Бучанці висадили саджанці сосен та дубів на місці сухостою

0

Мешканці Бучі висадили в місті більше 250 саджанців однорічної сосни. Їх висаджували переважно на місцях зрізаного сухостою.

Сосну надали лісники на прохання депутата Ірпінської ради Богдана Мельничука.

“Спонтанно виникла думка про висадку саджанців в розмові з Іриною Литвиненко, яка активно боронить від незаконної вирубки ліс у Бучі. Написали пост у ФБ про потребу в саджанцях і наступного дня вони в нас вже були. Потім був ще один пост про необхідність швидко висадити в грунт – відгукнулося багато бажаючих, що дуже приємно й неочікувано”, – розповідає журналістка Олена Жежера.

“За два дні саджанці були висаджені. Дякуємо Богданові Мельничуку, який розказав і показав як правильно садити сосну. Тепер лишається молитися, щоб її не вирвали, не потоптали й прижилася”, – додає журналістка.

За словами лісників, саме така однорічна сосна найкраще приживається. Головне при висадці – не зігнути й не пошкодити корінець й забезпечити відсутність в грунті повітряної подушки.

 

Активну участь у висадці дерев брали діти – вони працювали на рівні з дорослими – скопували землю й обережно подавали саджанці.

Мешканець Ірпеня Олександр Новицький попросив для бучанців у Києво-Святошинському лісництві 50 саджанців дубів. Перед посадкою їх змастили розчином з глини.

Біля 50 сосон бучанці висадили по вул. Тарасівській біля бювету. Там рік тому вирізали багато сухих сосен.

Стільки ж саджанців взяли мешканці нового приватного сектора поблизу ресторану “Рим” Ігор та Людмила Шевченко. Вони висадили сосни та дуби разом з сусідами на земельній ділянці, яку захищають від вирубки й на якій хочуть облаштувати зону рекреації. Частина цього лісу в комунальній власності, а частину орендує ТОВ “Споруда”.

 

Сосни та дуби висадили у сквері ім. Ревуцького, що тягнеться вздовж Варшавської траси.

Керували процесом Костянтин Ступак та Ігор Савченко.

По вулиці Шота Руставелі на місці зрізаного сухостою також з’явилася алея молодих саджанців завдяки праці Олександра Голди.

Ірина Литвиненко та Ганна Пивовар висадили біля 100 саджанців на земельній ділянці, яку захищали від вирубки.

“Тільки тепер, коли я побачила, які вони маленькі й беззахисні ці сосонки, я повною мірою зрозуміла, яку цінність мають сосни, що ростуть в Бучі. Як довго їм доводиться кріпшати й міцнішати з отакого саджанця. Але ж весь ліс у Бучі колись був таким. І виріс, вцілів. А зараз його бездумно нищать… Ми тут живемо не так давно, оселилися в Бучі саме через хвойний ліс і природу. Після висадки цих крихіток своїми руками, яких дорослими побачать хіба наші діти, так хочеться, щоб ліс у Бучі більше ніхто не рубав…”, – розповідає бучанка Людмила, яка долучилася до процесу висадки дерев.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539