Активісти ночами валять паркани: незаконна забудова на Святошино

0

Три тижні активісти біля лісу валять паркан. Лягають під техніку. На день незалежності забудовник почав незаконне будівництво по вул. Обухівській. До 1 вересня вирив котлован.  Незаконно забудовують ліс по вулю Обухівській. Мешканці оголосили збори 31 серпня на 19:00 і запрошують депутатів та забудовника.

Телефонували депутатці Вікторії Мусі від БПП. Вона запевнила, що забудова законна і в гаражного кооперативу є документи. На День незалежності вона не мала наміру приходити до активістів і валити паркан, бо то не її методи. Це депутат цього округу.

Активно допомагає депутат Київради “свободівець” Прохор Антоненко. 30 серпня він особисто приїжджав на Обухівську, спілкувався з активістами.

“Надіслав звернення до департаменту земельних ресурсів, до департамент архітектури і містобудувння з приводу того, чи видавали містобудівні умови. Також надіслав запит  до інспекції архітектури та будівництва щодо того, чи видавалась декларація на початок робіт. Після отримання відповідей буду звертатися до міліції та прокуратури, щоб не тільки зупинити, а й покарати винних у нахабному самозахопленні”, – коментує Антоненко.

У забудовника є право власності на незавершене будівництво. Ймовірно, це зробили через “чорного нотаріуса”, бо навіть незавершеного будівництва на ділянці нема.

Депатамент земресурсів офіційно відповів, що земельна ділянка не в оренді та не у власності.

Аби зупинити незаконну забудову зеленої зони, громада оголосила збори  31 вересня на 19:00. Запросли навіть засновника фірми забудовника Андрія Билицького.

“А з приводу чого будемо спілкуватися? Перевірю свій графік і вам перетелефоную”, – каже Билицький. Згодом він повідомив, що збирається бути.

Без відповдіних документів та дозволів новостворена фірма цього забудовника звела паркан та риє котлован. Фірма зареєстрована за адресою, якої не існує.  

Як з’ясувалося, Київрада відмовила забудовнику у розробці проекту ще у 2016 році.

Забудовник нібито проводить реконструкцію будівлі, якої тут ніколи не було.  Територія під будівництво мала, а значить буде знищуватись ліс, поруч складні підземні комунікації.

Активісти тричі зносили паркан. Проте роботи активізувались на День незалежності. Обрали зручний момент перед тривалими вихідними, коли мало людей, які можуть протестувати, і завезли техніку. Техніка зупинилась лише, коли під неї лягли активісти.

Мешканці Святошино пишуть запити в усі можливі інстанції і уже отримують відповіді. Проте поліція покриває незаконне будівництво – не приїжджають на виклики та залякують активістів. На День незалежності, коли почала працювати техніка, замість наряду поліції приїхав дільничний.

“Він приїхав на особистому авто, не в  формі. На питання, чи бачите ви тут будинок, який реконструюють, не відповів. Натомість запитав, чи все в мене законно і сказав, що перевірить мене”, – каже Микола Шамич, навпроти будинку якого розпочалась незаконна забудова.

Активісти прогнозують, що першого вересня, коли буде мало людей, будівельні роботи знову активізуються. Тому закликають мешканців мікрорайону зібратися увечері і разом з депутатами і правоохоронцями відстоювати свої права.

“Пару раз ламали паркан, менти, вся фігня. Забудовник чинить, копає… Вчора зранку блокували вантажівки тільки ми з братом. Всі інші дуже зайняті. Сердобольні старушенції стоять осторонь і бідкаються, як погано жить, який №;№(*?% забудовник. Сусід підійшов, потриндів, пішов гуляти. Підписався депутат від “Свободи”, але прямо каже, якщо громада не збереться, я там не потрібен. Були правильні пацани з правильних ГО. Говорили те саме: за вас ніхто нічого не зробить. Допоможемо, але не зробимо за вас”, – каже один з місцевих активістів.

Нардеп від БПП Володимир Ар’єв та позафракційний депутат Остап Єднак пообіцяли надіслати своїх помічників. Голова фракції “Батьківщвина” в Київраді пообіцяв направити соратницю з земельної комісії – Тетяну Меліхову. Пообіцяли бути присутніми депутати від Свободи, зокрема Прохор Антоненко. Депутат Київради від “Самопомочі” Андрій Осадчук пообіцяв передати інформацію в партійний штаб.

Авторка: Віта Думанська – журналістка та мешканка Новобіличів

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539