План для Осокорків: екопарк чи бетонні джунглі

0

За яких умов можна буде зберегти куточок незайманої природи на околиці Києва нині вирішували у Київраді.

Постійна комісія з питань містобудування, архітектури та землекористування розглянула проект рішення про розірвання договору між Київською міською радою та ТОВ “Контактбудсервіс” для забудови об’єктами житлового і соціально-побутового призначення у житлових мікрорайонах Осокорки-центральні у Дарницькому районі Києва, укладеного ще 2005 року. Автором документу є депутат Київради Володимир Бохняк.

Мова про те, аби не дозволити будівництво 43-х багатоповерхових панельних будинків на ділянці на лівому березі Дніпра.

За спинами депутатів та представників інвестора – багатолюдно. Активісти прийшли особисто почути, що обговорюватимуть члени комісії під час розгляду долі створення екопарку. У руках багатьох плакати з написом: «Зупиніть незаконне будівництво».

Активісти та місцеві жителі вважають, що на цих територіях на околиці Києва усіляке будівництво має бути припинено. Вони вже кілька років хочуть створити ландшафтний природний парк на Осокорках. Люди написали електронну петицію на сайті Київради, створили Facebook-групу для обговорення планів, провели SWOT-аналіз території, розробили її логотип і приступили до організації локальної екологічної експедиції.

“Компанія отримала в оренду цю землю з порушеннями. Ми зібрали всі матеріали та передали компетентним органам, – говорить представник ініціативної групи жителів району Осокорки Максим Стравінський. – Але нині я хочу звернути увагу, що орендатор ТОВ “Контактбудсервіс” поперебуває у процесі банкрутства, тому намагається передати свої права іншій компанії-прокладці, яка буде проводити роботи. Але у цьому випадку знімається ціла низка й фінансових зобов’язань. Зараз вже триває активна рекламна компанія масиву на озерах. І це – до вирішення всіх питань у судах та у КМДА”.

“Я проглянув пояснювальну записку, у якій побачив кілька заяв, які автор пропонує як підстави для розірвання договору, – говорить представник забудовника, юрист Павло Омельчук. – Один з них – порушення строків забудови ділянки. У нашому випадку строки мають бути передбачені проектною документацією. Вона з’явилася нещодавно – після з’ясування всіх умов та погоджень. Після отримання позитивного висновку експертів, дозвіл було надано лише минулого місяця. Тож жодного порушення графіку проведення будівельних робіт – нема. Важливо зауважити, що цей проект рішення з’явився у зв’язку з наявністю електронної петиції, яка існує з 2016 року. Але ж 12 квітня 2017 року вже відбулась комісія, на засіданні якої розглядалось питання розірвання договору, і її висновок чіткий – підстав для цього нема. Орендар і надалі справно сплачує орендну плату”.

“Ще один пункт – порушення норм екологічного законодавства при наданні ділянок в оренду. За позивом прокуратури у суді вже розглядалася справа щодо цього, і було відмовлено, – наполягає Омельчук. – Тобто юридичних підстав для розірвання договору нема”.

Стравінський говорить, що має документи, у яких зазначено, що земля – у природоохоронній зоні. А це означає, що ніяке будівництво не може там проводитися. “Там не мають вестися земельні роботи, що змінюють принцип та структуру ландшафту”, – уточнює той.

Фото До речі, депутат Бохняк нещодавно також отримав відповідь на своє звернення. “Територія екопарку Осокорки входить до зони охоронюваного ландшафту згідно рішення Київради та Розпорядження КМДА від 25.12.2007 №1714”, – говорить він. Ця відповідь підготовлена головним архітектором Києва Свистуновим, підписана Кличком.

Захисники ділянок на Осокорках розповідають, що на луках недалеко від станції метро Позняки росте море квітів – люпини, іриси, ромашки, польові гвоздики та ще кількасот видів рослин, багато з яких є червонокнижними. Окрім того, ці дикі луки – місце гніздування і відпочинку птахів та тварин.

Фото – фб Darka Gorova

Але такі “дрібнички” сьогодні депутатів не цікавили. Комісія ініціативу про розірвання договору не підтримала.

Єдиним результатом засідання щодо питання забудови на Осокорках стало створення робочої групи щодо захисту від переслідувань активістів, які боронили ділянку від забудови. З такою ініціативою виступив депутат від “Єдності” Сергій Кримчак.

“Такий підхід – відмовки, депутат просто тягне час”, – упевнений активіст Віктор Сірко.

“Процес пішов, – говорить депутат від «Свободи», автор проекту рішення Володимир Бохняк. – Ми не збираємося зупинятися. І це також випробування для громади, наскільки вона готова йти. Якщо так і далі – то переможе, якщо вирішить, що нікого не можна переламати, то нічого чекати”.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539