Що будуватиме Федорук замість бібліотеки у Ворзелі?

0

Ірпінський міський відділ культури надумав закрити бібліотеку у Ворзелі.

Про це повідомила членкиня виконкому Ворзельської селищної ради Алла Багірова у соцмережі Фейсбук..

Книжковий фонд, а це 35 тияч книжок, передати на зберігання в Ірпінь, а під бібліотеку виділити дві кімнатки в ЦК “Уварівський дім”.

Очікувано, що така подача матеріалу викликала занепокоєння багатьох мешканців Ворзеля. Але подальший розвиток подій став ще цікавішим. Був оприлюднений коментар до написаного та власне лист начальника відділу культури Ірпінської міської ради Євгенії Антонюк до Ворзельської селищної ради.

З її слів, “стеля бібліотеки вже впала на книгосховище і не сьогодні-завтра впаде на бібліотекарів та читачів”. Також зауважено, що питання бібліотеки не піднімалося для реального обговорення селищною радою до отримання цього листа. Розтлумачено, що у листі не було написано саме про закриття бібліотеки, а про тимчасове переведення її діяльності до ЦК “Уварівський дім” у приміщення, яке займає КП “Ворзельське УЖКГ” і його діяльність “абсолютно протилежна основному призначенню центру культури”.

Більше того, як зазначено в офіційному листі, КП “Ворзельське УЖКГ” “не має жодних законних підстав на розміщення в даному приміщенні, що є бюджетним правопорушенням – не укладені відповідні договори оренди та не відшкодовується вартість спожитих енергоносіїв”. За словами Антонюк, з її боку неодноразово ставилося питання про незадовільний стан приміщення бібліотеки перед Ворзельською селищною радою, але відповідей не було. Саме тому відділ культури Ірпінської міської ради, вболіваючи за збереження людських життів та майна бібліотеки, ухвалило рішення перенести її діяльність у центр культури. Натомість, риторичним питанням було – чи чекає Ворзельська влада доки впаде дах бібліотеки, щоб звинуватити Ірпінь.

Після цього у коментарі прийшла Ворзельська голова Лариса Федорук з інформацією, що до проекту порядку денного чергової сесії Ворзельської ради внесено питання про повернення на баланс Ворзельської ради будівель та споруд закладів освіти та культури, які є власністю територіальної громади селища. Саме після цього, на думку Федорук,  начальник відділу культури Ірпінської міської ради “не будете так сильно переживати за проблеми даних закладів”.

Були у переписці й традиційні взаємні звинувачення між Ворзельською та Ірпінською владою у неналежному фінансуванні утримання будівель закладів освіти й культури. Кожна зі сторін вважає, що саме протилежна сторона має виділяти кошти. Ситуація дуже нагадує дискусії бюрократів про ремонт мосту у радянському кінофільмі “Королева бензоколонки”. При цьому Ворзельська влада, ставлячи під сумнів необхідність капітального ремонту приміщення, звернулась до Ірпінської виділити кошти на поточний ремонт.

З усього цього можна сформувати два очевидних висновків.

  1. “Видатного господарника” Ларису Федорук влаштовує ситуація, коли КП “Ворзельське УЖКГ” не сплачуючи оренду та навіть витрати на енергоносії перебуває у центрі культури. Незважаючи на те, що цьому підприємству у кінці вересня було виділено 216 тис. гривень фінансової допомоги до кінця 2017 року з метою покращення якості надання послуг ЖКГ, процес цього покращення рухається ще повільніше, аніж виконання Федорук свого основного передвиборчого гасла про Ворзель-курорт.
  2. Саме після листа про необхідність відселення КП “Ворзельське УЖКГ” з центру культури Ворзельська влада, вочевидь, з метою реальними справами заперечити необхідність капітального ремонту приміщення бібліотеки, встановила нові вхідні двері, а працівник фірми одного з депутатів почепив над ними новенький ліхтар.

А що ж з подальшою долею бібліотеки та її будівлі? Оскільки вона розташована у самому центрі селища, існують обґрунтовані підозри про зацікавленість певних осіб на її місці збудувати щось інше, ніж бібліотеку. Після анонсу Федорук про повернення на баланс Ворзельської селищної ради будівель та споруд закладів освіти та культури, її прихильники висловили сподівання, що саме “після цього знайдеться можливість привести будівлі до ладу”. Але ні сама Федорук, ні її прихильники не змогли відповісти, що заважає зараз привести до ладу будівлю колишнього магазину №52, виконавши рішення ВСР про переобладнання його на культурно-мистецький центр.

Як відомо, школу Федорук завадили утеплити Київська обладміністрація та обласна рада з Ірпінською міською, бібліотеку з’ясувалось відремонтувати завадила лише Ірпінська міська рада, бо утримуючи на своєму балансі не виділяє кошти. Але колишній магазин №52 перебуває на балансі саме Ворзельської ради у жалюгідному стані із замком на дверях. При цьому Федорук при реконструкції вулиці розпорядилася зрізати дерева поряд з цим приміщенням, щоб зробити більше десятка паркомісць. Невже для того, щоб приїжджали курортники милуватися замком на дверях? Тоді активні мешканці добилися внесення змін у проект, відповідно до якого було висаджено три дерева.

Тож чи варто сподіватися, що у разі повернення бібліотеки на баланс Ворзеля, Федорук приведе будівлю у належний стан? Хотілося б вірити у щирість її намірів, але реальність із колишнім магазином №52, який уже давно можна було відремонтувати як культурно-мистецький центр, не додає оптимізму. Та й у разі, якщо приміщення бібліотеки залишиться на балансі Ірпеня, теж варто не втрачати пильність. Скоріш за все, бібліотека стане черговою гарячою точкою Ворзеля.

Автори:

Олександр Михайлич, мешканець Ворзеля

 

 

 

 

Максим Нікольський, мешканці Ворзеля

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539