У Бучі демонтують асфальтний завод і покарають місцеву владу за халатність

0

Нарада з приводу будівництва асфальтного заводу у Бучі відбулася 20 квітня. У ній взяли участь народні депутати фракції БПП Ольга Червакова, Марія Іонова, Павло Різаненко, голова КОДА Олександр Горган та прокурор Київської області Дмитро Чібісов.

Нарада стала наслідком неодноразових звернень народного депутата Марії Іонової до прокуратури, КОДА та Архітектурно-будівельної інспекції.

До обговорення долучилися представники департаменту екології КОДА, департаменту будівельно-архітектурної інспекції, начальник екологічної служби, начальник головного управління держпраці, представник поліції в частині боротьби з економічними злочинами, представники громади Бучі та Ворзеля, працівники Бучанської та Ворзельської рад.

Результатом наради стало рішення про демонтаж асфальтного заводу найближчим часом. Також внесено в ЄРДР відомості за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 272 ККУ (порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою) та  за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 367 (службова недбалість) та за ч. 1 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем).

“Вражає бездіяльність місцевої влади та контролюючих органів, які з жовтня до лютого поточного року робили вигляд, що в місті нічого не будується. Навіть після того, як громадськість почала виходити на мирні акції протесту і звертати увагу, що будівництво межує із житловими будинками, Ворзельським озером та іншими зонами відпочинку курортного селища – ані від керівництва місцевої влади, ані від контролюючих органів не було жодної заяви до органів прокуратури”, – наголошує Дмитро Чібісов.

На нараді заслухали представника ТОВ “ФПГ “Алькор”, який самовільно без дозволів встановив 23 метрову споруду по вул. Ковельська, 8  у Бучі неподалік приватного сектора.

Чоловік, який представився інженером, сказав, що завод зараз не діє і що його зібрали як конструктор за тиждень, щоб він на території Бучі зберігався. Дозволу на проведення робіт з підвищеною небезпекою в підприємства відсутні. Та не дивлячись на це, підприємець звернувся до екологічної служби з проханням погодити шкідливі викиди в атмосферу.

Дмитро Чібісов зауважив, що це пряме порушення закону. В Бучі вже траплялися падіння на будівництві, внаслідок чого загинула людина. Мається на увазі будівництво ЖК “Новатор”, де через недотримання будівельних норм загинула людина й на той час відповідальний за це будівництво Володимир Карплюк отримав підозру.

Нардеп Ольга Червакова поцікавилася, як так сталося, що місцева влада півроку не помічала шкідливого будівництва. Про це також сказав Чібісов, наголосивши, що у цій справі присутні ознаки правопорушення з боку посадових осіб місцевого самоврядування Бучанської міської та Ворзельської селищної рад  у сфері неналежного виконання своїх посадових обов’язків.

Мер Бучі екс-регіонал Анатолій Федорук запевняв, що Бучанська та Ворзельська рада почали звертатися до відповідних контролюючих органів одразу ж, як дізналися про будівництво заводу.

Проте, листи, які він надав Чібісову, були датовані лютим 2018 року. Прокурор зауважив, що за наявною інофрмацією будівництво велося з жовтня 2017 року і що таке ставлення посадових осіб Бучанської ради, на його думку, – халатність.

Тобто, майже півроку Бучанська та Ворзельська рада, знаючи про будівництво асфальтного заводу, жодних дій не вчиняли.

Нагадаємо, 10 лютого 2018 року у Ворзелі відбулись ініційовані місцевими мешканцями збори проти будівництва асфальтного заводу поблизу селища на землях сусідньої Бучі. На зборах з керівництва Ворзельської селищної ради був пристуній заступник селищної голови Лариси Федорук депутат Бучанської ради та голова фракції “Нові обличчя” Сергій Мостіпака. Він повідомив, що Ворзельська рада напередодні цих зборів (у п’ятницю 9 лютого) “звернулася з офіційним листом до міської ради Бучі для того, щоб вони дали пояснення, що відбувається і що планується, і що це за земля.

На запитання чому лише за день до зборів Ворзельська рада звернулась з цим листом, Мостіпака відповів, що посадові особи лише у четвер 8 лютого дізналися про цю ситуацію. Хоча Мостіпака і заявив, що керівництво Ворзельської селищної ради дізналось про ситуацію з асфальтним заводом лише у четверг, депутатська комісія з питань регламенту, як з’ясувалося, розглядала це питання ще у середу 7 лютого. На цьому засіданні особисто була присутня секретар ради Людмила Риженко. Чому ж  керівництво Ворзельської ради робило вигляд, що дізналось про проблему лише у четвер?

Чому голова та секретар Ворзельської ради та депутати профільної комісії вперто намагались “не помічати” інформації про будівництво заводу і спромоглися видавити з себе “прохання не панікувати” і розпочати листування з Бучанською міською радою лише після того як злякалися активності пересічних мешканців?

13 лютого на засіданні регламентної комісії прийшла особисто Лариса Федорук.

На запитання, чому Федорук почала діяти не тоді, коли ще у жовтні була поширена інформація про ПОЧАТКОВУ стадію будівництва заводу, а лише коли піднявся ажіотаж серед мешканців, Федорук на камеру  відповіла, що інформація про будівництво заводу була домислами Олександра Михайлича і вона не вважала за потрібним на неї реагувати.

Є сподівання, що вона тепер надасть пояснення компетентним органам, чому не виконувала свої посадові обов’язки.

Голова КОДА Олександр Горган переконаний, що завод планували легалізувати через суд, оминувши дозволи усіх інстанцій:

“Ви повинні зрозуміти, що ми є свідками наступного злочинного замислу, який мав звестись до того, що асфальтно-змішувальний завод мав бути встановлений протиправно але його мали легалізувати за підсумками рішень органів судової влади, як це в принципі широко практикується в Україні в таких випадках. Тобто, оминути всі необхідні дозволи інстанцій, які передбачені процедурою й чинним законодавством, побудувати його нишком, там, де його неможливо побудувати, отримати відповідне рішення суду, яке вводить його в експлуатацію, легалізує і паралельно отримати дозволи на викиди через висновок держпроспоживслужби і рішення департаменту екології Київської обласної державної адміністрації”.

“За рахунок пильності громади, активної позиції народних депутатів, сьогодні державна влада і виконавча, і органи прокуратури однозначно це питання беруть на контроль. Я особисто буду контролювати хід усіх процедур по цій справі і позицію всіх органів державної влади, які підзвітні державній обладміністрації. Ніяких корупційних змов в цій справі бути не може. І в цій, і в інших”, – додає Горган.

Автори: Олександр Михайлич, мешканець Ворзеля,

Олена Жежера, мешканка Бучі

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539