Захисники “інфраструктури лісу”: Як мер Ірпеня мріє освоїти Нацпарк “Голосіївський”

0


Міський голова Ірпеня хоче профінансувати винесення в натуру меж Нацпарку “Голосіївський”. Але
Володимир Карплюк вирішив змінити найвищий природоохоронний статус Нацпарку, наданий лісу Указом Президента, на ландшафтний парк. Тоді можна ліс забудовувати і “розвивати інфраструктуру”. Мер Ірпеня називає це “єдиним спасінням Біличанського лісу як зеленої зони”.

Довкола селища Коцюбинське замість лісу на мапі – сіра зона.

Тут ділянка в самого Володимира Карплюка, про що свідчить його декларація. А також у депутатів Коцюбинської селищної ради.

“Таким чином історія про створення ландшафтного парку – це не що інше як спроба реалізувати схему дерибану Біличанського лісу, яку ще з часів Садовського з 2008 року не можуть втілити. Тоді ділянки отримали депутати Даніш, Хвостенко і в результаті цієї схеми майже 100 ділянок опинилося, за словами прокурора, в руках депутата Євстєфєєва. А те, що тут ділянка і в самого Карплюка і він планував тут будувати ЖК “Новатор” – то це всім відомий факт. Ми зупинили його на етапі встановлення паркану ”, – говорить журналістка Ірина Федорів, яка мешкає в селищі.

Карплюк переконує, що готовий віддати свою ділянку, власником якої є з 2011 року. Але станом на 2017 рік він залишається її власником і переконує, що Ірпінь готовий профінансувати  винесення саме таких меж із сірою зоною, де є і його ділянка, і ділянки депутатів, в натуру:

“Національний парк перестануть нищити тільки після того, як його винесуть в натуру. Ірпінська міська рада готова це профінансувати… Якщо буде так, як на цих картинках (ескіз ландшафтного парку – прим. ред.), тоді вже не буде змоги ні в кого фізичної знищувати ці дерева. Тому що кожного дня населення Києва й Коцюбинського буде масштабно користуватися цим облагородженим об’єктом, а на сьогодні ним користуються тільки зацікавлені особи у продажу лісової сировини”, – запевняє Карплюк.

У Мінекології ще на початку року наголосили на тому, що створення ландшафтного парку є недоцільним.

Карплюк намагався пояснити, чому довкола Коцюбинського замість території Нацпарку з’явилася сіра зона для забудови і чому Ірпінь хоче фінансувати саме такий проект:

“На сьогодні є затверджений Генплан Коцюбинського, який ніхто не оскаржив і ніхто не відмінив. Немає жодного судового рішення з цього приводу. В рамках цих фактів ми маємо повне право фінансувати розробку цього проекту”.

Селищна голова Коцюбинського Ольга Матюшина наголошує, що за два роки головування Генплану так і не бачила:

“Я стала селищною головою в 2015 році і до 2017 року я жодного разу не бачила оригіналу Генплану, хоча дуже шукала на всіх рівнях. Шукала і прокуратура, яка цікавилася організаторами дерибану. З архіву пропали рішення, якими Коцюбинська селищна рада виділяла ділянки. За даним фактом відкрите кримінальне провадження. Є лише книжка Генплану з факсиміле, яка не може вважатися документом у юридичному значенні цього слова”.

Мер Ірпеня Карплюк на прес-конференції переконує, що приєднувати Коцюбинське він не хоче:

“Міф номер один – що Ірпінь хоче приєднати насильницьким способом Коцюбинське. Це є абсолютна неправда”.

Нагадаємо, що саме Карплюк на сесії Коцюбинської селищної ради приєднував Коцюбинське силою і громада потім це приєднання успішно в суді оскаржила.

Депутат Ірпінської міської ради від “Нових облич” Максим Плешко пояснює, що в сіру зону потрапила спірна земля, по якій тривають суди і також показав презентацію, в якій використав фото з незаконної забудови на Обухівській з боку Києва на Новобіличах.  Проти цієї забудови воюють ті ж активісти, які впродовж 10 років захищають Біличанський ліс.

Також Плешко продемонстрував відео, як із лісу біля Коцюбинського Камаз вивозить стовбури сосен.

Варто зауважити, що “Нові обличчя” не вперше звинувачують лісників у тому, що ті начебто вивозять ліс незаконно. У 2016 році активісти вирішили після санітарних рубок пройтися лісом і перевірити місця рубок. Тоді дійсно вивозили сухостій.

Потім Плешко показав аерофотозйомку з липня 2016 року, на якій видно в лісі вирубку і заорану землю, ймовірно, під молоде насадження лісу.  

