не мав ніякого стосунку до підприємництва і на нього ніколи при його житті не було відкрито ніяких приватних підприємств.

 

Дасюк додає:

Я особисто здавав паспорт і отримав свідоцтво про смерть. Здавав у сільську раду… Дані паспортні могли проходити де завгодно, у любій конторі, у банку, в обміннику – тоді ж були вимоги з паспортом мінять, тому це питання до поліції. Хай вона шукає і хай розбирається.

 

У реєстрі значиться, що покійний Дасюк заснував Товариство дійсно у 2016 році.

 

Загалом цих осіб ми підозрюємо у виведенні 5-6 млн грн відмили через це ТОВ. А загальна сума розкрадання, яку інкримінують – це десь 21 мільйон. Також у виведенні грошей використовували фізособу-підприємця Віталія Дасюка. У нього основний КВЕД – здійснення будівництва. Підписувалися договори підряду з Ірпінською міською радою. У схемі брали участь особи з Ірпінського виконкому. Саме ці документи і докази шукали в Ірпінській міській раді під час обшуків та інших комунальних установах кілька тижнів тому, – додає джерело місцевого ЗМІ “Громади Приірпіння” в правоохоронних органах.

 

ФОП Дасюка досі не перебуває в процесі припинення. Зареєстрований у Вишгородській РДА. У тому ж районі, де похований.

Ось як покійний Дасюк переміг у тендері й виграв право поремонтувати тротуар по вул. Найкращій в Ірпені.

Сервіс “Текстів” дозволяє згенерувати тендери, які відбулися через систему Prozorro. Суми, які вигравав цей ФОП обраховуютсья мільйонами. Це 10 угод на 3,7 млн грн.

Скріншот: z.texty.org.ua

Один з договорів підписував колишній очільник управління освіти Ярослав Маляренко. Це договір з сайту Держзакупівль щодо ремонту школи у ЗОШ № 18 (селище Коцюбинське) – перший виграний тендер, згідно з сайтом держзакупівель. На ремонт спортзали селища виділили майже 94 тис. З часу реєстрації ФОП не пройшло і місяця.

Підпис Дасюка в іншому договорі на ремонт туалетів школи № 17 суттєво різниться. З боку управління освіти підписувала договір вже не Маляренко, а Ганна Король – нова очільниця управління освіти, яка замінила на цій посаді Маляренка за протекції міського голови Володимира Карплюка.

Під одним із договорів від 23 березня є аж три підписи: Дмитра Христюка, селищного голови Гостомеля Юрія Прилипка і небіжчика.

Витрати на ремонт вулиці Найкращої у розмірі 1,2 млн ФОПу погодила заступниця Карплюка – Лідія Михальченко.

Прояснити ситуацію міг би Олег Цолан – директор ТОВ “Буденергосоюз”, яке заснував покійник, і друг у ФБвже згаданого Кенсицького.

Проте Олег Цолан відмовився будь-що коментувати на “цю тему” журналісту Громадського руху ЧЕСНО.

Я не хотел бы общаться ни с вами, ни с кем другим на эти темы… Не знаю (почему вы звоните – прим. ЧЕСНО) и понятия не имею. У вас еще какие-то вопросы?.. Нету времени и желания вообще на эту тему общаться. Всего доброго, – відповів директор фірми покійника.

 

Як виявив ЧЕСНО, це ж ТОВ “Буденергосоюз” вигравало тендери і в Гребінках Васильківського р-ну і в Яготині. Так, 10 жовтня 2016 року підприємство виграло тендер вартістю 274 тис. грн на встановлення трибун на селищному стадіоні в смт Гребінки Васильківського району Київської області.

Зокрема договір від 21 грудня 2016 року із Яготинською міською радою на розробку проекту критого басейну на стадіоні “Колос” підписав із небіжчиком Віталієм Дасюком перший заступник міського голови Яготина Сергій Овчаренко.

 

Автори: Сергій Огородник та Олександр Саліженко – Громадський рух ЧЕСНО

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539