Протести або схема здирництва: кого зацікавила приватна лікарня на Оболоні

0

У Києві, за адресою Оболонська набережна, 9 біля парку “Наталка”, за планом має з’явитися медичний центр з денним стаціонаром на майже 50 койок.

“Громада Київщини” вже писала, що частина місцевих жителів виступають проти такої ініціативи. Але нині ми вирішили спробувати розібратися, кому та чим може заважати клініка.

За цією адресою серед новобудов майже десять років простояв корпус, який планувався як готель. Але час минав, а бізнес працювати не починав. Згодом з’ясувалося, що у вересні 2017 року ділянку 0,4763 га в оренду на десять років отримало ТОВ “Медінком” для експлуатації та обслуговування готельного комплексу. Згодом Департамент містобудування та архітектури надав дозвіл на реконструкцію готелю під медцентр.

Щойно стало про це відомо, ще до появи рішення КМДА, з’явилися місцеві мешканці, які рішуче виступили проти такої реконструкції.

А коли у серпні 2018 року навколо цього місця з’явився паркан, почалась нова хвиля заперечень. Для цього мешканці збиралися вечорами біля будівлі, яка викликала суперечки.

Житель Оболоні Кирило Козлов розповідає, як 30 серпня побував на таких зборах. “Мені двічі намагалися зламати ніс, переконуючи, що  вирішують тільки “вони” і це більше нікого не стосується”, – говорить Кирило.

Чоловік модерує групу у фейсбуці “Вартові Оболоні” та є членом Громадської Варти району з лютого 2014 року.

“Від початку зборів відбувалося “накачування натовпу” за технологіями з книжок по НЛП. Це просто, але добре працює. Почали з залякувань, мовляв, це буде не просто лікарня з терапевтичними, кардіологічними та іншими відділеннями, а й інфекційне та навіть морг, бо ж вже викопали один поверх під землею”, – говорить він. А поряд же – житлові будинки та дитячий садок!

Саме про це у коментарі “Громаді Київщини” говорив член ініціативної групи, яка виступає проти медичного центру, Юрій Андрійчук. А ще у разі проведення робіт та функціонування клініки місцевим, ймовірно, перекриють доступ до Оболонської набережної і частини рекреаційної зони – парку “Наталка”.

На фото, яке демонструє приватна клініка, ніяких додаткових огорож нема.

Козлов говорить, що саме Андрійчук думає, що знає всі технології протестів – погрожував поставити намети та вивести на вулицю сто людей.

Якщо продивитися протокол громадських слухань, то можна побачити, що ініціативну групу боротьби проти клініки очолив Андрій Юрійович Дмитрієв. Але він нічого не коментує у соцмережах, і 30 серпня не був присутній на зборах.

Фотографій Дмитрієва в Інтернеті не знайти. А ось інформацію можна. Приміром, у 2002 році керівник фірми “Інфокс” намагався балотуватися у депутати Верховної Ради по 201-му мажоритарному округу у Черкасах. Але окружна комісія виборчого округу скасувала своє попереднє рішення про реєстрацію, адже кандидат приховав, що мав судимість.

До того ж він очолював державне підприємство “Укрспирт”.

Наступним рядком у протоколі згадується прізвище Андрійчук. Але не Юрія, а Анжеліки, ймовірно, його дружини.

Юрій Андрійчук, який від імені громади говорив з нами, а також виступав під час зборів – віце-президент Федерації боксу України.

У відкритих джерелах можна також знайти інформацію, що Андрійчук і Дмитрієв – жителі Оболонського району, тут жили з дитинства у сусідніх будинках на вулиці Маліновського. На двох мали навіть одну фірму – “КОЛО-97”.

Кирило Козлов припускає, що на Оболоні сформувалась група, яка виступає проти різних ініціатив.

“Кілька років я спостерігаю за однією і тією ж групою незадоволених жителів, які протестують проти чогось – парку “Наталка”, кінотеатру під відкритим небом у ньому,  мостиків для рибалок, супермаркету, а ось тепер і клініки. І поводяться вони типово – на питання відповідають балаганом, легко переходять на особисті образи, постійно грубіянять. Багато хто згоден з такою характеристикою групи: “донецькі мільйонери вважають парк Наталка своєю прибудинковою територією”, – говорить він.

Супермаркет, про який вже згадувалося, має відкритися за адресою Героїв Сталінграду, 4-а вже у 2018 року. Інші суперечки були щодо будівництва парка “Наталка”. Весь час з’являлись якісь представники “місцевих жителів”, які були чимось незадоволені – розташуванням дитячих майданчиків, доріжок з твердим покриттям, літнього кінотеатру.

Активні жителі Оболонського району припускають, що усі подібні протести – сплановані акції, адже їх організатори мають власний інтерес та можливості впливу.

Поки 30 серпня відбувалися збори мешканців, у дворах чатували два автобуси з правоохоронцями. У них була інформація, що можуть “спрацювати” “тітушки”. Ймовірно, бійці спортклуб “Восход” – за винагороду у 500 гривень мали зруйнувати паркан навколо будівлі клініки та створити яскраву картинку для мешканців.

“Можна припустити, що мета нинішніх дій друзів дитинства – банальне здирництво”, – упевнений Козлов. З його слів, схема проста: треба викликати галас та невдоволення місцевих жителів, які разом з ініціаторами протесту мають заблокувати будівництво. А далі – з’являються “помічники”, які готові або вирішити питання за винагороду, або придбати скандальну ділянку чи споруду за значно менші кошти.

“Громада Київщини” обіцяє слідкувати за розвитком подій.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539