Багатостраждальний “Екран” – як знищують найстаріший кінотеатр Києва

0

Нещодавно біля станції метро “Житомирська” згорів кінотеатр “Екран”, найстаріший у столиці. Історична будівля початку ХХ століття практично знищена. Майже немає сумнів, що це підпал. Правоохоронці досі не надали висновків. За допомогою пожеж у Києві досить часто знищують будівлі, а ділянки віддають під забудову.

Для чого підпалюють?

Вранці 28 травня мешканці Святошина прокинулися від їдкого запаху диму. Це горів кінотеатр. Вогонь сильно пошкодив будівлю.

Прикметно, що пожежа повторилася вдруге вже менше, ніж через добу після першого загорання. У поліції та ДСНС підозрюють підпал, проте офіційних висновків досі не надано. Депутат Київради “свободівець” Олег Чернецький звернувся до державних структур з вимогою надати офіційні дані. 

Відповіді поки не надійшло.

Кінотеатр уже кілька років не працював. До 2010 року тут показували фільми, але потім було пошкоджено фундамент будівлі, і кінотеатр закрили. Причому використовували його як платну вбиральню.

Влада розчищає місце для ТРЦ

Столичні депутати давно прийняли рішення про знесення будівлі, проте цього не сталось за збігом обставин. У 2004 році Київрада своїм рішенням № 30/1240 надала дозвіл ТОВ “Вестін” на знесення будівлі кінотеатру. Забудовник отримував ділянку  за умови безоплатної передачі до комунальної власності територіальної громади міста Києва приміщення нового кінотеатру, площа якого повинна була бути не менше 450 кв. м.

Проте, кінотеатр  не знесли, адже будівництво призупинили через кризу 2008 року. Тобто, новий кінотеатр не звели, а старий цілеспрямовано знищують. 

Місце, де розташований “Екран”, надзвичайно привабливе для забудовників: поряд метро, транспортна артерія, новобудови.

Ймовірно, чиновникам вигідно, щоб тут з’явився новий торгово-розважальний центр. До речі, зовсім по сусідству замість знесеного в 2017 році кінотеатру “Нивки” як раз і будують ТРЦ.

Столична влада переконує, що сама будівля не становить культурної цінності. Проте, окрім культурної, об’єкт має важливу соціальну цінність. Поблизу немає інших закладів такого типу. Мешканцям прилеглих будинків, щоб провести час з родиною, доведеться добиратися до Шулявки, або ж в ТРЦ “Лавіна”. Кінотеатр може повноцінно працювати. Хоча він мініатюрний у порівнянні із сучасними кінотеатрами, які споруджують зазвичай із кількома кінозалами, кав’ярнями тощо, додає йому свого колориту та позбавляє несмаку, з яким часто сьогодні будують ТРЦ.

Воскресіння кінотеатру “Жовтень”

У Києві впродовж останніх років “випадково” згоріло кілька старих кінотеатрів. Найбільш яскравим прикладом є кінотеатр “Жовтень”.

Світлина: rbc.ua

Будівлю серйозно пошкодив вогонь, але місцева громада відстояла право на відновлення кінотеатру.

Свого часу ремонт кінотеатру “Жовтень” обійшовся міському бюджету приблизно в 53 мільйони гривень. Витрати на відновлення “Екрану” можуть бути дещо більшими, адже пошкоджено фундамент. Сума 50-60 мільйонів цілком підйомна для бюджету столиці, який становить понад 50 мільярдів. Ці витрати не зрівняються з вартістю спорудження Подільського мосту із його понад 10 мільярдами гривень.

Як відновити “Екран”?

Відновлення роботи “Екрану” визначальним чином залежить від місцевої громади. Жителі Академмістечка, Святошина, Біличів, Авіамістечка мають висловити свою позицію з цього приводу.

Громада Подолу дотисла КМДА, результатом стало рішення про реконструкцію “Жовтня”. Святошинцям потрібно вимагати від влади видати відповідне розпорядження і щодо кінотеатру “Екран”. Одразу треба подбати про фінансування та розробку проектно-кошторисної документації. Депутати маю проголосувати за виділення коштів із бюджету міста. “Свобода” готова ініціювати подання.  Важливо, щоб цей процес не розтягнувся на роки, адже через інфляцію суму, зазначену в кошторисі, з часом потрібно буде коригувати. А це знову кошти на документацію, експертизи і затвердження. Якщо над цим не працювати, “Екран” просто зникне.

Останнім часом кияни створюють позитивні приклади тиску на владу з метою збереження свого життєвого простору та пам’яток міста. Тому, шанси на відновлення “Екрану” є. Проте, слід пам’ятати, що навіть найбільш геніальний план буде реалізовано лише за активної участі громади Святошина.

Автор: Олександр Солонько,
заступник голови Київської “Свободи”

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539