Пожежа поблизу Чорнобиля: який радіаційний фон у Приірпінні?

0

Пожежа в Чорнобильській зоні викликала занепокоєння мешканців Приірпіння.

Попри те, що надзвичайники запевняють, що загрози немає і радіаційний фон в нормі, мешканці самі вимірюють показникик і діляться ними в соцмережах.

Ірпінці переконують, що в них все в межах норми. Заміри робили на вул. Тургенівській.

У Коцюбинському мешканець ЖК “Атлант” зробив замір у своїй квартирі і повідомив односельців, що фон у межах норми.

На сайті ДСНС повідомляють, що радіаційний фон у містах Київ, Чорнобиль та на промисловому майданчику ЧАЕС перебуває у межах норми, зокрема: у місті Києві радіаційний фон складає 11 мкР/год (безпечний рівень – до 30 мкР/год). У місті Чорнобиль радіаційний фон складає 32 мкР/год (безпечний рівень – до 50 мкР/год).

“Десять років ми воюємо за збереження Біличанського лісу. Під Кабміном, в міністерстві екології на нарадах, під Адміністрацією Президента ми наголошуємо, що цей ліс долає наслідки Чорнобильської катастрофи. В разі реальних загроз – це природний буферний щит для міста-мільйонника і нашого селища. Тому дерибанити ліс 1 категорії – злочин. Ми домоглися статусу нацпарку – тепер треба винести межі в натуру”, – наголошує депутат Коцюбинської ради Андрій Скіпальський.

Ця пожежа в Чорнобильській зоні не несе загрози для Києва та Київської області. Про це “Громаді Приірпіння” повідомила речниця ДСНС Київської області Марія Рубан:

“Я вам офіційно заявляю, що перевищення радіаційного фону немає навіть там. Площа пожежі незначна, менше 5 га. Горить не ліс, а трав’яна підстилка і трава. Ліс не горить і ніякої загрози для Києва та Київської області немає. Зараз тривають активні роботи з гасіння пожежі”.

Ось фото зроблене з гелікоптеру.

На офіційному сайті ДСНС зазначають, що заходи з ліквідації пожежі тривають:

“О 4:56 здійснено залучення авіації ДСНС двох АН-32П та вертольота Мі-8. Загалом авіацією ДСНС з початку робіт здійснено 35 скидів (154 тонн), з них літаками АН-32П здійснено 14 скидів води (112 тонн), вертольотом Мі-8 здійснено 21 скидів води (42 тонни). Сили і засоби зосереджені в районі с. Копачі”.

Ситуація вогненебезпечна в лісі через суху і вітряну погоду. Мешканці Коцюбинського зафіксували вже 5-ту пожежу в Біличанському лісі за останні кілька днів.

Вони наголошують, що система оповіщення і реагування недосконала через адмінпідпорядкування селища.

“Щоразу телефоную на 102 і потрапляю в Ірпінь. Він мене відправляє в коцюбинське ДЕПО. Ті не їдуть, бо це – територія Києва. Добре, що 4 дні лісництво приїздило і якось гасили пожежу. А сьогодні навіть лісники мене ввічливо послали. це говорить про те, що нам терміновов треба до Києва приєднуватися! Про виклики швидкої я взагалі промовчу,” – зазначає мешканець селища Сергій Бовкун.

Надзвичайники просять бути уважними в лісі, не кидати недопалків та не розводити багаття.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539