Гатненські забудовники “таунхаусів” ухиляються від внесків до місцевого бюджету?

0

У Гатному забудовники “таунхаусів” на земельних ділянках для індивідуального житлового будинку будують багатоквартирні будинки площею понад 300 квадратів. Сільська рада видає будівельні паспорти забудовникам імовірно на підставі недостовірних документів. Сільський голова Броніслав Корицький заперечує ухилення забудовниками “таунхаусів” від сплати пайових внесків. При цьому Корицький не пам’ятає жодного випадку, коли забудовниками були сплачені пайові внески саме з будинків такого типу.

Квартири чи окремі житлові будинки?

Як свідчить публічна кадастрова карта, у власності громадян Володимира Скіця і Олени Кошалко перебувають ряд земельних ділянок з цільовим призначенням “для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд”, площею майже по одній сотці в Гатному на вул. Ярослава Мудрого 1 і 3 та на вулиці Барвінковій відповідно.

Земельні ділянки Володимира Скіця в с. Гатне по вул. Ярослава Мудрого

Земельні ділянки Олени Кошалко в с. Гатне по вул. Барвінкова

Ці земельні ділянки призначені для будівництва на кожній з них окремо індивідуального житлового будинку садибного типу на одну або дві квартири і не більше, як це визначено в Державних будівельних нормах В.2.2-15-2005 “житлові будинки”. 

Проте, там ведеться будівництво фактично комплексу зблокованих багатоквартирних житлових будинків так званого типу “таунхаус” з єдиним фундаментом, площею понад 300 квадратів не на окремій ділянці, а на ряду ділянках, поділених по кілька соток.

Експерт у сфері містобудування та архітектури Григорій Осауленко пояснює, що такого роду будівництва мають відноситись до багатоквартирної житлової забудови:

Однозначно можу сказати, що такого типу будинки відносяться до багатоквартирних житлових будинків, адже ДБНами В.2.2-15-2005 чітко було визначено, що зблоковані житлові будинки квартирного типу – це такі будинки, які складаються з двох і більше квартир і кожна із них має свій безпосередній вихід на прибудинкову територію. Отже явно видно, що це багатоквартирний житловий будинок і такі будинки підлягають регулюванню іншими нормативно-правовими актами”.

У травні 2018 року забудовник “таунхаусів” в Гатному по вул. Ярослава Мудрого Володимир Скіць отримав від відділу містобудування та архітектури Гатненської сільради будівельні паспорти на будівництво (загальною площею до 300 квадратів) двоповерхових житлових будинків.

Видати будівельний паспорт забудови присадибної земельної ділянки площею 0,0120 га гр. Скіць Володимиру Володимировичу на будівництво (загальною площею до 300 кв. м.) двоповерхового житлового будинку… та господарських споруд, по вул. Ярослава Мудрого, в с. Гатне, Києво-Святошинського району Київської області”, – йдеться в одному з десятка рішень сільради про видачу будівельних паспортів.

Однакові за змістом рішення про видачу будівельних паспортів забудови земельних ділянок, площа кожної з яких – понад одна сотка, виконавчий комітет Гатненської сільської ради видав щодо ділянок Олени Кошалко по вулиці Барвінковій.

Експерт Осауленко стверджує, що таке будівництво порушує вимоги містобудівного законодавства, а сільська рада мала відреагувати на ці порушення перед видачею будівельних паспортів: 

Таке будівництво перш за все порушує вимоги містобудівної документації і діючих державних будівельних норм… Індивідуальний житловий будинок передбачає розміщення максимум однієї-двох квартир на одну, дві сім’ї. Все що більше – це вже є багатоквартирний житловий будинок, а це означає, що цільове призначення земельної ділянки не відповідає тому призначенню, яке зазначається в даних випадках в державних актах на право приватної власності на земельну ділянку. Тобто селищна рада повинна реагувати на ці питання ще при видачі будівельних паспортів або містобудівних умов і обмежень з урахуванням затвердженої містобудівної документації на місцевому рівні…”.

Юрист відділу містобудування та архітектури Гатненської сільської ради Дмитро Петрик повідомив, що перед видачею будівельних паспортів забудовниками “таунхаусів” в Гатному по вул. Ярослава Мудрого і Барвінковій було подано до сільської ради недостовірні дані, в яких планувалося будівництво індивідуальних житлових будинків з відокремленими стінами та різним фундаментом.

