У Вишневому жителі спалили незаконну забудову і побили тітушок

0

Ввечері 16-го серпня жителі міста Вишневе зібрались біля свого парку для виконання ухвали Господарського суду Київської області. Ухвалою ще 8 червня заборонено проведення будівельних робіт на цьому місці. Ні виконавча служба, ані Нацполіція не зробили нічого для її реалізації.

Жителі розібрали та спалили паркан забудови, вигнали з неї тітушок. Проте не обійшлося без жертв: від перцевого газу, який розпилювали злочинці, що захищали незаконне будівництво, отруїлися жителі міста Вишневе, двоє поліцейських та керівник Києво-Святошинського відділку поліції.

А від каміння, яким тітушки закидували громадян, один правоохоронець отримав черепно-мозкову травму.

Києво-Святошинський район – унікальна територія в плані масових  порушень під час забудови. У місті Вишневе, наприклад, вже роздано і забудовано абсолютно всю територію міста і, наприкінець, дібралися до єдиної рекреаційної зони. В місті з населенням більше, ніж 60 тис жителів немає жодного парку.

За генеральним планом ще 2007-го року, земельна ділянка розміром 10,25 Га на межі міста Вишневе з селом Софіївська Борщагівка була відведена під паркову зону та соціальні об’єкти: школу та дитячий садок. Злочинне потурання та бездіяльність органів місцевої влади (як міста, так і району) призвели до крадіжки у вишнівчан паркової території розміром 10,25 Га, жорстокого побиття активіста Ігоря Гришачова та кровопролитного протистояння між громадянами міста та тітушками, яких на захист незаконного будівництва залучила компанія, що називає себе забудовником, хоч насправді правильно звалась би рейдером.

8-го серпня погрози тітушок на адресу активістів переросли в дію й одного з найактивніших захисників парку в Вишневому жорстоко побили двоє невідомих. Поліція не може знайти нападників, хоча все місто знає хто саме погрожував Гришачову напередодні.

Почалась історія з 2008 року, коли Володимира Стужука, заступника мера міста Вишневе зловили на найбільшому в той час в історії України хабарі розміром 2,5 млн грн за виділення землі під забудову торгівельного центру (10,25 Га рекреаційної зони в місті Вишневе). Саме тоді прокуратура вилучила всю документацію з міської ради, а по цій ділянці розпочався довгий судовий процес. Стужука посадили, земля повернулася у власність міської ради.

У 2015 році жителі Вишневого звернулися до новообраного мера міста Іллі Дікова з проханням облаштувати парк на зазначеній генпланом території. Тоді мер відповів, що парк обов’язково буде, от тільки гроші на нього він виділить згодом. Жителі чекали ще два роки облаштування парку.

Водночас, 17 липня 2015 року Окружний адміністративний суд міста Києва зобов’язує Відділ містобудування та архітектури Києво-
Святошинської районної державної адміністрації Київської області «вчинити дії щодо розгляду пакету документів та видачі ТОВ “Євро 2000” містобудівних умов та обмежень на забудову орендованої земельної ділянки  загальною площею 10 га по вул. Святошинській в м. Вишневе».

І відділ містобудування та архітектури Києво-Святошинської РДА замість того, щоб розглянути і відмовити – видає необхідні для будівництва містобудівні умови й обмеження для будівництва житлових будинків на місці передбаченого генпланом парку. Мерія міста при цьому бездіє, точніше в такий спосіб діє проти інтересів містян.

У 2017 році на територію ділянки заїжджає техніка ТОВ «ЄВРО 2000», за даними ЗМІ, реальним власником називають ту ж особу, що і будувала ЖК “Софіївська Слобідка” Журбу Олександра, – і розпочинає підготовчі роботи до будівництва. В парку збираються місцеві жителі і протидіють загарбникам. Будівництво зупиняється.

Протягом року ініціативна група збирала інформацію стосовно забудовника та схеми за якою вдалося «зачепитись» за землю парку. Було встановлено, що документація із землеустрою щодо відведення даної земельної ділянки в оренду не розроблялась, що підтверджується
листом ДП “Київський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою”.

Окрім того, вказаний проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду ТОВ “ЄВРО 2000” не погоджувався у встановленому вимогами Земельного кодексу  уповноваженими на це державними органами.

Також, відповідно до інформації управління Держгеокадастру у Києво-Святошинському районі за матеріалами інвентаризації документація із землеустрою щодо вказаної ділянки не обліковується.

Та найголовніше, що за ст. 39 Земельного кодексу України використання земель житлової та громадської забудови здійснюється відповідно до генплану населеного пункту, іншої містобудівної документації, плану земельно-господарського устрою з дотриманням державних стандартів і норм, регіональних та місцевих правил забудови.

На момент нібито підписання в 2007 році договору з ТОВ “Євро 2000” дана ділянка за генпланом була передбачена під рекреаційну зону та соціальні об’єкти.

Депутати V скликання Вишневої міської ради, за час каденції яких ніби було виділено дану земельну ділянку, дали письмове підтвердження, що на жодній сесії такого рішення не розглядалось і не голосувалось, жодних архівних документів з цього приводу не існує. Тобто в єдиному екземплярі від 2007 року з підписом людини, що вже померла, документ з’явився від компанії-забудовника в записах різних інстанцій аж у 2015 році, рівно через рік після революції гідності, коли у владі району і міста закріпились «нові» старі політики.

Попри очевидну злочинну конструкцію з документацією, у 2018-му році ТОВ «Євро 2000» вже активніше заїжджає на ділянку та починає будівництво. З цього часу починається новий етап протистояння: ініціативна група жителів міста утворила групу в соціальних мережах «Вишневе парк» і звернулись із заявою до прокуратури та подали позов до суду.

Господарський суд Київської області в процесі розгляду справи виніс ухвалу про заборону проведення будівельних робіт. А от прокуратура району по своєму судовому позову «підіграла» забудовнику, не навівши в суді необхідної аргументації щодо поновлення термінів позовної давності, хоча для прокуратури це звичайна справа.

В той же час, мерія міста Вишневе виключилась з процесу і не вчиняє жодних дій на захист інтересів жителів міста.

Варто додати, що наступного дня після протистояння на будівельному майданчику, поліція таки знайшла і затримала «охоронця» будмайданчику, що наніс в той вечір травму працівнику поліції. Вилучили холодну зброю, балон зі сльозогінним газом… Це перший за роки протистояння прецедент, коли поліція Києво-Святошинського району виконала свою пряму функцію, але лише після того, як знахабнілі тітушки побили їх співробітника.

Зранку наступного дня на будівельному майданчику в майбутньому міському парку Вишневого почали працювати крани, працівники компанії-генерального підрядника відновлювали спалений паркан… Жителі налаштовані на 8 гектарах, що лишились не залитими бетоном, відновити посаджений парк. Забудовник з примарним договором оренди налаштований лити бетон далі. Тітушок привезли знову. Мерія міста не робить нічого, чим фактично підтримує забудовника. Києво-Святошинської РДА, що видала містобудівна умови і обмеження, фактично легалізувавши забудову парку в 2015 році, теж мовчазно підтримує акцію з мурування бетоном мрій людей на щасливе життя.

На місцевих виборах у 2015 році ми точно помилились, тепер змушені виправляти власні помилки своїм Майданом у Вишневому.
Маємо вистояти.

Наталя Коробенко – мешканка Вишневого

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539