Хто роздає землю на березі Святошинського озера?

0

Поблизу Святошинського озера знищують зелену зону і встановлюють будиночки. Місцеві чиновники дозволили підприємцям встановити генделики на ділянці, яка перебуває під арештом. 

Тиждень тому до мене звернулись мешканці вулиці Ушакова на Біличах з приводу знищення дерев і встановлення дерев’яних будиночків для відпочинку на березі озера (став № 15).

На світлинах нижче можете побачити капітальність цих споруд – закриті вікна, двері, техніка будівництва в зруб. 

У першу чергу занепокоєні мешканці ЖК “Адмірал” та найближчих будинків на вулиці Ушакова, – під вікнами вирубують дерева. І як не парадоксально, цим займається комунальне підприємство по утриманню зелених насаджень.

40 місцевим мешканцям вдалося зупинити чергову  спробу вирубки дерев та проведення будівельних робіт:

“Під виглядом влаштування зони відпочинку ці так звані комунальники і підприємці намагаються невеличку зелену зону впритул заставити генделиками”, – розповідає Денис мешканець будинку з вул. Ушакова, 1.

На місці представники районної влади переконували людей в законності своїх дій. З їхніх слів, є всі погодження на встановлення “альтанок” – печатки і підписи Голови РДА пана Каретка, Голови УЗН, Департаменту благоустрою. Також стверджують, що підписано договір з ФОПом на виконання будівельних робіт та надання споруд в оренду киянам за відповідну плату.

Поліція, яку викликали мешканці на місце подій, підтримала позицію чиновників, що все законно, і поїхала.

На прохання місцевих мешканців розібрався в ситуації та виявив:

  1. Згідно із земельним кадастром України земля, на якій вправні “бізнесмени” вирішили будувати генделики, є Державною власністю і знаходиться в постійному користуванні Національної академії аграрних наук України.  Причому розпоряджатися нею з незрозумілих причин взялось Святошинське КП.
  1. Дозволів на вирубку дерев ніхто місцевим мешканцям не показав. Так звані “альтанки” мають фундамент, а тому є капітальними спорудами, на які треба отримувати цілий пакет дозвільних документів. Причому будь яке будівництво має огороджуватись парканом.

Таким чином, згідно з Кримінальним кодексом, дії горе-підприємців можна класифікувати як самовільне зайняття земельної ділянки та самочинне будівництво.

  1. Закон захищає від забудови прибережні захисні смуги – а це 50 м від водойми. У цьому випадку грубо порушується законодавство, адже “альтанки” встановлено фактично понад берегом.  
  2. Найважливіше, що на всю ділянку площею 230,1564 га з кадастровим номером 8000000000:75:151:0001 ухвалою суду від 28.09.2018 року накладено арешт із забороною використання, а саме проведення будь-яких підготовчих, земельних та будівельних робіт будь-якими особами.

Виходить, що голова Святошинської РДА Володимир Каретко, КП управління зелених насаджень благословили не лише незаконну вирубку дерев та будівництво споруд без належних документів, а і захоплення державних земель під судовим арештом.

Як мені стало відомо, прокуратура Києва уже порушила кримінальне провадження за самовільне зайняття земельної ділянки.

Усі необхідні звернення надіслав минулого тижня, очікуємо відповіді.  

Вдячний місцевій громаді за небайдужість і активний захист зеленої зони.

Автор: Прохор Антоненко, депутат Київради, ВО “Свобода”

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539