Хто перетворює Оболонь на смітник?

0

На Оболоні завжди процвітає стихійна торгівля. Переважно біля станцій метро. Це дуже обурює мешканців району. Особливо, коли доводиться продиратися між коробками та ящиками до входу у підземку. Але продавці не лише заважають вільному пересуванню, їх діяльність може бути й небезпечною для нас з вами, адже «стихійщики» продають продукцію невідомого походження, на яку нема сертифікатів якості, лабораторних висновків – нікому не відомо, у яких умовах товар зберігався та звідки взагалі взявся.

Чому ці всі торгівці не поспішають на базари?

Приміром, біля станції метро “Героїв Дніпра” є аж два. На них багато вільних площ. До того ж організовано й соціальні місця – тобто платити доведеться зовсім трохи.

Але «стихійщики» відмовляються, бо кажуть, що їм подобається торгувати біля метро – повз проходить значно більше людей, ніж між рядами на ринках. І таких людей щодня стає дедалі більше. Хтось продає цілими клітками кавуни, хтось – домашні яйця у лотках, хтось – молоко у пластикових пляшках, які раніше невідомо для чого використовувалися.

Мешканці найближчих до станції метро будинків вже втомилися писати з цього приводу звернення у мерію, заяви до поліції та звертатися до місцевих депутатів. Усім – байдуже.

Лише одного разу оболонців почули представники народного депутата Андрія Білецького. Вони разом з Нацкорпусом та Нацдружинами навели лад біля метро “Героїв Дніпра” – влаштували рейди та чергування разом з представниками поліції та благоустрою.

Тож поки намет Нацкорпусу стояв, стихійної торгівлі не було. Варто було лише припинити чергування, як торгівці знову розклали свої столи та намети. Та навіть більше – зайшли до підземного переходу. А там вже вирішили продавати не лише фрукти та овочі, а й цигарки та слабоалкогольні напої.

І що найцікавіше – з відповідей на усі ті запити, невідомо, хто має зупинити торгівлю?

У поліції кажуть – це завдання благоустрою, у благоустрої переконують – правоохоронців.

Аби розібратися, мешканці Оболоні написали звернення до голови району Цибульщака з проханням організувати круглий стіл за участю самого очільника району, начальника благоустрою, начальника Оболонської поліції, та зрештою вирішити стихійне питання.

А тим часом торгівці нічого не бояться – вони навіть не намагаються за собою прибрати. Після “робочого дня” залишають на асфальті та зелених зонах купи сміття – коробки, ящики, листя від кукурудзи та шкірки від кавунів.

Зрозуміло, що багато залежить від мешканців району. Їм варто пояснювати, що на ринку купувати більш безпечно – продукцію перевіряє лабораторія, тож кожен покупець може переглянути результати досліджень. Там є вода, холодильники, встановлено контрольні ваги, а спеціально обладнанні місця для торгівлі прибирає двірник.

І ще. Влітку голова району заборонив проводити ярмарки, адже спекотно, і продукти псуються. Чому ж ніхто не думає, що на стихійних ринках молоко, сир, м’ясо, ковбаса, риба можуть перетворитися на загрозу для людського організму?

Тетяна Мілевська, мешканка Оболоні

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539