Горган VS Старикова: чому батьки вимагають добудувати школу і пікетують облраду

0

23 квітня батьки з Вишневого перекрили дорогу. Вони вимагають добудувати школу № 1. З 2008 року об’єкт не можуть завершити і здати в експлуатацію.

“Мы писали сотни коллективных обращений в облсовет касательно школы. Родители писали индивидуальные обращения, но мы получали формальные отписки. А когда в марте Старикова заявила, что неиспользованные бюджетные средства нужно раздать пенсионерам, мы активизировались еще больше, писали множество комментариев под ее постом”, – коментує мешканка Вишневого Олена Лелека.

“В четверг (19 квітня – прим. ред.) мы попали к Стариковой и Анна Виталиевна пообещала нам, що в тот же день на сайте облсовета будет опубликована дата сессии. Сегодня у нас понедельник и это очередное обещание, которое не было выполнено”, – додає Лелека.

“Громада Київщини” намагалася сконтактуватися із головою облради Стариковою (“Батьківщина”), але ані на дзвінки, ані на смс чиновниця не відповідає. Активістам в раді сказали, що Старикова у відрядженні.

Перед тим, як приїхати в облраду, мешканці Вишневого збиралися на території школи, пікетували міськраду Вишневого.

Згодом облаштували наметове містечко у Вишневому, про що “Громаду Київщини” повідомили активісти.

За відсутності Старикової мешканців Вишневого, які приїхали в Київ, прийняв голова облдержажміністрації Олександр Горган (БПП). У тому, що відбувається він звинувачує голову облради й наголошує, що вона боїться втратити посаду:

“На даний момент проблема облради в небажанні голови скликати сесію ради. В небажанні саме через те, що в облраді створено більшість і Старикова реально боїться, що її переоберуть, що будуть внесені зміни до регламенту першим рішенням, а другим – змінено керівництво обласної ради”.

Нагадаємо, у вересні 2017 року БПП сформувало більшість і спробувало зняти з посади голови облради представницю “Батьківщини” Ганну Старикову. Через сутичку в сесійній залі вирвали мікрофон і засідання не відбулося.

Зараз БПП формує коаліцію за рахунок Радикальної партії та Нашого краю. У свою чергу Батьківщина, УКРОП, Самопоміч, Свобода та Опоблок намагаються зберегти крихку більшість.

Голова бюджетної комісії Ольга Бабій, яка представляє “Самопоміч” наголошує, що саме ОДА подає неякісні програми до облради і саме тому не скликається сесія:

“Програма соц-економ розвитку ще комісією не розглядалася. Жодної програми з медицини, соціального захисту і з освіти ще нема в раді. Наразі, програми, які до нас заходили (від ОДА – прим. ред), мали шалену купу помилок,  там навіть суми не відповідали, вони не доопрацьовані до кінця.
Якщо пакет документів не відповідає затвердженим нормам, то голова КОР відправляє ОДА на доопрацювання, а адміністрація в свою чергу нічого не виправляє і присилає ще раз, замість того щоб якось врегулювати це питання”.

Горган пояснює, що програми облдержадміністарція підготувала, на його думку якісно:

“ОДА подала проект програми соц-економ розвитку ще 24 листопада. З того часу нам проект програми повертали 4 рази. Спочатку приймається ця програма, а потім уже і цільові обласні. Програма капбудівництва подавалася двічі і навіть розглянута на профільній комісії. Нонсенс полягає в тому, що програма соц-економ розвитку до депутатів навіть не доходить і на комісіях не розглядалась досі. Голова облради одноособово побіжно їх розглядає і дає доручення своїм підлеглим працівникам апарату ради повертати їх назад на доопрацювання. Це перевищення  повноважень! Клерки облради не мають права опрацьовувати документи, які мають таку вагу, залишаючи їх без розгляду депутатами”.

Щодо фінансування конкретної школи, то голова бюджетної комісії Бабій наголошує, що торік гроші вже виділялися:

Департамент капітального будівництва їх не освоїв, то нехай тепер відзвітує і обгрунтує скільки реально треба коштів щоб не вийшло так, що ми виділимо 20 мільйонів, а на кінець року діти в нас до школи не підуть. Замовник цього об’єкту – КОДА. Так от нехай відзвітують і розкажуть чого школа будується вже 10 років, а не маніпулюють громадськістю”.

Горган розповідає, чому школа стала довгобудом.

“Це будівництво фактично перетворилося на корупційну “дойну корову” і його було вигідніше довго будувати ніж З-будувати. Але цю ситуацію ми вирішили докорінно переглянути. Ми відходимо від практики фінансування нових об’єктів департаментом капітального будівництва і будемо віддавати кошти прямими субвенціями. Ну і на фоні такого неякісного виконання програм і будівництва було звільнено профільного заступника Олега Міщенка, який відповідав за це”, – наголошує чиновник.

Нагадаємо, що на початку року на посаду заступника голови КОДА за напрямом капітального будівництва було призначено  Юрія Денисенка, який був секретарем Ірпінської міської ради та поплічником Володимира Карплюка, який до обрання його головою був одним з найбільших забудовників Приірпіння.

Голова комісії з питань капітального будівництва радикал Олександр Павеленко наголошує, що проект програми капбудівництва його комісія розглянула і справа за сесією:

“Ви ж знаєте як облрада працювала весь минулий рік, тому  і не хотять скликати сесію. Депутати хотять провести сесію аж пищать… але її не скликають”.

За законом, депутати можуть самі ініціювати скликання сесії, якщо зберуть третину підписів депутатського корпусу – 28. Як повідомляє голова ОДА і депутат облради Горган, уже зібрано 30 підписів. У голови облради 14 днів на те, щоб призначити сесію чи надати депутатам обгрунтовану відмову.

Школа побудована в 1962 році, розрахована на трохи більше ніж 300 учнів, а фактично в ній вчиться майже 1300 дітей, за заявами на наступний рік могло б бути майже 1500.

В 2008 році за ініціативи директора школи, Володимира Плахотнюка  і підтримки Департаменту капітального будівництва КОДА розпочалася добудова школи.

У 2017 р було виділено більше 24 млн.грн. Києво-Святошинскою райдержадміністрацією та 5 млн. грн. обласною адміністрацією, проведені тендери, обраний ген. підрядник (ТОВ ВП ЄВРОТЕХНОЛОГІЇ) і освоєно близько 14 млн. Підрядник отримав гроші на початку серпня і не встиг освоїти всю суму до кінця 2017 року.

Замовником будівництва продовжує виступати – Департамент капітального будівництва КОДА, на сьогоднішній день директором є Сергій Золін.

До бюджету 2018 року, КОДА на подальше будівництво школи заплановано майже 20 млн. грн. Районна адміністрація запланувала 13 млн., з яких 5 вже виділено на останній сесії. 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539