Шах і мат: Історія однієї змови Мастер-Енерго і Нових облич

0

“Ведення війни полягає в тому, щоб надавати противнику можливість діяти згідно з його намірам і ретельно вивчати їх; потім зосередити всю його увагу на чомусь одному і вбити його полководця, хоча б він і був за тисячу миль. Це і означає вміти майстерно зробити справу.” Сунь Цзи “Мистецтво війни”

Протягом тижня, після того, як люди включили опалення на Пономарьова, Доківській  та Меблевій у Коцюбинському, мешканці Лісової 20-А були заручниками, пішаками на шаховій дошці у грі, яку містечковий монополіст ТОВ “УкрОпт Мастер-Енерго” вело разом з партією “Нові обличчя” з метою остаточного дерибану майна громади – котелень.

Для розуміння ситуації необхідно вернутися до першоджерел.

У 2016 році було створено ОСББ “Лісова 20А”. Мешканці будинку прийняли рішення забра ти на баланс будинок та дахову котельню, обрали приймальну комісію, до якою увійшла, зокрема, і я. Після огляду будинку і котельні, ми почали усвідомлювати в якому вона жахливому стані.

Виведене з ладу обладнання, тріщини у стінах котельні, відсутність вікна та дірявий дах, через який дороге німецьке обладнання замітало снігом та поливало дощем. ТОВ «УкрОпт Мастер-Енерго» відмовилося ремонтувати котельню, посилаючись на своє скрутне фінансове становище, а також на те, що вона знаходиться на балансі Коцюбинської селищної ради. Звернувшись до нашого депутата – голови бюджетної комісії Людмили Узерчук, ми просили допомогти, натомість остання зробила все від неї можливе, щоб затягнути вирішення цього питання, висуваючи щораз нові вимоги для виділення коштів на ремонт обладнання.

Після того, як чотири місяці ми чекали заступника селищного голови Петра Пушанка (депутат Ворзельської селищної ради від Нових облич) для проведення огляду котельні спільно з експертною організацією, після спроб ТОВ “УкрОпт Мастер-Енерго” перешкодити доступу до котельні, врешті-решт ми отримали повний набір документів, таких необхідних Людмилі Узерчук: висновок експертної організації, дефектний акт, кошторис, рішення комісії з ЖКГ.

Проте, отримавши їх, Узерчук не прийняла до уваги результати експертизи про те, що на ремонт котельні потрібно понад 400 тис грн. і на бюджетній комісії було ухвалене рішення про виділення 155 тис грн.

Оскільки саме діяльність ТОВ “УкрОпт Мастер-Енерго” призвела до розкрадання та руйнації обладнання котельні, паралельно ОСББ “Лісова20А” опрацьовувало варіанти зміни теплопостачальника та укладення угод напряму з НАК “Нафтогаз України”. Після візиту до НАК “Нафтогаз України”, де нам підтвердили, що ТОВ “УкрОпт Мастер-Енерго” не перерахував жодної гривні з тих коштів, що мешканці справно платили за тепло, ми були шоковані тим, що НАК «Нафтогаз України» нараховує великі штрафи на пені ТОВ “УкрОпт Мастер-Енерго”, оскільки вважає відбір газу незаконним, бо постачальник не отримував необхідних лімітів газу, через свої борги.

Більшості мешканців Коцюбинського не без титанічних зусиль громади було підключено опалення.

Зважаючи на реакцію і органів державної влади, і місцевих політиків від Нових облич, які попереджали про можливі надзвичайні ситуації, ми, враховуючи стан нашої котельні та інформацію, отриману у НАК “Нафтогаз України”, вирішили діяти виключно у правовому полі. З цієї метою:

– 18 листопада 2017 року мешканці написали заяву до Начальника Ірпінського відділку поліції про бездіяльність та зловживання службовим становищем посадовими особами ТОВ “УкрОпт Мастер-Енерго”, які, незважаючи на укладені з мешканцями договори, не надають послуги з теплопостачання, та Ірпінської філії ПАТ “Київоблгаз”, які відмовилися опломбувати лічильник газу з нашої дахової котельні;

– неодноразово мешканці зверталися до посадових осіб Київської обласної державної адміністрації, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, НАК “Нафтогаз України”, ПАТ “Київоблгаз”, телефонували на Урядову гарячу лінію та гарячу лінії Адміністрації Президента України.

– також зв’язувалися з керівництвом ТОВ “УкрОпт Мастер-Енерго”, яке давало пусті обіцянки.

