Буча: Чому розпадається коаліція Федорука?

0

Мер Бучі Анатолій Федорук втрачає контроль над депутатською більшістю.

Це стало зрозуміло на сесії 23 листопада, на якій депутати не проголосували за бюджетні питання.

Як з’ясувалося, на сесії влада хотіла  “протягнути” зміни до бюджету, якими передбачалось виділити ще майже 600 тис. грн. на чергове “озеленення” Бучанського парку та біля 200 тис. грн. на придбання декоративних рослин.

Тобто, ще майже мільйон гривень планувалося “закопати” в Бучанському парку. Дивно, але цього разу питання не набрало необхідної кількості голосів. Не голосувала фракція “Свободи”, “Батьківщини”, “Партії Захисників Вітчизни”, “Наш край” в повному складі та ще низка депутатів з інших фракцій.

Голова фракції “Батьківщини” Олег Сотніков пояснює, що його фракція не голосувала у зв’язку з тим, що не були враховані інтереси громади:

“Ми хотіли врахувати в зміни до бюджету ряд будинків, які стоять з неперекритими дахами, на це, як сказали на сесії, ще треба 3,5 млн грн. Що ми повинні пояснювати людям на округах? У нас нема розуміння, що первинне, а що вторинне. Яка черговість використання бюджетних коштів? На комісії ми це питання підняли, але на погоджувальній раді воно не було розгянуте й зайшло сирим на сесію. Люди задають питання й хочуть знати, що буде зимою. Ми з колегами хотіли, щоб черговість оплат у нас виходила максимально в інтересах територіальної громади. Якщо ці інтереси будуть враховані, ми проголосуємо за зміни до бюджети”.

Фото стоп-кадр з сюжету телеканалу “Погляд”

На питання, чому “Батьківщина” не голосувала за інші питання порядку денного, Сотніков сказав, що не пам’ятає.

Голова фракції “Свобода” Іван Окоєв не розуміє, чому стільки коштів витрачають на Бучанський парк:

“Ситуація з виділення коштів для робіт в парку доходить до абсурду: Бучанської міський парк став бездонною ямою, куди витрачаються мійльйони для того, щоб дати заробити “своїм”  підрядникам, замість того, щоб дійсно вирішувати нагальні соціальні проблеми в місті”.

Аналогічна ситуація склалася і в питанні зарахування пайової участі для ремонту приміщення під бібліотеку по вул. Енергетиків. Воно не набрало необхідної кількості голосів.

“Зрозуміло, що створення сучасної бібліотеки є необхідним для Бучі, але це намагаються зробити в непрозорий спосіб, без жодних тендерних процедур, щоб знову ж таки задовольнити інтереси забудовників. Як пояснює міський голова, що це все робиться для пришвидшення процесу ремонту приміщення, але для того, щоб зрозуміти, що це маніпуляція є яскравий приклад – дитячий садочок по вул. Бориса Гмирі, де роками зараховують пайову участь на його будівництво, а він ще досі не відкритий. До слова, саме там висадили дорогі ялинки, на які відділ освіти витратив 64 тис. грн. й за цим фактом відкрите кримінальне провадження“, – розповідає Окоєв.

Було очевидно, що на цій сесії скандальні питання точно не пройдуть. Мера Бучі Анатолія Федорука така ситуація явно не влаштовувала й він оголосив в засіданні перерву.

Фото стоп-кадр з сюжету телеканалу “Погляд”

Проте, після перерви депутати так і не приступили до подальшого голосування. Побачивши настрій депутатів після перерви, Федорук запропонував скасувати результати голосування на цій сесії нібито через те, що нові депутати Корж та Олійнич були оголошені представником ТВК на сесії з порушеннями.

Бучанець та громадський діяч Віктор Бархоленко вважає, що депутати не голосували за більшість економічних питань у зв’язку з тим, що там не було їхніх інтересів:

“В чому я бачу конфлікт між депутатами й Федоруком. На жаль, більшість депутатів в раді при голосуванні за те чи інше рішення керуються не інтересами громади, а своїми “шкурними”. Так само керується своїми інтересами й мер Бучі Федорук. А так як на сьогоднішній день, в тому числі й завдяки прокуратурі, його можливості заробити на ресурсі громади обмежені, а це дерибан землі, на якому він заробляв майже 20 років та ведення власного будівельного бізнесу, йому лишилося заробляти на відмиванні бюджетних коштів”.

“Зокрема, питання його тіньового заробітку вирішуються через прийняття бюджету та змін до нього на сесії Бучанської ради, порядок денний якої він сам формує, через комунальні підприємства Бучанської ради. Тож, чому не голосували депутати за “шкурні” інтереси Федорука? У даному випадку я бачу, що інтереси депутатів просто були обмежені, тому в них і виникли непорозуміння під час голосування. Хоча до цього часу й моменту вони голосували за всі проекти рішень як в угоду Федоруку так і собі. Тому, я переконаний, що цей конфлікт вони скоро вирішать через “договорняки”. Розуміючи, що покарання в суді неминуче, з усіма відповідними наслідками, Федорук намагається по максимуму нажитися на ресурсах громади, – додає Бархоленко.

Засідання не закрите, зроблена перерва на невизначений час. Незабаром побачимо чи дотисне Федорук депутатів й проголосують вони за питання економічного блоку.

Авторка: Олена Жежера, журналістка

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539