Некачині історії: як хитрі забудовники намагаються обдурити місцевих жителів

0

Ця розповідь про те, у якому благоустрої ми живемо і про нахабність намірів ненажерливих забудовників

В славному місті Києві, яке колись мало славу найзеленішого у Європі, ще жевріє життя на багатостраждальному озері Качине. Чому багатостраждальному? А тому, що депутати Київради та місцеві чинуши хочуть вже вкотре знищити цю чи не останню природну водойму величезного мега-густонаселеного району Позняки, стерти з мап і засипати вщент, з метою будівництва будиночку на, уявіть собі, всього 1276 квартир, мотивуючи – всі озера тут засипали.

Так, шкода, засипали, але не всі, і то ж, колись, і то ж були папєрєднікі, ЧОМУ з них брати приклад?! Чому беруть і ще й в приклад ставлять? Бо то їх послідовники, нажаль, які бачать лише схеми як нажити бабло. Як нахабно і нечесно поступають і навіть не червоніють, віруючи собі у те, що народ все “хаває”.  Звичайно, “хаває”, але вже не весь, а ті “кому все одно” і ті, хто ведуться на гречку, безплатні подорожі на депутатських корабликах чи квитки на якісь заходи.

Ось на днях знову насунула загроза на озеро Качине, де вже плавають маленькі каченята. Після неспокійних 2015 і 2016 років воно встигло трошки оговтатись і зазеленіти навіть на тих ділянках, що вже засипала одна з будівельних компаній Києва, якою керує один з депутатів Київради. Дивно, чому відповідні органи не бачать там конфлікт інтересів?

Знову “невідомі”, швидкорозчинні вантажівки насипали на край озера, тільки з іншого боку, вісім машин піску з будівельним сміттям. Відбувалось це протягом дня. І нікому з державних органів не було цікаво – ХТО та ЩО там сипле. Аж по обіді місцеві мешканці зреагували, викликали поліцію, оформили заяву, викликали Благоустрій, попередивши що на наступний день можуть продовжитись підозрілі наміри по засипці. Знаєте, яку відповідь отримали? «Ви слідкуйте, чергуйте, якщо що – записуйте номери, на відео знімайте… і дзвоніть – ми приїдемо». ОК, звісно. Правда, ЧОМУ мешканці мають пильнувати – питання риторичне.

Як і очікувалось, наступного дня, рівно о 8.00 тихенько під’їхав екскаватор і… почав зсипати насипану суміш прямо в озеро!!!

Звичайно, органам по контролю, яких попереджали про можливе продовження, не потрібно слідкувати за місцем, що підпадає під підозри, нехай небайдужі піклуються. Благо, що знову місцеві мешканці не проспали непроханого гостя і навіть встигли вибігти до озера, не випивши ранкової кави, щоб застати цього працьовитого жучка на місці злочину.

Попавши в об’єктив камери, водій розвернув техніку і поїхав.

Дивно… чому?

Поліцію викликали о 8.10, приїхав екіпаж аж о 9.40. Згодом, “випадково” підійшов чоловік, який назвавсь представником “Теплоенерго” і почав розказувати байки про ніби-то “законні” роботи по укріпленню теплоцентралі, що проходить поруч. І взагалі, мовляв, це не вони працюють, а “Київміськбуд”!.. А де “Київміськбуд” – він не знає. Як і не знає, чому прийшов. “Аби пояснити активістам, що укріплення потрібне, бо взимку людям треба тепло”. Знову хочуть придумати жахалку, аби люди, які захищають озеро, зіткнулись лобами з тими, хто повірить у байку, що тепла може не бути, бо….

Зауважу, що два роки тому, у 2016 році, якраз після буревійних подій на Качиному, під наглядом місцевих мешканців, БУЛА ВЖЕ прокладена теплотраса і зроблено її укріплення, про що йшли тоді перемовини і цей папірець з “укріпленням” місцеві мешканці вже бачили.

дата Змін до проекту – 2014рік.

Які зміни можуть проводитись до укладання траси? Чи завідомо неправильно виконують проект, витрачаючи кошти місцевої громади… Не так зробили? Недоукріпили? Чи на дурнів нас беруть, аби вантажівкам дорогу прокласти? Тут нехай поліція, прокуратура, НАБУ задумаються.

Здивував своєю реакцією представник управління благоустрою Дарницького району. Якби не наполегливість місцевих мешканців, то всі би і роз’їхались – а шо тут, питають? Ну пісок… ну роботи, а хіба це озеро… Довго треба доводити, що це ОЗЕРО, що є Водний кодекс України, за яким знищувати водойми заборонено… Ну добре (чи погано), поліцейські всього можуть не знати, але дивує, що коли представник благоустрою “не бачить порушень (хоча напередодні інші представники цієї ж організації вже побачили деякі).

Приміром, є ознаки робіт і наслідки ВЖЕ Є: це знищених декілька метрів дзеркала водойми (добре, що зупинили екскаватор, не дали йому скинути чергову порцію будівельного сміття у озеро), є загроза знищенню зелені, дерев, нема відповідних документів, огороджень.

У представника благоустрою запитали: чи напише він заяву у прокуратуру/поліцію, відповідні органи, чи випише припис, – відповідь представника державного органу з контролю за благоустроєм така: “У межах компетенції та повноважень” і питання-порада: “А ви написали? Самі подавайте і запитуйте десь там”. А порушень він сам так і не помітив, так і поїхав у справах.

Мене дивує, ЧОМУ ми, платники податків, на їхню думку, маємо виконувати ЇХ роботу – слідкувати, наздоганяти, розжовувати – ДЕ порушення і ще й подавати заяви? Навіщо тоді утримувати такий штат?!

У результаті, без “заклопотаних” відповідальних органів, пожертвувавши дорогоцінними годинами часу небайдужі мешканці самостійно написали заяву до поліції про відкриття кримінальної справи за ознаками злочину за статтею 242 Кримінального кодексу “Порушення правил охорони вод”, прослідкувавши, аби провелись відповідні слідчі дії на місці.

Тож висновок такий: під прикриттям робіт “з укріплення” теплоцентралі планувалась нахабне засипання озера! Це в ХХІ сторіччі, коли вже існують правила, порядки виконання, норми, люди стають обізнаними,  – брати нахрапом, сподіватися “на авось”, як то кажуть. Так у нормальній державі, що хоче розвиватися, справи не мають робитися, місцеві мешканці не мають смикати за рукав відповідальні органи, які ж і утримують зі своїх кишень! ВОНИ (держоргани) мають упереджувати і розслідувати такі “дії”, аби і озеро не страждало, і тепло було, і  головне – люди мали впевненість, що державні службовці і місцева влада працюють на благо мешканців, згідно до присяги, а не на благо чийогось окремого карману! Ну а поки не побачимо порядних дій, раджу не мовчати, діяти як свідомі Громадяни.

Вікторія Бегаль, небайдужа мешканка району, багатодітна мама

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539