Всюди нам підтверджували отримання ТОВ “УкрОпт Мастер-Енерго” лімітів газу з 20 листопада 2017 року, проте стверджували, що не мають впливу на зазначене приватне підприємство, так само як і на ПАТ “Київоблгаз”, яке яв відомо теж знаходиться у приватній власності.

Через плісняву та грибок у приміщеннях та постійні хвороби мешканці вирішили згідно з договорами про надання послуг з централізованого опалення, укладеними з ТОВ “УкрОпт Мастер-Енерго”, запросити його представників та представника УЖКГ “Біличі” для складання акту претензії. Прогнозовано керівництво ТОВ “УкрОпт Мастер-Енерго” проігнорувало мешканців будинку. Разом з представником УЖКГ “Біличі” було зафіксовано відсутність опалення, плісняву та грибок у оселях, а також інші пошкодження та збитки, завдані ТОВ “УкрОпт Мастер-Енерго” шляхом невиконання своїх договірних обов’язків. Після того, як Акт-претензія був складений і правління ОСББ “Лісова20А” вирішувало як його передати ТОВ “УкрОпт Мастер-Енерго”, яке втекло із селища, до нас завітала Людмила Узерчук, яка, виступаючи у ролі посередника, озвучила пропозицію ТОВ “УкрОпт Мастер-Енерго” про зустріч та про можливість включення опалення за умови, що дане підприємство залишиться нашим тепло постачальником до кінця опалювального сезону.

Всіх дуже здивувала дана пропозиція, оскільки її було зроблено після того, як депутатами було прийнято рішення передати нашу дахову котельню в оренду УЖКГ “Біличі” та відголосовані кошти на її ремонт. Крім того, вона йшла в розріз з обіцянками Валентина Мілюкова директора ТОВ “УкрОпт Мастер-Енерго” передати документи новому орендарю найближчим часом.

Нам було відомо і про кримінальні провадження проти ТОВ “УкрОпт Мастер-Енерго”, і про їх оборудки з бюджетними коштами, і про їх активну роль у знищенні нашої котельні та відвертий саботаж з повіркою газового лічильника. Тому, такий відвертий шантаж з боку ТОВ “УкрОпт Мастер-Енерго” та їх поплічників з Нових облич, які зробили нас заручниками своїх політичних ігор, дав нам надію сподіватися, що всі наші спроби вирішити ситуацію у правовому полі не були марними. Ми погодилися їх вислухати, і навіть погодилися на умову Людмили Узерчук про обов’язкову присутність Петра Пушанка на цій зустрічі, що ще раз довело причетність Нових облич ситуації з опаленням.

Час спливав, тепла не було, мешканці зігрівали свої оселі як могли, що призвело до перебоїв з електропостачанням. Тепер ми стали сидіти і без тепла, і без світла. Тому, деякі намагалися грітися побутовим газом, включаючи плити та духовки. 26 листопада 2017 року мешканці будинку відчули запах газу, зателефонували до УЖКГ “Біличи”, а також викликали аварійну службу газу. Перекривши газ та на прохання депутата Олексія Зінкевича вимкнувши електрику, газова служба почала обстежувати під’їзди.

Депутат Олексій Зінкевич зник так само раптово, як і з’явився. Налякані мешканці разом з дітьми вийшли у двір будинку. Оскільки тепер у будинку не було ні тепла, ні газу, ні електрики, деякі почали вимагати від газовиків включити опалення у будинку. Після відмови газовиків, люди своїми тілами заблокували машину і вимагали присутності керівництва ПАТ “Київоблгаз” та його Ірпінської філії.

Директор ТОВ “УкрОпт Мастер-Енерго” Мілюков не відповідав на дзвінки. Коли прибула поліція, люди стали вимагати приїзду прокурора, оскільки їх звернення про бездіяльність ТОВ “УкрОпт Мастер-Енерго” та ПАТ “Київоблгаз” було проігнороване поліцією. Також мешканці телефонували в КОДА та ДСНС.

В очікуванні високопосадовців, феєричною була поява місцевого депутата Людмили Узерчук та її чоловіка, яка почала розказувати, що у понеділок-вівторок ТОВ “УкрОпт Мастер-Енерго” всіх врятує та включить опалення. Мешканці висловили своє обурення ситуацією, вимагали відзвітувати, що депутат зробив за 1,5 місяці, поки люди були без тепла. Звітувати депутат не збиралася. Проте, не втримався Віктор Узерчук, який на правах її чоловіка за допомогою нецензурної лексики висловив спільну позицію подружжя про те, куди нам йти, при цьому коротко та лаконічно відмітивши їх незацікавленість у проблемах округу «Нам на*рать на ваши проблемы».

