Керівниця прес-центру УНІАН перерахувала УКРОПу чужі гроші?

0

Заступниця голови Київського міського осередку УКРОП Ірина Головатенко протягом 2016–2017 років перерахувала партії близько 245 тис. грн. Про це пише Громадський рух ЧЕСНО. У спілкуванні з ЧЕСНО Головатенко, яка працює керівником прес-центру УНІАН, повідомила, що частину коштів їй дали інші люди. До слова, Ігор Коломойський офіційно не перерахував жодної гривні партії, членом якої він є. Внесення грошей на партію від інших осіб є порушенням законодавства про фінансування партій.

У 2016 році Ірина Головатенко перерахувала партії УКРОП 99 150 грн, у 2017-му — ще 145,4 тис. грн.

Вот, наприклад, навіть там в моїх ініціативах, про які я вам розказала раніше, теж є люди, які не є членами партії УКРОП, але іноді мені там чимось допомагають. Тобто я можу зробити внесок більше, ніж, там, сім гривень (така мінімальна сума передбачена Статутом партії — прим. ЧЕСНО), але це він не тільки від мене особисто, це якраз допомога людей, які підтримують саме мене”, — сказала в коментарі ЧЕСНО Ірина Головатенко, яка стала одним із 5 кандидатів партії, які беруть участь у президентських праймеріз.

Неособисте внесення коштів на користь партій є порушенням законодавства про фінансування партій, стверджує експерт Центру політико-правових реформ Дмитро Калмиков:

Це категорично заборонено. А далі вже питання, від кого вона вносить. Якщо вона вносить від їхнього імені, то вона, виходить, незаконно використовує персональні дані. Якщо від свого імені, то виходить, що вона готівкою отримує, ніби на ім’я партії, і вносить як власний внесок. У будь-якому разі це порушення, бо в законі зазначено, що партія може отримувати гроші виключно в безготівковій формі”.

Схожу ситуацію, коли член партії заводив не свої кошти, рух ЧЕСНО виявив у “Свободі” та “Батьківщині”.

За законом про фінансування політичних партій, максимальна сума внеску від фізосіб становить 400 мінімальних заробітних плат на початок року, а для юросіб — 800 мінімальних зарплат. Таким чином, у 2016 році одна особа могла б перерахувати на будь-яку з партій 551 200 грн, а юрособа — понад 1,1 млн.

У 2017 році завдяки росту мінімальної зарплати до 3200 грн фізособа могла пожертвувати на партію максимум 1,28 млн грн, а юрособа — 2,56 млн грн.

Нагадаємо, від УКРОПу в 2017 році НАЗК конфіскувало 500 тис. внесків, які через партійну касу провели працівники партії. А в квітні 2017 року стало відомо, що НАЗК збирається знову конфіскувати в партії майже 200 тис. грн, які вніс депутат Волинської облради Віктор Радчук. НАЗК виявило в Радчука податковий борг. Згідно з законодавством, особи з непогашеним податковим боргом не можуть бути донорами партій.

Громадський рух ЧЕСНО виявив, що “Батьківщина” та БПП користувалися персональними даними людей, щоб заводити кошти на рахунки партій.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539