Що стосується Кошалко і по Скіцю – вчора я катався з інспекторами ГАСКа по цим двом об’єктам. Зараз проводиться перевірка цього всього і … в разі виявлення порушень, будівельні паспорти, видані виконавчим комітетом будуть скасовані…”, – коментує юрист відділу містобудування та архітектури Гатненської сільради.

…Краще б такого щоб тут не було. Потрібно розробляти Детальний план і відповідно громадські слухання проводить”, – додає Дмитро Петрик.

 

Забудовники ухиляються від пайової участі?

Експерт Григорій Осауленко зазначає, що зводячи такі будинки, забудовники можуть ухилятися від сплати пайових внесків на розвиток інфраструктури Гатного:

Я вважаю, що таким чином забудовники свідомо йдуть на таке порушення з метою ухиляння від сплати пайової участі на розвиток населених пунктів. Тому що забудовник прекрасно розуміє: якщо він має наміри здійснювати будівництво індивідуальних житлових садибного типу на окремих земельних ділянках і площею будинку менше трьохсот квадратних метрів, то чинне законодавство і закон “Про регулювання містобудівної діяльності” не зобов’язує забудовника сплачувати пайову участь… і таким чином місцевий бюджет втрачає колосальні надходження… ”, – пояснює фахівець.

Частиною 4 статті 40 ЗУ “Про регулювання містобудівної діяльності” встановлено, що до пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту не залучаються замовники у разі будівництва, зокрема, індивідуальних (садибних) житлових будинків загальною площею до 300 квадратних метрів.

У такому разі забудовники не розробляють Детальний план території і тим самим не проводять громадські слухання щодо врахування пропозицій громадськості до проекту Детального плану, а натомість отримують від уповноваженого відділу органу місцевого самоврядування будівельний паспорт. Забудовники також звільняються від розробки проектно-кошторисної документації на будівництво і проведення її експертизи.

Сільський голова Гатного Броніслав Корицький заперечує ухилення забудовниками Оленою Кошалко і Володимира Скіця від сплати пайових внесків:

Сільська рада робить все для того, щоб забудовники сплачували пайову участь. В даній ситуації коли забудовник завершує будівництво – він звертається до ГАСКу і ГАСК (ДАБК – Держархбудконтороль – прим. автора) зобов’язує їх сплатити пайові внески. Якщо нема сплати – сільська рада звертається обов’язково до відповідних правоохоронних органів… і в нас таких випадків дуже багато. Якщо ви вважаєте, що сільська рада сприяє несплаті, то ви помиляєтесь”, – відповів Броніслав Корицький.

При цьому, сільський голова не пам’ятає жодного випадку сплати пайових внесків до місцевого бюджету з боку Олени Кошалко (декілька будинків на землі Кошалко вже заселені – прим. авт.) і пообіцяв проконтролювати надходження пайових внесків до місцевого бюджету з боку цих забудовників:

З боку Олени Кошалко? Не пам’ятаю… Можеш запита залишити – подивимся. По Кошалко я не пам’ятаюОбов’язково по всіх, хто не сплачує пайовий внесок – звертаємось до правоохоронних органів. Зараз ми піднімемо питання – якщо не сплачується, то ми це проконтролюємо… Це інтерес сільської ради – наповнення бюджету”.

За нашими підрахунками, сформованими на підставі площі будинків по вул. Ярослава Мудрого і затверджених сільрадою “Нормативів для одиниці створеної потужності об’єкта будівництва у с. Гатне”, якби будинки Володимира Скіця по вул. Ярослава Мудрого визнали багатоквартирними житловими будинками, то після завершення будівництва він мусить сплатити до місцевого бюджету орієнтовно понад 4 млн грн. з урахуванням ПДВ в якості пайових внесків.

Ймовірно, забудовники так званих “таунхаусів” в с. Гатне на вул. Ярослава Мудрого і Барвінковій вирішили скористатися частиною 4 ст. 40 Закону “Про регулювання містобудівної діяльності” і вдають, що здійснюють будівництво двоповерхових житлових будинків загальною площею до 300 кв. м. Така схема дає можливість забудовникам не сплачувати пайовий внесок до місцевого бюджету, не розробляти Детальний план території, проектну документацію та не проводити її експертизу. При цьому на ділянках Кошалко і Скіця де-факто ведеться будівництво багатоквартирних житлових будинків з єдиним фундаментом, площею більше 300 квадратів.

Автор: Сергій Чагаров, житель с. Гатне, активіст Громадського руху ЧЕСНО

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539