Істерика навколо Громадського бюджету: битва за голоси і механізм перемоги

0

У Києві фінішує голосування за проекти Громадського бюджету столиці. У школах та садочках батьки намагаються залучити побільше друзів і знайомих, щоб ті проголосували за проекти. Дорослі на роботі “міняються” голосами за проекти. У батьків можуть просити прінтскріни голосувань, список родичів, які проголосували, а деякі батьківські комітети навіть можуть вираховувати, хто не проголосував, щоб вжити якихось санкцій у кращих традиціях “совка”. Часто люди не розуміють механізм голосування і алгоритм перемоги проекту.

“Громада Київщини” розібралася в механізмі голосування і пропонує читачам ознайомитися з правилами, перш ніж сваритися з сусідами і батьками однокласника вашої дитини.

Громадський бюджет столиці – це 150 млн грн на проекти, висунуті громадою Києва, за які голосують кияни із 24 серпня до 15 вересня 2018 року.

Накрутити голоси не вийде, бо зареєструватися в системі можна карткою Ощадбанку, Привату або через Електронний цифровий підпис.

До прикладу, мешканка Київщини, яка працює в столиці, і чия дитина ходить до київської школи, не може проголосувати за шкільний проект.

Формула рейтингу проектів – дуже проста. Це кількість голосів, поділена на кількість гривень, необхідних для реалізації проекту.

Для кожного проекту існує своя мінімальна кількість голосів – своєрідний прохідний бар’єр, який обраховується за іншою простою формулою.

До прикладу, проект з Оновлення футбольного поля спеціалізованої школи №93 передбачає фінансування з Громадського бюджету 1 млн 980 тисяч грн.

За перші 500 тисяч грн треба набрати 500 голосів (1000 грн – це 1 голос). За кожні наступні 100 тисяч фінансування треба набрати по 50 голосів, тобто 1 980 000 – 500 000 = 1 450 000. Цю суму округлюємо до 1 млн 500 тисяч, тобто 15 по 100 тисяч. Отже 15 множимо на 50 голосів і маємо 750 голосів.

Отже, загальна мінімальна сума голосів, яку має набрати проект, щоби подолати прохідний бар’єр і мати можливість потрапити до списку проектів-переможців, дорівнює 500 голосів + 750 голосів = 1250 голосів.

Станом на 14:10 14 вересня проект ще не набрав мінімальну кількість голосів. До мінімальної кількості бракує 65 голосів.

Проте, навіть коли проект подолає бар’єр, на кожну тисячу бюджетних гривень необхідно залучити якомога більше голосів киян.

“Раніше в нас було – хто найбільше набрав голосів – той найвище. А зараз у нас ці набрані голоси діляться на вартість проекту. Зараз лідером у цьому проекті є той, який на 1 000 грн бюджетних коштів набирає 8 голосів. Він невеличкий, його вартість порядку 60 тисяч, але він уже набрав майже півтисячі голосів. Тому великим і дорогим проектам, які вимагають великого фінансування з міського бюджету, треба дуже постаратися, щоб потрапити в прохідну частинку рейтингу, бо один із великих проектів вартістю 2,5 млн уже набрав близько 6700 голосів. По кількості голосів він набрав найбільше, але він ближче до другої сотні в рейтингу, тобто він навіть не знаходиться на початку цього рейтингу. Перші ж 50 проектів – усі маленькі до 400 тисяч грн”, – розповідає в ефірі телеканалу “Київ” керуючий справами Київради Ігор Хацевич.

Іншими словам кажучи, якщо проект подолав необхідну мінімальну кількість голосів, далі варто боротися за те, щоб на тисячу бюджетних гривень, закладених у проект, було якомога більше голосів киян – це збільшує шанси проекту на потрапляння в прохідну частину рейтингу.

Нагадаємо, до закінчення голосування за проекти залишається доба і 9 годин.

Кожен киянин може проголосувати за 5 проектів.

“Громадський бюджет – це дуже крута і потрібна ініціатива. От уявіть, кожна сім’я щомісяця і щодня розпоряджається своїми коштами. Ми купуємо їжу, одяг, сплачуємо комуналку і навчання, або витрачаємо на розваги, коли нам хочеться відпочити. Громадський бюджет – це так само наші з вами гроші, якими ми можемо поліпшувати наше життя в межах будинку/мікрорайону разом зі своїми сусідами. І для цього нам не потрібен ніякий депутат чи чиновник. Ми самі краще знаємо, що нам потрібно – лавочка під під’їздом чи освітній проект у школі для моєї дитини або відремонтований спортивний майданчик біля двору“, – каже мешканець Харківського масиву Іван Лампека.

Іногородні по-доброму заздрять можливості киян впливати на бюджет.

Зауважимо, що депутатам Київради прямо заборонено використовувати громадський бюджет у своїй політичній рекламі.

Депутати Київради можуть долучатися до проектів, але мають повідомити про це письмово організаторів ГБК.

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539