Врятувати репутацію: кияни пропонують безкоштовне житло футбольним фанатам

0

У день фіналу Ліги чемпіонів 26 травня Київ має прийняти близько 50 тисяч футбольних уболівальників. Не всі з них можуть знайти місця у готелях або винаймати квартиру, адже номерів для бронювання залишилося обмаль і з цінами у сто разів вищими за звичайні.

“Під час Євро-2012 я багато писала про життя іноземних фанатів в Україні. Одна зі статей була про їх житлові проблеми, і як жителі Києва допомагали деяким фанатам, безкоштовно надаючи нічліг. Найбільше запам’ятала один випадок. Британець приїхав до Києва з Донецька після того як збірна Англії вийшла з групи в 1/4. Забронював в Інтернеті житло, заплатив, приїхав, а його обдурили, немає такої квартири за адресою. Вболівальник сходив на гру, а після відправився до бару в центрі, сів випивати за барну стійку. Розговорився з барменом. Як потім мені розповів британець, він збирався сидіти у барі до закриття, а згодом поспати кілька годин на лавочці в парку Шевченка. На щастя для нього, бар працював до останнього клієнта. Легко здогадатися, хто був останнім клієнтом. Бармен зрозумів, що цей клієнт нікуди не поспішає, і запитав його, де він зупинився. Британець розповів свою історію. І бармен вирішив, що йому простіше допомогти британцеві, ніж до ранку не спати. Покликав додому. Вони прийшли додому, бармен відправив гостя в свою кімнату, а сам пішов спати в іншу на диван”, – пише на своїй сторінці журналістка Кристина Бердінські.

“Продовження розповідав вже британець. По-перше, вранці його розбудив кіт, який пробрався до кімнати і повзав у ліжку. По-друге, з’ясувалося, що крім бармена і кота, в 3-х кімнатній квартирі живуть ще батьки хлопця і сестра. Батьки, дізнавшись, що вдома нещасний іноземець, якого обдурили, на сніданок дістали все, що було в холодильнику. А сестра вдень повела його на екскурсію на Родіну-мать. Поїхав фанат ввечері у дикому захваті від гостинності сім’ї та доброти бармена. До речі, він якийсь дрібний чиновник в британському МЗС. Дуже тепла історія. Читаю зараз новини про ціни на житло в Києві на фінал Ліги чемпіонів і розумію, що вся надія тільки на барменів”, – продовжує вона.

Ціни і справді захмарні як для Києва. Приміром, якщо скористатися популярним сервісом для бронювань в Інтернеті – booking.com, то можна побачити цікаву картину: 89% апартаментів на 26 травня вже недоступні, а ті, що залишилися – простим вболівальникам недоступні, адже коштують у середньому близько 100 000 гривень (3200 євро) на добу.

Для порівняння:

Тож користувачі соціальних мереж організували спеціальні події та групи: приймемо у гості безкоштовно вболівальника на фінал Ліги Чемпіонів.

“Нормальні люди пропонують замутити флешмоб – безкоштовно дати притулок у Києві уболівальникам у день гри. Після того як задрали ціни на житло у 100 і більше разів, це, мабуть, єдиний спосіб зберегти обличчя. Хто може прийняти у себе іноземних гостей безкоштовно, нехай пише в приват», – йдеться у повідомленні.

“Оскільки готелі заброньовані в Києві 26 травня, і багато футбольних вболівальників шукають місце, де можна залишитися після фінальної гри, місцеві жителі готові прийняти їх безкоштовно”, – йдеться на іншій сторінці.

Ініціативу підтримали й публічні люди. Наприклад, ведучий програми “Сніданок з 1+1” тележурналіст Єгор Гордєєв.

Долучився до флешмобу й депутат Київради Ілля Сагайдак. Він також запропонував вболівальникам безкоштовне житло.

“Шановні фанати “Реала” та “Ліверпуля”. Вітаю з Києва! Я виїжджаю з Києва з родиною на дату фіналу Ліги чемпіонів, і запрошую чотирьох з вас пожити безкоштовно у моїй квартирі в Києві кілька днів під час фіналу. Обов’язкова умова – попередньо показати паспорти та квитки”, – написав політик.

“Громаді Київщини” він сказав, що іноземців зголосилось не багато, але наші посередники не дають спокою.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539