Прокуратура виграла апеляцію – ліс біля “Кампи” рубати заборонено

0

3-го жовтня в Апеляційному суді Київської області слухалася справа про зняття арешту на земельну ділянку в Бучі, по вул. Лісова, 1-а. Апеляцію на рішення Господарського суду Києвської області подали ТОВ “Комфорт ЛТД” та ЖБК “Кампа-парк”, які розпочали незаконну вирубку для зведення на ній двох багатоповерхівок. Їх не зупинив ані вік дерев (одному із зрізаних дубів спеціалісти дають близько чотирьохсот років), ані сам факт того, що ділянка належить до земель державного лісового фонду.

На розгляд апеляції прийшли представники громади Бучі, учасники АТО. Людей, які підтримали позицію прокуратури в суді, було так багато, що вільних місць не вистачило. Тож були і ті, яким довелось стояти протягом засідання.

Втім, присутність громади зовсім не вплинула на самовпененість сторони забудовника. Як і попереднього разу представники  ТОВ “Комфорт ЛТД”, ЖК “Кампа-парк” та головний спеціаліст юридичного відділу Бучанської міськради Максим Бєляков виступали за зняття арешту з ділянки. На диво, навіть аргументи сторін не змінились. В своїх поясненнях вони продовжували робити вигляд, що лісу на ділянці не існує, і їх права на розпорядження орендованим майном суттєво обмежені.

Цікаво, що юрист Бучанської ради повів себе ще рішучіше аніж на попередньому засіданні. Він акцентовано наголосив, що прокуратура обмежує непорушне право міськради розпоряджатися своєю земельною ділянкою. Тобто право, що, з його слів, гарантоване міськраді конституцією та господарським кодексом.

По тому почалося цькування представником ЖК “Кампа-парк” представниці прокуратури. Посипалися запитання: “до якого типу земель відноситься сьогодні ділянка землі? Чи прокуратура вживала заходів задля зміни її призначення?” та інші.

Пояснення по суті, що знищити ліс можна швидко, а відновити його не вийде, були стороною забудовника проігноровані.

Прокуратурою були надані усі необхідні документи, які показують, що дана ділянка є лісом 1 категорії. А також, що вона була надана в оренду ТОВ “Комфорт ЛТД” вже після рішення Ірпінського суду 2014-го року, яким було скасоване рішення Бучанської ради 2002-го року про зміну цільового призначення лісових земель й переведення їх під забудову.

Однак, хотіла б зауважити, що прокуратурі варто було долучити до справи в якості відповідача представника Держгеокадастру й зобов’язати його внести ділянку по Лісовій 1А до категорії земель лісового фонду, щоб в подальшому убезпечити бучанців від надмірних апетитів забудовника.

Для цього є дві об’єктивні обставини. Перша – Держгеокадастр у 2002-му році на базі рішення Бучанської селищної ради незаконно вніс зміни до державної статистичної звітності (форма 6-зем) з порушенням природоохоронного законодавства із земель лісогосподарського призначення до категорії земель житлової та громадської забудови. Друга – дані зміни були здійснені за відсутності проекту землеустрою, а це є порушенням посадовими особами Держгеокадастру посадових інструкцій.

Саме за цей злочин притягнуті до кримінальної відповідальності екс-начальник відділу Держкомзему у місті Буча Олександр Дзюблюк та екс- начальник земельних ресурсів у місті Ірпені Микола Шульга.

Суд виніс рішення на користь громади Бучі і відмовив ТОВ “Компорт ЛТД” та ЖБК “Кампа-парк” у задоволенні позову. Рішення першої інстанції про арешт земельної ділянки та заборону проведення на ній будь-яких дій лишається в силі.

Відганяючи неспокій, ми зааплодували суддям. Мені на мить здалося, що вони єдині, хто, окрім нас, не женеться за власними меркантильними інтересами, а хоче збереження лісу та захисту інтересів простих громадян.

Авторка: Аліна Лізунова, мешканка Бучі

 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539