Увійшовши в такий раж, він не зміг зупинитися і став ображати присутніх жінок, штовхнув мою сусідку, а коли за неї заступився її чоловік, його швидко втихомирили. Подружжя Узерчуків хотіли зникнути так само як і Зінкевич, проте люди вимагали присутності депутата свого округу при вирішенні проблеми з опаленням і їм довелось залишитися. Не менш цікавим був вислів і мами Людмили Узерчук, яка послухавши наші аргументи сказала «Вы только и можете, что по судам бегать».

Прихильники Нових облич Рожкова та Орловська з’явилися на горизонті, та зрозумівши, що Людмила Узерчук залишилася сама і більше нікого з Нових облич немає (наш депутат в Ірпінській міській раді від Нових облич Богдан Слюсаренко проігнорував проблеми своїх виборців), швидко зникли.

Тим часом, мені вдалося додзвонитися до народного депутата України по нашому округу Михайла Гаврилюка, який на прохання мешканців селища погодився приїхати та втрутитися у ситуацію.

В очікуванні Гаврилюка, ми спілкувалися з прокурором Ірпеня та його заступником, приїзду яких вимагали люди та селищним головою Ольгою Матюшиною.

Михайло Гаврилюк приїхав, вислухав людей, зателефонував голові правління ПАТ “Київоблгаз” Дмитру Дронову,  який до цього ігнорував наші вимоги приїхати, та наполіг на його особистому втручанні у ситуацію. Очільник КОДА Олександр Горган спочатку відмовився спілкуватися з народним депутатом, але потім на прохання голови селища також приїхав у Коцюбинське.

За годину для вирішення ситуації з теплопостачанням на Лісовій 20а зібралися народний депутат, очільник КОДА, прокурор Ірпеня, селищний голова та голова правління ПАТ “Київоблгаз”. Бракувало тільки безпосередніх винуватців цієї події – представників ТОВ “УкрОпт Мастер-Енерго”, які проігнорували прохання вищезазначених осіб та не з’явилися.

Дронов, який до речі є представником Нових облич (дуже дивне співпадіння), повідомив громаді, що після отримання лімітів газу ТОВ «УкрОпт Мастер-Енерго» звернулося до нього з листом про їх не розподілення, що обурило людей та пана Горгана, який пообіцяв мешканцям, що ТОВ «УкрОпт Мастер-Енерго» понесе відповідальність за свої дії, а також буде розглядатися питання позбавлення його ліцензії, у зв’язку із недотриманням зазначеним підприємством ліцензійних умов.

У свою чергу мешканці Лісової 20А та депутат Київської обласної ради Домбровський, написали в прокуратуру заяву про злочин, у зв’язку із вищезазначеними діями посадових осіб ТОВ “УкрОпт Мастер-Енерго” та ПАТ “Київоблгаз”, яку вручили представникам прокуратури особисто.

Гаврилюк та Горган наголосили на тому, що неприпустимо залишати мешканців без тепла і зробили все можливе для відновлення теплопостачання нашого будинку.

Після усунення штучних перешкод у ШРП, Горган особисто відновив подачу газу до котельні. Узерчук одиноко стояла осторонь та мабуть усвідомлювала, що її кар’єра у політиці добігає кінця. Так, 26 листопада 2017 року наш будинок та його мешканці з пішаків на шаховій дошці одразу перейшли в дамки, поставивши шах і мат змові Нових облич та ТОВ “УкрОпт Мастер-Енерго”.

У підсумку представниками органів державної влади було відновлено теплопостачання, пан Дронов підтвердив, що по Лісовій 20а незаконного відбору газу не було, поліція не зафіксувала порушень громадського порядку, а ми і надалі будемо виключно у правовому полі наполягати на об’єктивному розслідування даного інциденту, притягнення винних до відповідальності та позбавлення ТОВ “УкрОпт Мастер-Енерго” ліцензії на теплопостачання.

Замість епілогу. На жаль, тільки такі неприємні події сприяють становленню громадянського суспільства, сприяють згуртуванню громади у боротьбі за свої права та інтереси. Але позитив цьому теж є – збулася моя мрія і я маю чудових та неймовірних сусідів!

P.S. Дякую всім небайдужим односельцям, які нас підтримали. Разом ми сила.

Авторка: Ольга Костишина, мешканка Коцюбинського

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539