Незаконна забудова під Біличанським лісом: активісти пішли в атаку

0

Незаконне будівництво поблизу Біличанського лісу в Києві не будуть продовжувати. Таку обіцянку дала Святошинська РДА на зустрічі з мешканцями району.  Попри це забудовники залили фундамент просто біля Національного парку на Новобіличах. Важка техніка запрацювала через день після засідання робочої групи в РДА.

Вночі 4 жовтня місцеві мешканці повалили вагончик забудовника у котлован. Тут, поблизу Біличанського лісу в Києві, він захопив ділянку без будь-яких документів на землю.

“Громада Новобіличів шокована зухвалістю забудовника та злочинною бездіяльністю влади та поліції, яка змушує їх вдаватися до більш рішучих дій для захисту свого життєвого простору”, – коментує ситуацію депутат Київради, “свободівець” Прохор Антоненко.

Вночі активісти облили вагончик сумішшю, яка неймовірно смердить. Раніше місцеві неодноразово викликали поліцію, аби припинити незаконні дії забудовника. Правоохоронці зафіксували заливання свіжого бетону.

“Бетон заливають не для будинку. Переконаний, це псевдофундамент. Саме по ньому проведуть геозедичну зйомку. Показуха для того, щоб довести чиновникам, що тут колись нібито був фундамент”, – каже Дмитро Красільніков, активіст із Новобіличів.

Понад тиждень на місці незаконної забудови працює важка техніка. Як тільки це побачили місцеві активісти – одразу викликали поліцію. Правоохоронці вперше за три місяці війни громади проти забудовника зупинили будівництво.

На місці події будівельники дали слухавку патрульному поліцейському. Вони намагалися пояснити, що мають всі необхідні документи. Представник правоохоронних органів не повірив на слово і зупинив роботи. Екскаваторника запросив до райвідділу для пояснень.

Та наразі екскаватор продовжує роботу у незаконно виритому котловані. Майданчик не огороджений, що становить загрозу для мешканців.

Правозахисниця Олена Бардіна наголошує, що до зустрічі в Святошинській РДА правоохоронці взагалі займалися бездіяльністю:

“Коли активно рили котлован без належних документів, ми викликали поліцію по кілька годин підряд. Скаржились на бездіяльність святошинських правоохоронців. Наразі справу про бездіяльність поліції направлено до суду”, – каже Бардіна.

Святошинська РДА провела два засідання комісії щодо обстеження та ідентифікації будівельних майданчиків за участі забудовника та мешканців прилеглих будинків.

“На першому засіданні головуючий намагався звести обговорення до благ, які отримають місцеві мешканці від забудови – типу лавочки, ліхтарики. Тоді як ми намагалися звернути його увагу на те, що будівництво незаконне і в забудовника немає документів на землю”, – розповідає активістка Віта Думанська.

“Забудовник обіцяв надати документи. У принципі, це він обіцяє з початку серпня, проте оригінального техпаспорта незавершеного будівництва за 1993 рік так і не показали. Натомість цього разу принесли геодезичну зйомку щойно залитого фундаменту”, – додає Думанська.

Представник забудовника на зустрічі в райраді підтвердив, що до з’ясування обставин будь-які роботи на Обухівській буде припинено:

“На минулому засіданні комісії ми підтвердили, що поки не будемо будувати. І що, за тиждень ви бачили, щоб щось будували? Ні, не будували”, – каже представник забудовника адвокат Касьяненко.

Коли відновились роботи, ми поцікавилися в адвоката, чому нехтують домовленостями.

“Про це (поновлення робіт – ред.) мені нічого не відомо. Я уже два тижні на лікарняному. Крім того, я не уповноважений коментувати цю справу”, – відповідає Касьяненко.

“Після поновлення робіт я зателефонувала представниці забудовника, яка була на засіданні робочої групи в РДА. Пані Ветрик підтвердила, що документи вони купили у 2014 році. Вона сказала саме документи, а не об’єкт чи недобуд. Це промовисто підкреслює “законність” цієї забудови”, – каже Віта Думанська.

Місцеві мешканці кілька разів зносили паркан на території незаконної забудови. Зараз же забудовник веде роботи без огородження. Це грубе порушення норм будівництва.

“Будівельна мафія за головування мера Кличка просто процвітає. Попри протести громади і знесення паркану забудовник продовжує роботи на самозахопленій земельній ділянці та з підробленими документами. Написано чисельні депутатські звернення до контролюючих органів з вимогою зупинити незаконне будівництво біля Біличанського лісу, але роботи продовжуються. Колись терпець киян увірветься”, – зауважив Прохор Антоненко.

 Микола Шаміч, мешканець Новобіличів, спеціально для УП

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539