Тероборона Києва: як офіцери 112 бригади навчалися захищати столицю (ФОТО)

0

Протягом двох днів офіцери окремої 112 бригади тероборони Києва вчилися планувати оборону столиці. Командування бригади територіальної оборони Києва у міському військкоматі 14-15 грудня провело планові навчальні збори для офіцерів організаційного ядра бригади та офіцерів управління батальйонів – резервістів та військовозобов’язаних, пише “Новинарня“.

Офіцери побудували глибоко ешелоновану оборону міста силами бригади, оцінивши зовнішні загрози і внутрішні ризики.

112 окрема бригада територіальної оборони Києва (112 ОБр ТрО)  – це легка піхота, яка формується з киян оперативного резерву другої черги і виконує завдання лише в своїй територіальній зоні поза межами зон бойових дій.

За словами командира бригади підполковника Миколи Білосвіта, навчити чоловіків тримати в руках зброю простіше, ніж навчити офіцерів грамотно командувати підрозділами і готувати бойові накази та розпорядження. Великого значення роботі з документацією надає і військовий комісар Київського міськвійськкомату Сергій Клявлін, який також узяв участь у перший день зборів.

“Зауважу, що збори з офіцерами організаційного ядра бригади та управління батальйонів були сплановані на 14-15 грудня ще до введення воєнного стану”, – каже комбриг Білосвіт і зауважує, що на збори всі прийшли добровільно за згодою.

Замисел бою бригади – колективне рішення

Спершу офіцер з морально-психологічного забезпечення військкомату доповів про складну обстановку, загрози і виклики обороні країни та міста.

У ході навчання учасники зборів, призначені до складу управління бригади та батальйонів тероборони, освіжили в пам’яті теорію і попрактикувалися в виробленні замислу на бойові дії. На основі замислу офіцери отримали завдання сформулювати рішення й підготувати підпорядковані бригаді підрозділи до виконання бойових завдань.

Хоча на карту нанесені навчальні умови, які не мають нічого спільного з реальністю, офіцер Оперативного командування “Північ”, який відповідає за територіальну оборону, полковник Владислав Гаркун попросив її не фотографувати. Тому навіть на загальних світлинах карта заретушована. 

“Не фотографуйте. Місцевість можна побачити й в інтернеті. А ця карта – для службового користування”, – попередив начальник управління тероборони ОК “Північ”.

Основа рішення на бій – це замисел.

Виробляти замисел на бій – не дуже просто, хоча всі етапи цілком логічні: кожен офіцер управління бригади має обґрунтовано відповідно до своєї компетенції й відповідальності надати свої пропозиції.

Полковник Гаркун слухав доповіді зампотилу й зампотеха бригади з пропозиціями на замисел бою і відразу ставив питання, уточнюючи важливі нюанси.

Коли пропозиції було враховано, командир формулює замисел на бій. 

Командир Солом’янського батальйону ТрО підполковник Вадим Озірний доповів про замисел на оборону його батальйоном визначеного району.

Для закріплення здобутих навичок командир бригади пообіцяв провести збори з офіцерами бригади “на природі”, коли вони вже не по карті, а безпосередньо на місцевості зможуть потренуватися реалізовувати власні розроблені в ході цих навчальних зборів рішення на оборону міста.

Комбриг Білосвіт звертає увагу на переваги служби в бригаді.

Якщо офіцер запасу або військовозобов’язаний оперативного резерву другої черги підписує контракт на службу в резерві в бригаді, він уже чітко знатиме своє місце в підрозділі після мобілізації.

“На ці збори люди прийшли за згодою дізнатися своє місце – свою посаду, на яку вони приписані, і дізнатися свої обов’язки згідно з цією посадою. Дякую людям, що відгукнулися”, – каже підполковник Білосвіт.

Працевлаштовані резервісти й військовозобов’язані отримали запрошення на збори для пред’явлення своїм працедавцям.

Нагадаємо, служба в резерві в теробороні дозволяє взяти участь у захисті України військовозобов’язаним оперативного резерву другої черги, при цьому резервіст продовжує жити і працювати в Києві.

Зауважимо, що це справді важливо сьогодні – формувати бригади тероборони за європейською моделлю і стандартами країн НАТО.

Автор: Сергій Огородник, мол. л-т запасу

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539