Карплюк відразу додав, що це не санітарна чистка:

“Ми всі з вами розуміємо, що санітарна чистка – це коли стоять десять дерев, серед них 1-2 сухе або хворе і ці дерева треба видалити, але ви бачите, що тут ідуть масштабні вирубки підряд”.

Лісники, які останні роки працювали в Святошинському лісопарковому господарстві твердять, що за останні роки суцільних рубок не було, бо вони в Нацпарку заборонені.

Мешканці Ірпеня переконані, що схема ландшафтного парку – це спроба забудувати Біличанський ліс саме владою Ірпеня.

Присутній в залі мешканець Приірпіння Володимир Паламарчук сказав, що бачив уже цю схему на демонстрації в Коцюбинському. Тоді громаді повідомили, що з бюджету на неї витратили 111 тис. грн.  Паламарчук перепитує:

“Наскільки в парку буде реалізована програма, як в ірпінських міських парках, тобто наскільки буде знищений ліс як ліс?”

Депутат Ірпінської міської ради Максим Плешко запевнив, що жодного будівництва на території регіонального ландшафтного парку не передбачається, капітальних робіт і доріжок не передбачається.

“Природа має бути збережена в історичному вигляді”, – обмовився Плешко і додає, що озеро біля Коцюбинського має і дорогу, і мости, і шлюзи. На його думку, якщо там люди відпочивають, то має бути й інфраструктура.

Але забудовницьку суть не приховаєш і Плешко змальовує райдужні перспективи Коцюбинського:

“Коцюбинське в рамках реалізації цього проекту є фактично вхідними воротами в регіональний ландшафтний парк, там можуть з’явитися готелі, де будуть робочі місця, там можуть платитися податки. Там можуть з’явитися біля Коцюбинського чи в Коцюбинському кінний клуб, і коні можуть ходити по цьому Біличанському лісу на прогулянку. Там може з’явитися багато нових робочих місць, податків і інфраструктури, тому що скільки б ми не говорили, скільки б ми не захищали… скільки б ми не казали, які ми патріоти українці, і скільки б ми не кричали “Слава Україні!”, поки не буде виробництва, поки не буде якісної послуги – доти не буде податків і ми не будем багатими! Українець повинен бути багатий і громади повинні бути успішними й багатими!”

Директор Нацпарку “Голосіївський” Борис Дробот владі Ірпеня, яка пророкує збагачення, пояснює, що ландшафтний парк на території нацпарку – нісенітниця: 

“Єдиний законний шлях – це затвердити програму підтримки об’єктів ПЗФ у рамках місцевого екологічного фонду. Так з’явиться можливість фінансувати з їхнього бюджету. Далі необхідно узгодити з НПП програму робіт та внести відповідні зміни в проект організаціі територіі, відповідно до узгодженої програми робіт… Це щодо всього, що вони хочуть бачити: межі, доріжки, лавочки. Можете посилатись на мене. Це офіційна позиція НПП”, – коментує “Громаді Київщини” Борис Дробот.

Після прес-конференції на виході журналісти спілкувалися із представниками Ірпінської влади:

“Попросив у депутата Ірпінської селищної ради від “Нових облич” Богдана Слюсаренка буклетик про Ірпінь, пачку яких тримав депутат, але Петро Щербина суворо наказав депутату не давати буклет зі словами – “це не наші”. Я подякував, що мене як журналіста не ототожнюють з “їхніми”. Тоді Щербина взяв пачку рекламної поліграфії і кудись поніс у приміщення, після чого вийшов і сказав, що викинув там всередині у сміттєвий кошик, мовляв, якщо хочеш – можеш там узяти”, – розповідає журналіст “Громади Київщини” Сергій Огородник.

Представників громадського сектору цікавило питання, чому на прес-конференції, де влада Ірпеня презентувала свої плани відносно Коцюбинського не було селищної голови Ольги Матюшиної і в якій ролі був присутній депутат Коцюбинської селищної ради від “Нових облич” Сергій Даніш.

“Я думаю, що мала б бути присутня селищна голова. Якщо вона зараз спільно з експертами та громадою розробляє концепцію розвитку селища і вже, як мені відомо, подана ця концепція розвитку селища для отримання грантових коштів, то вона може мати свою позицію з цього приводу. У цій концепції розвитку Нацпарк незмінно залишається Нацпарком”, – зауважує Віта Думанська, активістка, яка захищає Біличанський ліс від забудови з боку Новобіличів.

Нагадаємо, що у 2016 році, коли депутати “Нових облич” презентували цей проект парку в Будинку культури смт Коцюбинське після приходу селищної голови вони відразу згорнули мапу і пішли геть.

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539