Бучанська рада в суді виступила на захист інтересів ЖК “Кампа-парк”

0

Судове засідання з розгляду апеляційної скарги ТОВ “Комфорт ЛТД” на зняття арешту на ділянку в лісі, перенесли. Представники ЖК “Кампа-парк” та ТОВ “Комфорт ЛТД” вимагали в суді скасувати рішення Господарського суду м. Києва про заборону проводити вирубку дерев та будівельні роботи на ділянці за адресою Лісова, 1-а у Бучі. Цей арешт було накладено за позовом першого заступника прокурора Київської області Ігоря Грабця.

Дивне відчуття, коли сидиш глядачем на процесі розгляду апеляційної скарги, поданої забудовником на рішення суду про заборону вирубати ліс. Ніби ти знаходишся в паралельній реальності серед людей, які не розуміють навіщо потрібно берегти ліс від вирубки.

Як стало зрозуміло з виступів представників забудовника, ці обмеження, накладені на ділянку, розміром 2 га, 18 серпня 2017 року, дуже сильно заважають реалізувати прибуткові плани забудовників. Звісно, забудовникам не подобається те, що тільки на ділянці з’являються люди, то нажахані попередніми вирубками жителі сусіднього з лісом будинку вимагають документи та викликають поліцію та прокуратуру.

А нам є чого боятись. Не пройшло й місяця з того моменту, як 23 серпня о 10-ій ранку забудовник вирубав 5 живих грабів та дубів. Одне з дерев мало вік більше трьохсот років та й досі лежить там покинуте, втрачаючи на очах свою життєву буйну силу.

Першому суддя надає слово представнику  ТОВ “Комфорт ЛДТ”, який заявив, що суд вийшов за межі позивних вимог процесу, бо, ліс лісом, а арешти та заборони будівництва, на його думку, питання збереження лісу аж ніяк не стосуються.

Такі вагомі (!) аргументи важко переплюнути, але це вдається представнику Бучанської міськради. Його присутність на процесі сама собою викликала легке здивування, бо ж так багато місцевих питань чекає вирішення. Дитячі садочки, які поки лише в мріях у жителів Бучі, привид навчання в коридорах бродить по школах Бучі, платне харчування і багато іншого.

Втім, міськрада поставилася відповідально до апеляції ЖК “Кампа-парк” та направила свого співробітника, попередньо озброївши дуже чіткою та прямою позицією – інтереси забудовника понад усе!

Мешканці Бучі були шоковані позицією Бучанської ради, оскільки начальник юридичного відділу Бучанської ради Тарас Шаправський обіцяв, що ліс буде збережений.

“Справа в тому, що з 24 серпня, після останньої незаконної вирубки на ділянці 2 га по вул. Лісова, 1А, ми просили юридичний відділ Бучанської ради встати на захист лісу і не дати його знищити.
Шаправський запевнив нас, що позиція Бучанської ради – захищати живі дерева, і, мовляв, вони направили навіть лист забудовникові про те, що просять утриматися від вирубки дерев. І якраз арешт ділянки з формулюванням “заборона на вирубку дерев” захистив би ліс. Але на суді  Бучанська рада повела себе зовсім по-іншому. Коли розглядалося питання про зняття арешту на вирубку дерев, ми побачили справжню позицію Бучансьої ради. За словами представника ради, прокуратура і суд першої інстанції заважає орендарю комунальної землі з лісом виконувати свої роботи, тобто вирубувати ліс та інше! Чим перевищують свої повноваження”, – розповідає мешканець Бучі Костянтин Казак, який був присутній в суді як вільний слухач.

“Ми були шоковані таким лицемірством і такою однополярною любов’ю Бучанської ради до забудовників-лісорубів. Хоча при цьому ними декларуються красиві гасла – “ми за захист дерев і ми з народом, з бучанцям”. На словах, виходить, нам кажуть, що важливо зберегти живі дерева, а на ділі вони самі на стороні лісорубів знищують живі дерева в унікальному лісі. Але нічого, на наступне засідання суду ми з громадою зберемося в ще більшій кількості й будемо захищати живі дерева Бучі замість місцевої влади”, – додає Казак.

На доказ того, що це справді ліс, ми звернулися до Державного агенства лісових ресурсів. У відповідь отримали ліс, в якому сказано, що дана земельна ділянка віднесена до Бучанської лісової дачі і є лісами 1 групи.

Також ВО “Укрдержліспроект” надіслав фрагмент з Публічної кадастрової карти України з межами кварталу № 1 Бучанської лісової дачі.

Після виступу представника Бучанської ради та представниа ЖК “Кампа-парк”, суддя поцікавилася, чи є у представника ЖК “Кампа- парк” дозвільні документи на будівництво. Але позивач не відповів, а почав говорити, що мова йде лише про оренду ділянки і заявив, що якщо суду так цікаво, то він сам може пошукати дозільні доументи.

Шановні, якщо мова йде лише про оренду ділянки, то чому ви так хвилюєтеся через заборону вирубки та ведення будівельних робіт?

Засідання суду перенесли на 3 жовтня на 11:20. Воно відбудеться в Київському апеляційному Господарському суді, за адресою, м. Київ, вул. Шолуденка, 1 в залі судових засідань № 2.

Як відомо, на сесії Бучанської ради було віддано 4 га грабового лісу під багатоповерхову забудову власнику тенісного клубу “Кампа”, екс-депутату Київської облради від Партії регіонів Сергію Арєф’єву. Окрім цього, на громадських слуханнях щодо розробки Детального плану цієї території було прийняте негативне рішення. Громада проголосувала проти знищення лісу й будівництва висоток. Однак, не дивлячись на це депутати Бучанської ради проголосували за дозвіл проводити на цій ділянці будівельні роботи всупереч волі громади. За зверненням громади Ірпінська прокуратура відкрила кримінальне провадження за статтею 364 КК України, ч.1 – зловживання службовим становищем службовими особами Бучанської міської ради.

Як відомо, мешканці Бучі виступали проти будівництва вже збудованого ЖК “Кампа” та судилися з забудовниками й міською радою. Не дивлячись на суди, будівництво продовжується.

Авторка: Аліна Лізунова, мешканка Бучі

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539