СІЗО в Коцюбинському: як Копач став почесним громадянином Ірпеня

0

 

На псевдосесії в Ірпінській міській раді 7 вересня присвоїли звання почесних громадян 3 особам. Один з них – колишній головний архітектор Ірпеня Микола Копач, який погодив містобудівні умови для СІЗО в Коцюбинському.

“Ми були на погоджувальній нараді 6 вересня. За день до сесії. Ці звання почесних громадян дають стандартно до дня міста. Згідно із запланованими змінами до бюджету, ті, хто отримав це звання, щороку отримують по 2 тисячі гривень. На погоджувальній раді ми вирішили, що ці питання не будуть підтримані,” – зазначає голова фракції БПП в Ірпінській міській раді Марія Шевченко.

Сесійне засідання, яке запланували на 10:00 не відбулося. Натомість депутатську більшість, яку контролює міський голова Ірпеня Володимир Карплюк, зібрали на 8:30.

“Поспіхом розглядали одіозне пиатння щодо надання статусу почесного громадянна Ірпеня. Карплюк відмовив мені в інформації, що це за люди, за яких голосують депутати. Не назвав прізвищ”, – розповідає депутат облради “свободівець” Ігор Домбровський.

Громада Приірпіння отримала проекти рішень, які підготували для депутатів і роздали їм на руки. Там фігурують три прізвища, які не захотів озвучити публічно Карплюк – начальник ПП “Ладропроект” Валерій Косарев, який лобіював багатоповерхову забудову біля озера в Гостомелі, член виконкому Сергій Пащинський, чиї підприємства без тендерів отримали понад 17 млн грн з бюджету міста, та Михайло Копач, який погодив містобудівні умови Мінюсту для розміщення СІЗО в Коцюбинському.

 

“Це дійсно той самий Копач, який погодив містобудівні умови для СІЗО в Коцюбинському. І тут хочу нагадати, що це питання нібито дуже сильно непокоїла депутатів Ірпінської міськради Богадан Слюсаренка і Олексія Олійника з Нових облич, і ще одну депутатку з Коцюбинскього Людмилу Бідулу. Тоді постає логічне питання, чому депутати, які представляють інтереси громади Коцюбинського в Ірпені дали статус почесного громадянина і віддячили Копачу за його роботу в супереч інтерсах громади?” – риторично запитує Домбровський.

Селищна голова Коцюбинського вимагала в Ірпінської міської ради провести службове розслідування й надати громаді його результати до дня проведення громадських слухань, щоб зроуміти, як Копач без громадських слухань міг погодити мітсобудівні умови для СіЗО.

“Відповіді на моє звернення від Ірпеня я не отримала досі. Пройшло більше, ніж півроку. Хто мені пояснть, де логіка? Сказали, що в побудові СІЗО винна Матюшина і заперечили факт видачі містобудівних Ірпенем. Далі з’ясувалося, що Копач їх таки видав. Дали документ. Все одно закидали селище поліграфією, що винна Матюшина. Це при тому, що ми пропрацювали інші варіанти розміщення СІЗО й запропонували їх Мін’юсту ще за кілька місяців до громадських слухань. Провели громадські слухання й результатів службового розслідування так і не побачили. Зрештою Мін’юст відмовився від ідеї будувати тут СІЗО. Іноземний інвестор не піде прости громади. Там, на щастя, інші цінності”, – наголошує селищна голова Ольга Матюшина.

“І от ті, хто вішали борди й друкувлаи газети про те, що Матюшина ніито за СІЗО, тепер голосують за звання почесного громадянина для того, хто видав містобудівні умови? Вам не соромно людям після цього дивитися в очі? Де послідовність? Чому не заперечили проти такого рішення і не спитали нас, коцюбинців, чи вважаємо ми цих трьох громадян, і зокрема Копача, почесними? Як за це можна було голосувати ще й на псевдосесії?” – допитується Матюшина.

Звання почасного громадянина має в Ірпені та Коцюбинському досі екс-регіонал Петро Мельник. Попри ініціативу ВО “Свобода” в Ірпінській міській раді позбавити екс-ректора-втікача цього звання, він його зберіг. Депутатська більшість вирішила, що навіть після звинувачення в хабарництві та втечі від правосуддя екс-регіонал має право на це звання.

За часів Петра Мельника почесним громадянам давали 5 мінімальних зарплат з бюджету міста.

“У Коцюбинському я піднімала аналоічгне питання саме перед Революцією Гідності. Крім мене “за” позбавлення екс-регіонала і втікача Петра Мельника звання почесного громадянина Коцюбинскього не проголосував жоден депутат. Нагадаю, що Володимир Карплюк протеже Петра Мельника і був з ним на конференції Партії регіонів. Тому часи політичної культури не змінилися. Дають ці звання не тим, хто дійсно заслуговує, а самі собі. Але дати звання почесного Копачу – це вершина цинізму перед мешканцями селища. Я просто не знаю, в кого депутати ІМР від Коцюбинскього позичатимуть очі, щоб підвести погляд на односельців,” – резюмує журналістка і мешканка Коцюбинського Ірина Федорів.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539