Брудна операція: куди зникає сніг з сіллю?

0


В Оболонському районі столиці в одне з місцевих озер – Йорданське – комунальники самоскидами висипають брудний сніг, ймовірно, зібраний з доріг. Про це розповідає громадська активістка Аннабелла Моріна. Вона є захисницею літописної річки Почайни, тож нагадує, що це озеро є частиною її водної системи.

“За кілька днів на березі озера опинилося приблизно 700-900 тонн. Тобто привезено близько тридцяти фур, – каже вона. – Скидають з боку проспекту Степана Бандери”.

Аннабелла говорить, що ранком неділі 11 березня вона разом з депутатом Київської міської ради Костянтином Богатовим та заступником генерального директора КП “Плесо” Олександрою Борисовою викликали наряд поліції.

“І поки ми чекали, на озеро заїхала чергова вантажівка з брудним снігом. Судячи з номерів і офіційної маркування дверцят, ці машини перебувають на балансі ШЕУ Оболонського району (районний підрозділ КП Київавтодор), який відповідає за дороги і зливову каналізацію міста”, – продовжує Моріна.

Активісти зафільмували все на відео.

“У такому снігу, як то кажуть, є вся таблиця Менделєєва і навіть те, про що Менделєєв і не мріяв”, – уточнює активістка.

Потім Богатов загородив вантажівці виїзд.

Одразу приїхала ще одна машина зі снігом.

“Щоправда, інший водій вже не ризикнув його вивантажувати, – продовжує Моріна. – Потім на допомогу їм підтягнувся начальник ділянки – Олександр Кушнірук. Бесіда з яким була суцільним “задоволенням”. Спочатку він посилався на узгодження незаконного звалища з главою району Олександром Цибульщаком. Щоправда, документ не надав. Потім божився дозволом головного інженера ШЕУ Сергія Дуброва. Відповідного паперу також не було. Запевняв, що у дорожніх листах водіїв вказано берег озера, як місце скидання снігу. Але потім роздратувався та заявив, що “проста природна умова” вимагає від них кудись скидати сніг. А оскільки він все одно потрапляє у систему підземних труб, а згодом – у озеро, то яка різниця? І всі розмови про очисні та спеціальні місця для тримання снігу – нісенітниця”.

Згодом приїхала поліція. Активістка написала заяву. А ось представники інспекції з благоустрою так і не з’явилися.

Активісти говорять, що у дорожніх листа водіїв ніяких записів нема, тому припускають: потім вони заднім числом зазначають будь-яке місце і списують солярку.

Між тим розпорядженням КМДА «Про Утримання автомобільних доріг и тротуарів у м. Києві в осінньо-зимовий період 2017-2018 років» затверджено перелік місць, у яких можна тимчасово збирати брудний сніг. У ньому відсутня ділянка між проспектом Бандери і Йорданським озером. Але є “пустир біля вулиці Богатирська”. “Саме про нього, мабуть, від без надії вже намагався брехати начальник ділянки, – зауважує Аннабелла. – Але пустир на Богатирській і парк на Йорданському – це, як кажуть, дві великі різниці”.

Брудний сніг, за словами активістки, частково потрапив на ділянку, яка належать парку біля озер Йорданське та Кирилівське, затвердженої рішенням Київради, а частково на землі, які перебувають в оренді у компанії “Мезокред Холдінг”.

Тож спочатку активісти подумали, що це вже забудовник планує розпочати будівництво.

Нагадаємо, влітку минулого року Київрада не підтримала розірвання договору щодо оренди земельної ділянки у п’ять гектарів від 23.07.2004  № 78-6-00184, укладеного між Київрадою та товариством з обмеженою відповідальністю “Мезокред Холдінг”. На цьому місці забудовник планує звести чотири скляні висотки.

“Цей сніг брудний, містить залишки нафтопродуктів, реагентів, – говорить “Громаді Київщини” заступник директора КП “Плесо” з екологічних питань Олександра Борисова –  І його скидають на території, які не призначені для цього, згідно розпорядження КМДА. Моя думка, що водії або їх керівництво вирішило, що так зручно – викидати сніг на повороті проспекту Степана Бандери, адже аби відвезти його на спеціальну площадку на Богатирській, треба зайвий раз розвертатися, витрачати пальне. Але такий підхід небезпечний. Сніг починає танути піде у ґрунтові води, а отже – потрапить до озера. Так, озеро Йорданське – це лівньовка. Але ми розглядаємо цей вчинок з точки зору порушення статті 99 Водного кодексу, згідно якого заборонено скидати у водні об’єкти відходи і сміття. Озеро – це зона відпочинку киян, тож ми не можемо припустити, або його хтось таким чином забруднював”.

Голова Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації Олександр Цибульщак у коментарі нашому виданню повідомив, що вже заборонив вивозити на береги Йорданського озера сніг.

“Але взагалі це озеро у системі зливової каналізації, тобто вся вода районна, яка зливається, проходить через це озеро. Тож нічого катастрофічного у цій ситуації я не бачу. Хоча дорожники попереджені, вони не звозитимуть туди сніг”.

Цибульщак також згадує, що в Оболонському районі були визначені дві інші ділянки для збору снігу:

“Та вони вже заповнені та переповнені. На них почали возити сніг супермаркети, тож вони забиті. У майбутньому маємо передбачити, аби на встановлені містом ділянки вивозили сніг лише комунальники”.

Олександра Борисова говорить, що проблема утилізації брудного снігу – загальна для міста Києва. Мають бути облаштовані спеціальні снігоплавильні станції.

Це такі спеціальні пункти, де крига тане за рахунок температури стічних вод каналізаційного колектора. Вони мають кілька фільтрів: перший затримує цеглу, каміння та велике сміття, а дрібне сито ловить пісок і крупинки солі. Згодом талу воду очищуватимуть від сміття і спускатимуть у каналізаційний колектор.

Проте подібні комплекси, що допоможуть зменшити негативний вплив на довкілля, у Києві – лише у проекті. За словами Борисової, приватна компанія нині лише розробляє проект на замовлення “Київводоканалу”, тож снігоплавильна станція зможе запрацювати у Києві не раніше 2010 року.

Фото – фб Костянтин Богатов та Аннабелли Моріни

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539